chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa

Blogs

Πείτε την ιστορία σας: η αφήγηση ιστοριών ως εργαλείο πρόληψης της σχολικής εγκατάλειψης

22/04/2019
door Maria Parmakli
Taal: EL
Document available also in: FR EN DE CS

/nl/file/img04451jpg-5img_0445_1.jpg

Le storytelling pour prévenir le décrochage scolaire

Συγγραφέας : Nicolas Condom

Η εγκατάλειψη του σχολείου είναι ένα σημαντικό φαινόμενο στην Ευρώπη, και βρίσκεται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων των διαφόρων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Tο ‘Tell Your Story’, είναι ένα έργο που αναπτύχθηκε μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου 2016 και 30 Νοεμβρίου 2018, και δημιουργήθηκε για να διερευνήσει νέα εργαλεία για την αποτροπής της σχολικής εγκατάλειψης. Αν το εργαλείο της αφήγησης ιστοριών χρησιμοποιείται πραγματικά όλο και περισσότερο σε άτυπες συνεδρίες, σπάνια συνδυάζεται, σε αυτό το πλαίσιο, με τις νέες τεχνολογίες, ειδικότερα με τα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα (GIS).

Ως εκ τούτου, η κοινοπραξία του έργου αυτού, που συντονίζεται από την Pistes-Solidaires και υλοποιείται στη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία, την Αυστρία και το Βέλγιο, προσπάθησε να διερευνήσει αυτή τη νέα προσέγγιση, μετά από συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών από ακαδημαϊκούς φορείς, φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης και φορείς συνεχιζόμενης κατάρτισης. Η ιδέα ήταν να συμπεριληφθούν νεαρά άτομα που εγκατέλειψαν το σχολείο στα εργαστήρια αφήγησης χρησιμοποιώντας ψηφιακή χαρτογράφηση, ώστε να μπορούν να μοιράζονται τις ιστορίες τους με άλλους μαθητές που σκέφτονται να εγκαταλείψουν το σχολείο, για να τους κάνουν να σκεφτούν το αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης στη ζωή τους. Ο τελικός στόχος ήταν, λοιπόν, να ενημερώσουν τους μαθητές σχετικά με τον κίνδυνο που επιφέρει η εγκατάλειψη του σχολείου, μέσω των παραγωγών από τεχνολογικά μέσα στα οποία είναι συνηθισμένοι και τα οποία αντιστοιχούν στους κώδικες τους, σε μια διαδικασία εκπαίδευσης από συμμαθητές τους.

Το έργο εκτελέστηκε σε επτά στάδια. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου, η κοινοπραξία έκανε απογραφή της χρήσης της αφήγησης ως εργαλείο καταπολέμησης της εγκατάλειψης του σχολείου και διερεύνησε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η αφήγηση με ψηφιακή χαρτογράφηση. Αυτή η παραγωγή, η οποία μπορεί να βρεθεί εδώ, έβαλε τα θεμέλια για την επόμενη φάση: τη δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών αποτελούμενου από δύο μέρη, για τα άτομα που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, και για τα άτομα που πιθανόν να το εγκαταλείψουν. Το πρώτο μέρος ήταν μια εισαγωγή στην αφήγηση ιστοριών, ενώ το δεύτερο είχε ως στόχο να κάνει τους νέους να δημιουργήσουν τη δική τους προσωπική ιστορία μέσω της ψηφιακής χαρτογράφισης, και μέσω της απόκτησης νέων ψηφιακών ικανοτήτων (με τη χρήση της πλατφόρμας ArcGIS). Αυτά τα εργαλεία δοκιμάστηκαν ακολούθως σε μια Ευρωπαϊκή δραστηριότητα μάθησης, στο Παλέρμο, πριν την καθιέρωση εργαστηρίων σε κάθε χώρα με άτομα που εγκατάλειψαν το σχολείο. Στη Γαλλία, η Pistes-Solidaires δούλεψε με την Mission Locale στην περιοχή Pau. Τα νεαρά άτομα που συναντήθηκαν έκαναν αναδρομή στα προσωπικά τους ταξίδια, και κατάφεραν να δημιουργήσουν χάρτες ιστορίας που στόχευσαν άτομα που πιθανόν εγκαταλείψουν το σχολείο, με βάση τη λογική της μάθησης από ομότιμους.

