chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Cicavideók, összeesküvés-elméletek és a kevesek bölcsessége

30/05/2019
door Györgyi Bajka
Taal: HU
Document available also in: EN CS PL DE FR ET

/nl/file/wisdom-crowdWisdom of the crowd

Wisdom of the crowd

Ebben a blogbejegyzésben Simon Broek azt vizsgálja, hogy miként kell értékelni és megérteni a közösségi médiát és a tömegek bölcsességét. Az állampolgári ismereteket tanító minden gyakorló oktatónak tudnia kell értékelni a többség bölcsességét és a kevesek bölcsességét – mondja Simon Broek.

Jobbak-e a boltok legnépszerűbb termékei általában azoknál, amelyeket ritkábban vesznek meg? Jobbak-e általában a közösségi médiában legolvasottabb cikkek?

A válasz nyilvánvalóan attól függ, hogy hogyan határozzuk meg a „jobb” szót, azonban ha ez alatt azt értjük, hogy „értékesebb, megbízhatóbb és meggyőzőbb”, akkor a válasz magától értetődően „nem”. Ennek ellenére mindannyian nagy értéket tulajdonítunk annak, amit más fogyasztók nagy csoportjai tesznek. Az érv az, hogy ha az emberek nagy csoportja tesz valamit, annak biztos jónak kell lennie. Más szóval másra bízzuk a kritikai gondolkodást, lemásoljuk azt, amit mások egy nagy csoportja tett, és ezt a „tömegek bölcsességének” nevezzük.

Általában ez nem baj. Időt lehet megtakarítani vele, és gyakran van értelme annak, ha a tömeg után megyünk.

A kérdés csak az, hogy mennyire bölcs a tömeg?

Mindez akkor válik problematikussá, ha a tömeg bölcsessége ugyanazon a kritikátlan értékelésen alapul, mint a miénk, és ha a tömeget egy olyan erő irányítja, amelyet nem a bölcsesség mozgat, hanem más célok (például a profittermelés). Kapcsoljuk ezt össze a fenti két kérdéssel:

 • A legnépszerűbb termékekkel kapcsolatos kérdés: lehet, hogy a tömegek azért vásárolják ugyanazokat az árucikkeket, mert azok szélesebb körben elérhetők vagy olcsóbbak, mint a többi hasonló árucikk. Feltehetnénk a kérdést, hogy az alacsonyabb ár oka az-e, hogy a gyártó okosabb vagy hatékonyabb, vagy az, hogy alkalmazottjai vagy a környezet fizette meg az árát.
 • A közösségi médiában olvasható népszerű cikkekkel kapcsolatos kérdés: A közösségi médiában közzétett cikkek esetében nem az érték, a megbízhatóság vagy a meggyőző erő számít; az egyetlen igazán fontos kérdés az, hogy egy adott cikk generál-e webforgalmat. Ez hasznos a hirdetők és a közösségi médiaoldalaknak tárhelyszolgáltatást nyújtó vállalkozások számára, mivel segít eladni a hirdetéseket és a termékeket. Az embereket általában a mulatságos és aranyos dolgok (pl. cicavideók), a híres emberekről szóló hírek vagy az ellentmondásokat rejtő dolgok (pl. az összeesküvés-elméletek) vonzzák.

Amikor a rossz bölcsesség összeesküvéssé válik

A tömeg követése problematikussá válik, ha értéket és igazságot tulajdonítunk annak a ténynek, hogy bizonyos cikkeket tömegek olvasnak: ha emberek nagy csoportja olvas a 9/11-es merénylettel kapcsolatos vagy holokauszttagadó összeesküvés-elméletet tartalmazó cikkeket, akkor kell, hogy legyen bennük valami igazság, nemde? Természetesen nem, de az összeesküvés-elméletek érvényes álláspontokká válhatnak a vitákban: az interneten rengeteg bizonyíték található erre.

Amit teszünk, hatással van a saját életünkre, de más emberek döntéseit is befolyásolja. Ha rákattintunk egy online bejegyzésre vagy megosztjuk azt, akkor arra mások is jobban felfigyelnek. Így a bejegyzésben kifejezett nézetek is jelentőségre tesznek szert, és esetleg még nevetséges cikkek is felhasználhatók a vitákban a közvélemény formálására.

Lehetetlen előre látnunk a cselekedeteink valamennyi következményét, és életünk könnyebbé tételéhez rövidebb utakra van szükségünk. A tömeg követése az egyik út lehet, azonban ügyelnünk kell arra, hogy egyet hátralépjünk, megálljunk egy pillanatra, és kritikai szemmel értékeljük, hogy miért hozta meg a tömeg az adott kollektív döntését.

Ez a blogbejegyzés az EPALE közössége esetében is megállja a helyét?

Az EPALE egy weboldal. Statisztikák készülnek arról, hogy mely cikkek és blogbejegyzések a legolvasottabbak és legkedveltebbek. Ez alapján az EPALE megtudhatja, hogy milyen típusú tartalmak keltik fel leginkább az EPALE-olvasó érdeklődését. Közösségként azonban meg kell őriznünk a kifejezésre juttatott nézetek és vélemények sokszínűségét. Még ha egyes blogbejegyzések nem is vonzanak nagy tömegeket, a közösség egy része számára értékesnek, megbízhatónak és meggyőzőnek tekinthetők. Ennek kiderítéséhez az EPALE-nek be kell néznie a puszta statisztikák mögé, és meg kell tudnia, hogy az olvasók miért találnak érdekesnek egyes konkrét blogbejegyzéseket és cikkeket.

Fontos tehát, hogy az EPALE-en böngésző olvasók ne csak olvassanak és lájkoljanak, hanem hozzászólásokkal reflektáljanak is a tartalmakra.

Remélem, hogy ez a blog gondolatébresztő volt, és várakozással tekintek egy izgalmas vita elé. A közvetlen, személyes beszélgetések során inkább a kevesek bölcsességére támaszkodunk, kevésbé a sokaság bölcsességére.


Simon Broek számos európai kutatási projektben vett részt az oktatás, munkaerőpiaci kérdések és a biztosítási ágazat területén. Tanácsadóként segítette az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet és az európai ügynökségeket az oktatáspolitikákkal, az egész életen át tartó tanulással és a munkaerőpiaci kérdésekkel kapcsolatban, jelenleg pedig az Ockham Institute of Policy Support ügyvezetője.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 6 van 6 weergegeven
 • afbeelding van Polona Frumen
  Some very good points in your blog, but... I clicked on your blog because of the title. It made me curious what it is about. The fact is that there is a lot of content online so you click on things that make you curious - cats, conspiracies or learning. Maybe it would be worth spending some time learning how to write content for online users. I can't say how web-friendly are contributors to this website because I'm struggling with all the languages used and the speed of the website. However I keep coming back because I see a lot of potential in such a platform.
 • afbeelding van Sławomir Łais
  Interesting point of view. 
  IMHO there some levels of crowd-communities and the reliability can be different on those levels. Something like:
  • just the crowd (like opinions in online store)
  • crowd/community with real identities (like Linked In where you use your real name and somehow take responsibility for your words)
  • small communities where people know each other more or less (like one university teachers community)
  • learning groups - where people know echa other even if they come from different organizations or projects
  I agree that commenting is great weapon in fight for valuable crowd information.
 • afbeelding van Simon BROEK
  That is a useful distinction, but I have the feeling even here in the second bullet, real names do not prevent people to think carefully about the implications of what they write.
 • afbeelding van Cath Harcula
  I agree with your point Simon that the range of blog posts on the EPALE site can be considered valuable, trustworthy and sustainable for part of the community. I'm not sure that the number of likes and comments is indicative of the interest that the posts create.  I wonder if the fact that its possible to access the content on the EPALE site without logging in, but not to like or comment, has an impact on the amount of responses. Also the time is takes to log on to the site is a discouragement.  I know I often read without logging in to save time.
 • afbeelding van Polona Frumen
  I agree, this website is very slow. I often lose patience and I don't bother logging in. 
 • afbeelding van Simon BROEK
  Point taken: there is a need to increase the speed on the EPALE platform.