chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Blog

Uusia menetelmiä ammatillisessa koulutuksessa Makedoniassa sosiaalisen osallisuuden edistämiseksi

23/07/2018
by Sabrina Somersaari
Språk: FI
Document available also in: EN SV

Community Development Institute (CDI) on Makedonian elinikäisen oppimisen verkoston rahoittama organisaatio, joka toimii myös saksalaisen DVV Internationalin kumppanina. CDI suunnitteli, organisoi ja toteutti projektin, joka liittyi inhimillisten voimavarojen kehittämisen toimenpideohjelmaan ja jonka tarkoituksena oli luoda uusi, yhteiskunnallista osallistamista tehostava menetelmä (tarjoamalla koulutusta vangeille muutamassa makedonialaisessa vankilassa). Projekti sai EU-rahoitusta, ja sen toteutuksesta vastasivat valtiovarainministeriön rahoitus- ja sopimusasiainosasto sekä työmarkkinoista ja sosiaalipolitiikasta vastaava ministeriö. Hankkeen päällimmäisenä tavoitteena oli luoda suotuisa ympäristö, joka edistäisi vankien sopeutumista yhteiskuntaan vapautumisensa jälkeen. Tarjosimme vangeille mahdollisuuden oppia uusia taitoja ja parantaa kilpailukykyään työmarkkinoilla rangaistuksensa suorittamisen jälkeen. Hankkeen tavoitteena oli erityisesti:

  • Parantaa Tetovon ja Shtipin vankiloiden mahdollisuuksia järjestää työmarkkinoiden kaipaamaa ammatillista koulutusta ja pätevöitymistä
  • Vähentää uusintavankien määrää
  • Tarjota vankilassa tuomiota suorittaville mahdollisuus hankkia sellaisia tietoja ja taitoja, jotka tekevät heistä kilpailukykyisempiä työmarkkinoilla
  • Järjestää säännöllistä koulutusta Tetovon ja Shtipin rangaistuslaitosten vangeille.  

Hankkeen aikana järjestettiin:

  • IT-koulutusta (tietokoneen käyttötaitoja ja ohjelmistoihin tutustumista)
  • englannin kielen kursseja
  • parturikoulutusta
  • leipurikoulutusta
  • puutarhasuunnittelukoulutusta.

Tavoitteiden saavuttamiseksi projektikumppanit toimittivat vankeinhoitolaitoksille teknisiä laitteita, tietokonelaitteita sekä havainnointi- ja apuvälineitä. Koulutus toteutettiin arkioppimisen muodossa, ja kouluttajina toimivat oppilaitosten tai muiden hyväksynnän saaneiden laitosten opettajat.

Itse osallistuin hankkeeseen englannin kielen kouluttajana ja haluaisin siinä ominaisuudessa pohtia prosessia kokonaisuudessaan sekä sen positiivisia vaikutuksia minuun – ja toivottavasti koko yhteisöön Makedoniassa.

Kun ensimmäistä kertaa kuulin hankkeesta, koin sen sekä kiinnostavaksi että haastavaksi. Minulle hanke merkitsi mahdollisuutta auttaa vankeja, valaa heihin uskoa ja antaa uusia ajatuksia siitä, mitä he voisivat vapautumisensa jälkeen tehdä ”oikeassa maailmassa”. Sain mahdollisuuden muuttaa vankien ajatusmalleja kehittämällä heidän osaamistaan työmarkkinoilla niin, että he pystyvät integroitumaan yhteiskuntaan mahdollisimman nopeasti ja aloittamaan uuden, oikeansuuntaisen elämän, mikä ei aina ole helppoa.

Minua arvelutti jonkin verran oma turvallisuuteni ja kykyni tarjota parastani koulutukseen osallistujille tietäen ympäristön, jossa tunnit oli tarkoitus pitää.

Näin jälkikäteen, hankkeen jo päätyttyä, pystyn tekemään objektiivisen arvion ja antamaan palautetta koko hankkeesta. Osallistujien asenne kurssiin yllätti minut positiivisesti. Kurssilaiset olivat hyvin sitoutuneita opiskeluun ja tulivat aina tunneille. Heidän aito kiinnostuksensa oppimiseen motivoi minua entisestään auttamaan heitä ylittämään esteet. Kiitos kurssilaisten osoittaman kunnioituksen ja hyväksynnän koin itseni tervetulleeksi. Vaikka tunneilla oli lähes aina paikalla myös vartija tai psykologi, en koskaan pelännyt. Oppituntimme olivat aina tuloksellisia, eikä niistä puuttunut huumoria. Ilmapiiri oli loistava.

Kaikki osallistujat läpäisivät kurssin ja oppivat englannin kielen perusteet. He olivat kaikki sitä mieltä, että jatkokurssi olisi syytä järjestää. Kurssilaiset olivat erittäin tyytyväisiä ja kiitollisia saamastaan opiskelumahdollisuudesta, joka avaa heille uusia ovia, kun he jättävät tämän ajan elämästään taakseen ja pääsevät palaamaan takaisin perheidensä luo.

Kannustan kaikkia organisaatioita osallistumaan tämänkaltaisiin hankkeisiin: ne antavat vangeille tunteen, että hekin voivat osallistua yhteiskunnan toimintaan tuottavina yksilöinä. Tällä tavoin voimme auttaa vankeja löytämään itsensä ja omalta osaltamme vaikuttaa rikollisuuden vähenemiseen yhteiskunnassa.

 

Snezana Danilovska, englannin kielen opettaja ja hankekouluttaja,

Lifelong Learning -verkosto, Makedonia

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn