chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Blog

A felnőttek iskolarendszerű továbbtanulása

05/05/2018
by Áron Gurzó
Språk: HU

Úgy gondolom, hogy azon egyének támogatása rendkívűl fontos, akikben megvan a motiváció arra, hogy egy szakmát elsajátítsanak; a  képzések fizikai környezetét, a megfelelő szakmai tudást, illetve az ehhez szükséges emberi erőforrást akár állami támogatással létrehozni.

Az iskolarendszerű felnőttképzés jelentősége alapvetően abból fakad, hogy amennyiben az egyén „normál” iskoláztatása során nem tudott megfelelő iskolai végzettséget szerezni, azt csak felnőttképzési formában van lehetősége pótolni. Ennek igényét ugyanakkor az a „kényszer” is fokozza, hogy minden szakmai képesítés megszerzésének előfeltétele egy meghatározott iskolai végzettség megléte. Ez az alap- és középfokú szakképesítések döntő többségében minimum általános iskolai végzettséget jelent. A kvalifikáltabb szakmák megszerzésének alapfeltétele viszont a legalább középiskolai végzettség. Ez utóbbi igényt erősíti, hogy – mint azt a foglalkoztatási adatok elemzése mutatta – a tartós foglalkoztatás minimális garanciáját is a középfokú iskolai/szakmai képzettség adja.

 

 

Forrás:

Zachár László: A felnőttképzés rendszere és főbb mutatói

 

Tags:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn