chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Što je Europski program za obrazovanje odraslih i na koji se način provodi?

Obnovljeni Europski program za obrazovanje odraslih (EAAL) definira usmjerenost europske suradnje u politikama obrazovanja odraslih za razdoblje do 2020. Vijeće ga je usvojilo u studenom 2011. U njemu Vijeće prepoznaje da postoji potreba da sve odrasle osobe redovito unaprjeđuju svoje osobne i profesionalne vještine i sposobnosti, ali da je obrazovanje odraslih najslabija karika u nacionalnim sustavima cjeloživotnog učenja. Sudjelovanje odraslih u obrazovanju i dalje je slabo. Potrebno je uložiti dodatne napore radi ostvarivanja učinkovitog sektora obrazovanja odraslih.

 

Među pitanjima koja treba rješavati u Programu su navedeni: povećanje mogućnosti pristupa svih odraslih osoba fleksibilnom i visokokvalitetnom učenju u bilo kojem trenutku u životu; razvoj novih pristupa obrazovanju odraslih koji se usredotočuju na ishode učenja; podizanje svijesti o tome da je učenje cjeloživotno nastojanje; razvoj učinkovitih sustava cjeloživotnog usmjeravanja i sustava za vrednovanje neformalnog i informalnog učenja.

 

Kako bi se olakšala suradnja između europskih zemalja i Komisije u provedbi EAAL-a, svaka zemlja sudionica ima nacionalnog koordinatora. Svaki nacionalni koordinator uspostavlja program rada koji identificira konkretno djelovanje koje će njihova organizacija poduzeti kako bi provela EAAL u svojoj zemlji.

 

Klikom na zastavu možete pristupiti kontaktnim podacima trenutačnih nacionalnih koordinatora i informacijama o njihovu radu.

 

 

 

 

 

 

Alat za dijagnostiku/analizu politike EPALE-a temelji se na najnovijim dokazima o uspješnim politikama o obrazovanju odraslih. Alat je osmišljen tako da nacionalnim i regionalnim dionicima pomaže da utvrde aspekte svoje politike ili odredbe koji se mogu unaprijediti.