Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog
Blog

Възхода на онлайн ученето: ползи и предизвикателства за учителите - Част I: Ползи

 

11/04/2019 г.

Автор: NSS UK

Език: EN 

Възход на онлайн обучението

Популярността на онлайн курсовете през последните години предизвика дискусия на пазара на образователни услуги. Учителите, институциите и издателите в сферата на образованието, които не подкрепят технологичните промени, поемат риска да изостанат назад. Независимо дали хората приемат позитивно или негативно технологиите в класната стая, развитието на ученето в тази посока не може да бъде спряно. Но в стремежа си да повишим използването на технологиите в образователните дейности, обмислили ли сме добре предимствата и недостатъците за учителите?

В много сфери на ученето се наблюдава драматично оринтиране към учене онлайн: езикови курсове, курсове за професионално обучение, развлекателни или курсове за персонално развитие. Колежански курсове и дори обучения за придобиване на университетски степени се осъществяват частично, или напълно в онлайн среда. Това несъмнено оказва влияние върху ролята на учителите, които трябва да включат технологиите в своята стратегия за преподаване, ако имат намерение да останат най-важния инструмент за развитието на своите ученици.

Първата част на този блог ще разгледа позитивните аспекти на преподаването онлайн.

Добрите новини        

Разбира се, има много ползи от преподаването в онлайн среда. За учителите, които имат и друга трудова заетост и ангажименти, онлайн преподаването обикновено може по-лесно да се съвмести с основната им работа. Възможността да си направиш собствен график може да бъде голямо предимство, тя дава по-голяма свобода на действие. Имате възможността да избирате работните си часове, даже ако преподаването онлайн е вашата единствена работа. Това е особено полезно, ако обучавате ученици, които живеят в чужбина и работят в различна часова зона. Ранобудник ли сте? Започвайте в ранни зори. Нощна птица? Започвайте работа следобяд и приключвайте късно през нощта. Същият е случаят и с учителите, които имат семейства и ангажименти, свързани с отглеждане на деца или дълъг престой в къщи, свързан с грижи за роднини.

Друго предимство е възможността да се работи от далечно разстояние. Искате да живеете на село, на километри от образователни институции? Няма проблем – това разбира се е възможно, когато работите онлайн, понеже няма нужда да присъствате физически. Можете да преподавате онлайн когато сте в движение, ако искате да вземете дълга отпуска, или да пътувате. Само трябва да сте сигурни, че сте на място с надеждна интернет връзка.

Вероятно за учителите е по-лесно да концентрират вниманието си върху ученици, които полагат усилия да учат, особено ако класовете са от 1 един единствен ученик. Никой друг не се нуждае от вниманието му, което позволява на учителя да се съсредоточи върху ученика, целево разглеждайки проблемната област и максимално прилагайки своя опит на обучител.

Много от дигиталните платформи, улесняващи ученето онлайн, позволяват на учителите да запазят по-лесно информацията и да имат достъп до нея, независимо кога е качена. Този вид автоматизирана организация позволява на учителя да отдели повече време на аспекти от своята работата, изискващи повече внимание, например планирането на уроци и комуникацията с обучаваните. Някои платформи дори улесняват проверката на разработките на учениците – това е очевидна и високоефективна полза, тъй като много от учителите смятат, че в огромната част от времето си извършват проверка, което ги кара да се чувстват изтощени след целодневно преподаване.

Може би най-голямата полза от преподаването онлайн е, че учителите все още играят най-важната роля в обучението. Технологията не може да замести работата на учителя, но е много полезен инструмент за повишаване на опита, както на ученика, така и на учителя. Решението да преподава онлайн може да насърчи учителя да поеме контрола върху собствената си кариера и да му позволи да дава почивки на мозъка си.

Втората част на блога ще разгледа недостатъците на онлайн преподаването, като вземе предвид и опита на учениците.

Какъв вид технологии използвате в допълнение към уроците си? Работите ли онлайн или само в класната стая? Споделете с нас в секцията за коментари по-долу.

Може би се интересувате също от:                                                                                                                            

 

 

 

 

Линк: https://ec.europa.eu/epale/en/blog/rise-online-learning-benefits-and-challenges-teachers-part-one-benefits

 

 

Login (1)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Laatste discussies

EPALE Discussie: Wat kunnen we doen om de volwasseneneducatie beter te maken voor mensen met een beperking?

In juni richt EPALE de schijnwerpers op hoe mensen met een beperking kunnen bijleren. We horen graag van jou hoe we volwasseneneducatie voor mensen met een beperking kunnen verbeteren. De schriftelijke discussie (in het Engels) zal plaatsvinden op 8 juni om 14 uur (CEST).
Meer

Vindt u het ook jammer dat de volwasseneneducatie nauwelijks bijdraagt aan het nieuwe decreet voor duaal leren?