chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Resource

Ključne karakteristike obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini

Språk: HR

Posted by Daria Mrsic

Sektor obrazovanja u Bosni i Hercegovini je odraz uređenja države, definisan Ustavom BiH, ustavima entiteta, kantona, te Statutom Brčko distrikta BiH, na osnovu kojih se zakonski definišu nadležnosti u oblasti obrazovanja.

BiH se sastoji od dva entiteta ( Republike Srpske i Federacije BiH) i Brčko distrikta BiH.

Republika Srpska ima centralizovanu vladu i jedno ministarstvo obrazovanja. Federacija BiH ima decentralizovanu vladu i sastoji se od deset kantona, gdje svaki kanton ima svoje ministarstvo obrazovanja. Takođe postoji i Federalno ministarstvo obrazovanja, ali ovo ministarstvo ima samo koordinativnu ulogu. I Brčko distrikt BiH ima vladu sa odjeljenjima. Jedno od ovih odjeljenja je Odjeljenje za obrazovanje.

U vezi s tim postoji dvanaest nadležnih institucija obrazovanja u BiH. Ministarstvo prosvjete i kulture u Republici Srpskoj, deset kantonalnih ministarstava obrazovanja u Federaciji BiH i Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta BiH.

Takođe, postoje i dava ministarstva sa koordinirajućom ulogom: Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, između ostalog, koordinira aktivnosti unutar Federacije BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je nadležno za obavljanje poslova i izvršavanje zadataka koji su u nadležnosti BiH i koji se odnose na utvrđivanje osnovnih načela koordiniranja aktivnosti, usklađivanja planova entitetskih tijela vlasti i definisanje strategije na međunarodnom planu, između ostalih, i za oblast obrazovanja.

Na nivou BiH uspostavljene su Agencija za razvoj visokog obrazovanje i obezbjeđenje kvalitetaCentar za informisanje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja i Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Formirana su tijela za koordinaciju obrazovnog sektora: Konferencija ministara obrazovanja u BiH i Savjet za opšte obrazovanje u BiH. Uspostavljena je i Rektorska konferencija BiH koja utvrđuje i zastupa zajedničke interese univerziteta u Bosni i Hercegovini, ostvaruje saradnju sa institucijama u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini i djeluje kao savjetodavno tijelo za provođenje reforme visokog obrazovanja.

U BiH postoje tri konstituirajuća naroda i tri službena jezika: Bosanski, Hrvatski i Srpski. Oni se izučavaju u školama kao maternji jezici.

Faze obrazovnog sistema

Predškolsko obrazovanje i vaspitanje je namijenjeno djeci od 6 mjeseci do polaska u osnovnu školu. Sastoji se od tri nivoa: jaslice (za djecu od 6 mjeseci do 3 godine), vrtić (za djecu od 3 godine do 6 godina) i predškolski pripremni program. U godini pred polazak u školu provodi se propredškolski pripremni program, koji je prvi dio obaveznog obrazovanja i obuhvata djecu između 5 ½ i 6 ½ godina starosti.

Osnovno obrazovanje je obavezno i traje 9 godina, podijeljeno je u tri ciklusa / trijade (Trijada1: 1. do 3. razreda; Trijada 2: 4. do 6. razreda i Trijada 3: 7. do 9. razreda). Javno osnovno obrazovanje je besplatno i jedini kriterij za upis je starost djeteta - sva djeca moraju biti upisana u osnovnu školu između 5 ½ i stara 6 ½ godina.

Srednje obrazovanje je dostupno u školama opšteg srednjeg obrazovanje (gimnazije), srednjim stručnim školama, umjetničkim školama i drugim, manje uobičajenim vrstama škola. Opšte srednje obrazovanje traje 4 godine, a stručno srednje obrazovanje traje 3 ili 4 godine. Učenici obično imaju 15 godina kada krenu u srednju školu, a upisuju se na osnovu postignuća iz osnovne škole i rezultata prijemnog ispita.

Visoko obrazovanje u BiH se organizuje u tri ciklusa.

Prvi ciklus vodi do akademskog zvanja završenog dodiplomskog studija [the degree of Bachelor] ili ekvivalenta, dobijenog nakon najmanje tri i najviše četiri godine redovnog studija, a nakon dobijanja dobijanja svjedočanstva o završetku srednjeg obrazovanja. vrednuje se sa najmanje 180 ili 240 ECTS bodova. Izuzeci su integrisane studije medicinske grupe koji se u prvom ciklusu vrednuju do 360 ECTS bodova.

Drugi ciklus vodi do akademskog zvanja magistra ili ekvivalenta, stečenog nakon završenog dodiplomskog studija, traje jednu ili dvije godine, a vrednuje se sa 60 odnosno 120 ECTS bodova, i to tako da u zbiru s prvim ciklusom nosi 300 ECTS bodova, i

Treći ciklus vodi do akademskog zvanja doktora ili ekvivalenta, traje tri godine i vrednuje se sa 180 ECTS bodova.

Jedan semestar studija nosi 30 ECTS bodova u svakom ciklusu.

Mladi i obrazovanje odraslih može biti formalno, neformalno i informalno. Zakonske odredbe koje daju pravo na nastavak obrazovanja odraslih definišu ovo područje kao dio jedinstvenog obrazovnog sistema.

 

/ro/file/2016diagrambapng-02016_diagram_ba.png

Resource Author(s): 
Eurydice report
Publication Date:
Thursday, 20 July, 2017
Language of the document:
Type of resource: 
Other
Country:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn