chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Vad är den europeiska agendan för vuxenlärande och hur genomförs den?

I den förnyade europeiska agendan för vuxenlärande (EAAL) fastställs fokus för europeiskt samarbete inom vuxnas lärande fram till 2020. Den antogs av rådet i november 2011. Här uppmärksammar rådet att alla vuxna regelbundet behöver förbättra sina personliga och yrkesmässiga färdigheter och kompetenser, men att vuxnas lärande är den svagaste länken i nationella system för livslångt lärande. Vuxnas deltagande inom lärande är även fortsättningsvis låg. För att uppnå en effektiv sektor för vuxnas lärande krävs fler insatser.

 

Bland de åtgärder som uppmuntras i agendan finns: förbättra möjligheten för vuxna att vid vilken tidpunkt som helst i livet ges tillgång till flexibelt lärande av hög kvalitet, skapa en ny syn på vuxenutbildning med fokus på lärandemål, skapa större medvetenhet bland vuxna om att lärandet är en livslång strävan, och utveckla effektiva system för livslång vägledning och system för godkännande av icke-formellt och informellt lärande.

 

För att underlätta samarbetet mellan europeiska länder och kommissionen i genomförandet av den europeiska agendan för vuxenlärande har varje deltagande land en nationell samordnare. Varje nationell samordnare tar fram ett arbetsprogram som identifierar specifika årgärder som deras organisation ska vidta för att genomföra agendan i deras land.

 

Genom att klicka på flaggan kan du visa kontaktuppgifter för aktuella nationella samordnare och få information om deras arbete.

 

 

 

 

 

 

EPALE:s diagnos-/analysverktyg bygger på de senaste rönen om framgångsrika insatser inom vuxnas lärande. Med hjälp av verktyget kan nationella och regionala parter identifiera aspekter av sina insatser och rutiner som kan förbättras.