Οι ιστορίες που προέκυψαν παρουσιάστηκαν σε μια έκθεση διαθέσιμη στο διαδίκτυο στη διεύθυνση: http://mystory.dieberater.com/fr/accueil/

Η έκθεση αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μοντέλου που δοκιμάστηκε με νεαρούς μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μερικοί από τους οποίους ήταν πιθανό να εγκαταλείψουν το σχολείο: κατάφεραν να βρουν τις ιστορίες που είχαν αναρτηθεί και να τις συζητήσουν με τους παρουσιαστές, προκειμένου να σκεφτούν τους κινδύνους εγκατάλειψης. Αυτή η τελευταία εμπειρία μας επέτρεψε να δείξουμε τις δυνατότητες χρήσης αυτής της μεθόδου: υπήρξε μια πραγματική ταύτιση των μαθητών με αυτούς που εγκατέλειψαν το σχολείο, καθώς κάποιοι γνώριζαν τις προκλήσεις που περιγράφονται στις ιστορίες που αφηγήθηκαν. Μπορείτε να δείτε το μοντέλο εδώ. Οι εταίροι επίσης παρουσίασαν τα τοπικά εργαστήρια σε ένα ψηφιακό χάρτη ιστοριών, που παρουσιάστηκε στο ArcGIS.

Με περισσότερους από 200 νέους που επηρεάζονται, το αντίκτυπο του έργου θα συνεχίσει: αρκετές οργανώσεις έχουν ήδη ζητήσει να εκπαιδευτούν στα εργαλεία που αναπτύχθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Κοινωνικής Εργασίας του Pau, το οποίο οργάνωσε ένα σεμινάριο σχετικά με την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου στις 31 Ιανουαρίου 2019. Πραγματοποιήθηκε επίσης μια δεύτερη εκπαιδευτική συνεδρίαση για τους εκπαιδευτικούς στην περιοχή του Pau την 1η Φεβρουαρίου, ενώ για τις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2019 προγραμματίστηκε μια ακόμη συνάντηση για εκπαιδευτικούς από ένα Σπίτι Παιδιών (la Sauvegarde) Στο πλαίσιο αυτό, τα εργαστήρια παραδίδονται απευθείας σε δέκα νέους ανθρώπους σε ένα από τα σπίτια τους, υπό την παρουσία εκπαιδευτών, ψυχολόγων, δασκάλων και διευθυντικών στελεχών που επιθυμούν να εκπαιδευτούν σε αυτή τη μέθοδο. Μια δημοσίευση, μεταφρασμένη στις γλώσσες των χωρών-εταίρων, επιτρέπει επίσης την καλύτερη κατανόηση του έργου και των αποτελεσμάτων του. Η αφήγηση μέσω ψηφιακής χαρτογράφησης είναι συνεπώς ένα εξαιρετικό εργαλείο που αξίζει να προωθηθεί και το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη της εγκατάλειψης του σχολείου.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

1 - 4 van 4 weergegeven
 • afbeelding van Annita Epaminonda

  This method sounds great and should also be used in our country!!!
 • afbeelding van Nicolas CONDOM
  The tool of ArcGIS and the results of the project are available on our website. You can check them. Don't hesitate to write me privately if you want more informations or discuss about it.
 • afbeelding van Sofija Anuže
  Good idea, students should see and hear real examples. They are not always listening to their parents and friends, but if someone else will share own experience it might be more useful. Storytelling approach is not new, but not everyone has been using it with secondary school students and often secondary school students were not ready to be involved into this activity as they are very shy at this age. I think the use of modern technologies during this activity has improved and increased the interest of the students.
 • afbeelding van Nicolas CONDOM
  Indeed, this is exactly what happened. We are very happy that this tool was able to help them. You can contact me directly if you want more informations.