chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

 
 

Blogs

Мотивиращо интервюиране в училищата

02/07/2019
door Iliana Taneva
Taal: BG

 

Дата: 25/06/2019 г.

от Ruzica Madzarevic

Език: EN

 

Мотивиращото интервюиране (МИ) е проектирано като метод, който да подпомага медицинските професионалисти за вдъхновяване и устойчива промяна на навиците на пациенти, например спиране консумацията на захар, или прием на лекарства в точно определеното време. Необходимостта от този метод е съвсем очевидна: пациентите лесно губят мотивация за устойчива промяна на навиците си и понякога дори не са сигурни защо е необходимо да се променят. Мотивиращото интервюиране дава ясни инструкции на медицинските професионалисти как да насочват своите пациенти през процеса на промяната.

 

Тъй като базата с доказателства се увеличи и показа ефикасността на метода МИ, редица професионалисти започнаха да го използват в различен контекст, например в образованието с цел повишаване вътрешната мотивация на учениците за постигане на образователните цели (например за по-добри оценки, превенция на отпадането, по-добри навици за учене). Голяма част от този опит е събран и представен в книгата Motivational interviewing in schools* (Мотивацонно интервюиране в училищата*).

 

Съгласно книгата, МИ може да бъде описано като:

 

  • Разговор, помагащ индивида да разбере защо и как той/тя може да се промени.
  • В противоположност на директното убеждаване – вместо да се правят опити да се внушава мотивация отвън, вие насърчавате учениците да я открият сами вътре в себе си.
  • Стил на съвместен разговор за засилване на собствената мотивация на индивида и ангажиране с промяна (Miller & Rollnick, 2013) /Милър и Ролник, 2013 г./.
  • Стил на консултиране, при който личността е поставена в центъра с цел разрешаване на често срещания проблем за двойственост (Miller & Rollnick, 2013) /Милър и Ролник, 2013 г./.
  • Подпомагащ разговор, в който вие редом с ученика сте в ролята на водач, фокусирате се върху езика, който той или тя използва, когато говори за промяна и след това използвате умения като „отразяващо слушане”, за затвърждаване, като по този начин насърчавате промяната.

 

Както може би сте забелязали, МИ кореспондира с добрите практики за ученето на възрастни: сътрудничество с обучавания, фокусиране върху силните страни и стремежите/целите им, уважение към опита им и движение успоредно с тях. Когато искаме да вдъхновим нашите обучавани да работят по-усърдно и да учат повече, процесът  МИ трябва да влезе в действие, ангажираме се в разговора = създаване на добри работни взаимоотношения, осигуряваме фокус или посока за разговор, предизвикваме промяната (насърчаваме обучавания да сподели как и защо може да се промени) и планираме процеса с ясно определяне как ние като учители, можем да подкрепим обучавания.

Ако проявявате интерес, моля проследете  нашия следващ блог пост, където ще бъде  описан всеки един от МИ процесите.

 

*Rollnick, S., Kaplan, S. G., & Rutschman, R. (2016). Applications of motivational interviewing. Motivational interviewing in schools: Conversations to improve behavior and learning. New York, NY, US: Guilford Press. (Ролник, С., Каплан, С. Г., и Ръчман, Р. (2016 г.) Приложения на мотивационното интервюиране. Мотивационно интервюиране в училищата: Разговори за подобряване на поведението и ученето. Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ: Гилфърд Прес.)

 

Линк към блог статеята на английски език: /en/blog/motivational-interviewing-schools

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn