chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Blog

Zrcalce zrcalce na steni povej – le kaj bo iz mene?

23/01/2018
by Ana Peklenik
Språk: SL

Zrelejši ko smo, bolj se zavedamo, kako slabo poznamo samega sebe. Za postavljanje ciljev, spremembo karierne poti, pridobitev izobrazbe vedno še ravno dovolj zgodaj. Človek običajno razmišlja o teh stvareh, ko se znajde na razpotju, pravzaprav pa so razlogi popolnoma nepomembni. Pomembno pa je, da poznamo orodje, s katerim lahko pridobimo poglobljen pogled vase, v svoje spretnosti, značajske lastnosti, delovne navade, stil življenja in ne nazadnje – interese.

Marsikdo bi k temu uvodu dodal komentar – no, saj to pa o sebi že vse vem. Seveda. Znamo to tudi ubesediti? Kandidat za delo, ki na delodajalčevo vprašanje: »Kaj pa delate v prostem času?« odgovori: »Nič posebnega, družim se s prijatelji, hodim na kavo,« izpade vsaj neresen, če že ne zdolgočasen. Vsi se družimo s prijatelji in gremo kdaj tudi na kavo. Če želimo prepričati delodajalca, mu moramo posredovati informacije »z iskrico v očeh« – zelo rad/-a pletem, kuham, vrtnarim … Treba je vplesti akcijo. Da bi se spomnili in zavedali, kaj je vse tisto, kar radi počnemo, pri čemer smo dobri, nam pomaga portal eSvetovanje na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje.

Mnogi živijo v zmoti, da je Zavodov portal uporaben le za (aktivne) iskalce zaposlitve. Vsak se lahko registrira in si tako zagotovi, da se bodo rezultati njegovih aktivnosti shranjevali in jih bo lahko pozneje prebral, tudi uporabil. Na levi strani zaslona najdemo rubrike Kakšen sem, Kaj znam, Kaj me zanima, ki so uporabne tudi za razmišljanje o spremembi kariere ali nadaljevanje izobraževanja, na desni strani pa so konkretnejši napotki za iskanje zaposlitve: Kako kandidiram na delovna mesta, Kje iščem zaposlitev in Kako naj bom aktiven. Srednjo rubriko, Kaj naj delam, lahko razumemo dobesedno ali metaforično. To se vsi kdaj vprašamo.

Pregled posameznih rubrik vodi v mešane občutke. Vsaka namreč vsebuje vprašalnik ali dva: o kompetencah, osebnostnih lastnostih, delovnih stilih, interesih. Odzivi so različni, od »Koliko je tega, kdo bo to vse reševal« do »Mhm, tega ne rabim, to poznam, tole me pa res zanima.« Skratka, bodimo izbirčni. Ne jemljimo vsega skupaj preveč sistematično in samo zato, ker/da je. Lotimo se tistih rubrik, od katerih si največ obetamo, ostale pustimo (za konec). Zelo zanimiv je vprašalnik Moje časovne perspektive, ki temelji na raziskavi iz leta 2008. Ljudje imamo različen odnos do časa in to nas dostikrat omejuje pri postavljanju in doseganju ciljev. Analiza vprašalnika vsebuje tudi nasvete, kako izboljšati kakovost življenja (če ne znate uživati v sedanjosti, si omislite psa).

Vse pridobljene informacije je seveda treba temeljito premisliti. Do vprašalnikov imamo tako ali tako zelo osebni pristop. Nekateri rezultatov sploh ne preberejo (Zakaj? Ne vem.), na druge (vsaj začasno) delujejo kot placebo, tretji pa rečejo: »To pa zame sploh ne velja.« V zadnjem primeru sta možni dve razlagi – človeško je, da na vprašalnike odgovarjamo »s figo v žepu« – da bi bilo videti, da smo »skladni s standardi«, ali pa – srčno upam, da je delež teh odgovorov skromen – ljudje dejansko ne poznajo samega sebe in ne znajo predvideti svojih odzivov. Vsi ostali, ki se sicer zavedamo, da imamo tudi napake, pa v analizi presenetljivo beremo predvsem o svojih prednostih. Noben rezultat nobenega vprašalnika ne vsebuje kritike. Vsi so spodbudni, pozitivni, usmerjeni na razveseljujoče povratne informacije. Če smo zelo samokritični, negativni odziv le težko najdemo med vrsticami. Stranski učinek rezultatov eSvetovanja je torej večja samozavest. To pa ni slabo, kaj?

Uporaba spletnega mesta e-svetovanje za določanje kariernih, izobraževalnih in osebnih ciljevPosebno pojasnilo je potrebno k vprašalniku Hollandov test. Pripravljajo ga na Centru za psihodiagnostična sredstva, reševanje je plačljivo, vendar iskalcem zaposlitve, prijavljenim v evidenci ZRSZ, ta strošek krije Zavod. Če velja pregovor, da je vsaka stvar za nekaj dobra, je čas iskanja zaposlitve nedvomno treba izkoristiti za pogled v ogledalo, za pot do sebe. In vsaka pot se začne s prvim korakom – to je lahko pregled portala in raziskovanje svojih veščin. Na podlagi rezultatov se lahko odločimo tudi za nadaljnje izobraževanje, saj dobimo tudi seznam poklicev, ki bi bili lahko zanimivi glede na naša zanimanja. Morda pridemo do poklica, za katerega sploh nismo vedeli, da obstaja? 

Ne nazadnje – vsi ti rezultati – da smo urejeni, delovni, poslušni, organizirani, ambiciozni … nam konkretno pridejo prav, ko se moramo (komur koli) predstaviti, še posebno so lahko vir informacij, ko se pripravljamo na razgovor za zaposlitev. Na vprašanje: »Povejte kaj o sebi,«, ki se ga iskalci zaposlitve pogosto bojijo, torej odgovor stresemo iz rokava. Ker imamo poglobljen pogled v zrcalo, ga lahko celo nekoliko prilagodimo potrebam delovnega mesta in/ali sogovorniku.

Povabim vas, da pregledate spletno stran in spodaj pripišete svoje videnje spletne strani eSvetovanje. 

Ana Peklenik je zaposlena v Promocijskem in informacijskem središču Andragoškega centra Slovenije, kjer se ukvarja predvsem s knjižnično-dokumentacijsko dejavnostjo.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn