chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Povratna vozovnica

08/05/2019
door Katarina Bertoncelj
Taal: SL

Velikokrat razmišljam, kako resnično vesela sem, da imam pri delu, ki ga opravljam možnost spoznavati tako različne ljudi. Ure in ure bi vam lahko govorila o unikatnih značajih, ki se gradijo v vseh štirih letnih časih življenja in posredujejo nepogrešljive nauke.

Danes bi rada govorila o starejših.

Predvsem o tistih, ki zaradi različnih dejavnikov s strahom, tesnobo in zaskrbljenostjo doživljajo jesen svojega življenja. Strinjam se z ugotovitvijo, da je kakovost življenja odvisna od posameznika- kako starost doživlja in kakšno podporo ob tem ima.

Na Ljudski univerzi Jesenice se zavedamo, kako pomembno podporo starejšim lahko nudi družba. Ne govorim samo o številnih aktivnostih za starejše, ki se jih lahko udeležujejo. Govorim o tem, da se zavedamo, da to obdobje v človekovem življenju lahko privede do šibkosti posameznika. Oko vidi manj ostro, uho sliši slabše, koraki postanejo okorni, roke so nemirne, bližina sočloveka pa vse bolj oddaljena… In če k vsemu temu dodamo še težak materialni položaj, človek postane ranljiv in pogosto odvisen od okolice. Nihče, ki se nahaja v kakršnikoli stiski ne želi biti izpostavljen. Tudi starejši niso izjema in pogosto se še težje spoprijemajo z večjimi življenjskimi spremembami kot ljudje iz drugih ranljivih skupin. Zato težave s katerimi se soočajo pred okolico pogosto skrivajo.

Verjamem, da ima družba dober odnos do starejših. Ljudje od nekdaj skrbimo drug za drugega, včasih potrebujemo le malo spodbude, da pokažemo, da nam ni vseeno za sočloveka. Na Ljudski univerzi Jesenice s pomočjo lokalnega prebivalstva, pogosto organiziramo dobrodelne akcije za različne ranljive ciljne skupine ljudi. Zato smo bili izredno veseli, ko nas je v predprazničnih decembrskih dneh k sodelovanju povabilo mednarodno združenje Sila. To združenje vsako leto organizira dobrodelni bazar, na katerem se predstavljajo različne države s svojimi tradicionalnimi nošami, plesi, spominki in prehrambenimi izdelki. Izkupiček od prodaje pa vsako leto namenijo različnim ranljivim ciljnim skupinam, saj je osnovni cilj Sile pomagati ljudem na robu družbe.

Povabilu smo se z veseljem odzvali in se odločili, da praznične novoletne dni tokrat polepšamo starejšim. Ortopedski pripomočki marsikateremu starostniku predstavljajo velik strošek, zato smo se dogovorili, da bomo donacijo mednarodnega združenja Sila namenili za nakup le- teh. Dobrodelni projekt smo razširili s dobrodelno akcijo »Majhna pozornost riše nasmeh«, s katero smo pozvali ljudi iz lokalnega okolja, da po svojih zmožnostih prispevajo higienske pripomočke za starejše.

Decembrski čas je čas obdarovanja. Želeli smo, da je za starejše rezultat naše akcije darilo, ne reševanje stiske. Zato smo k sodelovanju povabili organizacije in zavode, ki se pri svojem delu srečujejo z starejšimi, ki potrebujejo ortopedske in higienske pripomočke, a si nakupa le-teh ne morejo privoščiti. V sodelovanju z Domom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice, Centrom za socialno delo Jesenice, Rdečim Križem, Zdravstvenim domom in Društvom upokojencev Jesenice smo starostnikom razdelili več kot 300 paketov ortopedskih pripomočkov- donacija mednarodnega združenja Sila in več kot 400 higienskih pripomočkov- rezultat humanitarne akcije »Majhna pozornost riše nasmeh« .

 

/nl/file/majhnapozornostjpg-0majhna_pozornost.jpg

 

Ko pomagamo drugim, pomagamo tudi sebi. Življenje stalno prinaša preizkuse in priložnosti, da lahko ugotovimo, kaj nas veseli, kje smo in kam želimo. Verjamem, da sta dobrodelnost in izobraževanje odraslih povezana, saj so prav dobrodelne akcije odlična motivacija odraslih za učenje. Mogoče se na prvi pogled zdi, da se želja po slednjem izoblikuje, ker želimo pomagati nekomu, a kaj kmalu ugotovimo, da razvija tudi naše potenciale in speče talente. Na enak način pa jih razvijamo tudi kadar smo mi tisti, ki potrebujemo pomoč in podporo.

Vsaka težka situacija je lahko vozovnica v boljšo kakovost življenja in sožitja, le njeno energijo je potrebno pravilno usmeriti. Da pa bi to energijo lahko razumeli potrebujemo troje: razumevanje, iskanje skupne moči v sodelovanju in grajenje dobrih odnosov v okolju kjer živimo.

Samo tako bomo v rokah držali povratno vozovnico in v jeseni svojega življenja, o smislu slednjega, razmišljali ob dobrih medčloveških odnosih. Kajti na koncu gre vedno za vzajemnost. In zahvalo. Za vse nenapisane zgodbe, modrosti, znanja in nenazadnje pomoč in podporo. Cenimo to- na katerikoli vožnji.

 

 

Katarina Bertoncelj je zaposlena na Ljudski univerzi Jesenice kot strokovna delavka v Večgeneracijskega centra Gorenjske. Skrbi za organizacijo in koordinacijo aktivnosti večgeneracijskega centra, ter sodeluje pri izvajanju projekta Erasmus + K2 Verižni eksperiment v vrtcih. Z izobraževanjem odraslih se srečuje zadnji dve leti, pred tem pa je dragocene izkušnje socialne delavke, pridobivala na različnih Centrih za socialno delo.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email