chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wie staat er achter EPALE?

EPALE is een initiatief van het Directoraat Generaal Onderwijs, Jongerenzaken, Sport en Cultuur (link is external) (DG EAC) van de Europese Commissie, dat van het EPALE een blijvend element wil maken in het Europese landschap voor volwasseneneducatie.

Het dagelijkse beheer van EPALE voltrekt zich onder toezicht van het Uitvoerend agentschap voor onderwijs, audiovisuele middelen en cultuur (link is external) (EACEA) en wordt op dagelijkse basis verzorgd door een Centrale ondersteuningsdienst (COD), die u per e-mail kunt bereiken op het adres helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) of per telefoon op: +44 (0) 121 212 8934.

Sinds de herfst van 2014 werken Nationale ondersteuningsdiensten (NOD) ook samen met de COD om EPALE te voorzien van interessante en unieke inhoud en om de gemeenschap te activeren.

U vindt meer informatie over de Centrale en Nationale ondersteuningsdiensten op de onderstaande koppelingen:

Centrale ondersteuningsdienst

Nationale ondersteuningsdienst

Wat is de Centrale ondersteuningsdienst en wat doet deze?

De Centrale Ondersteuningsdienst (COD) is een consortium van twee organisaties, Ecorys UK en Intrasoft Ltd., die samenwerken aan de ontwikkeling en het beheer van EPALE. Om het platform te voorzien van actuele en relevante inhoud, werkt de COD samen met de Nationale ondersteuningsdiensten van EPALE en met experts en belanghebbenden op het gebied van volwasseneneducatie. De COD beheert ook de EPALE-helpdesk, verstuurt maandelijks een nieuwsbrief, beheert de communicatie via sociale media, plaatst inhoud, beheert discussies en houdt thematische evenementen.

Hoe kan ik contact opnemen met de Centrale ondersteuningsdienst?

Als u contact wilt opnemen, stuur dan een e-mail naar de EPALE-helpdesk: helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail) of bel +44 (0) 121 212 8934. 

Wie zijn de Nationale ondersteuningsdiensten en wat doen zij?

De Nationale ondersteuningsdiensten (NOD's) worden benoemd door de nationale overheden van de landen die deelnemen aan het Erasmus+-programma en helpen met het creëren van inhoud voor EPALE en het bevorderen en activeren van het platform. Zij werken nauw samen met de Centrale ondersteuningsdienst (COD) voor de publicatie van kwalitatief hoogstaande website-content en om gebruikers aan te moedigen een bijdrage te leveren. De NOD's brengen EPALE ook onder de aandacht van de gemeenschap voor volwasseneneducatie van hun land en motiveren deze om aan EPALE deel te nemen. 

De NOD's voor EPALE ontvangen cofinanciering van de regeringen van de lidstaten.

Kijk voor meer informatie op de pagina van de Nationale ondersteuningsdienst.

Hoe kan ik contact opnemen met de Nationale ondersteuningsdienst?

De contactgegevens van alle NOD's zijn beschikbaar op de pagina met Nationale ondersteuningsdiensten.

U kunt het best contact opnemen met de NOD van uw land of met de COD, als uw land geen NOD heeft voor EPALE. 

Hoe wordt EPALE gefinancierd?

EPALE wordt door de Europese Commissie gefinancierd als onderdeel van haar algemene strategie om volwasseneneducatie te stimuleren.

De regeringen van de lidstaten verlenen ook cofinanciering voor de NOD's. EPALE wordt ondersteund op grond van artikel 14.1 b van het wettelijke besluit (link is external) inzake de goedkeuring van het programma Erasmus+. EPALE speelt ook een belangrijke rol in het behalen van de doelstellingen die zijn uitgestippeld in de Resolutie van de Raad van 2011 voor een vernieuwde Europese agenda voor volwasseneneducatie (link is external) en in Onderwijs en opleiding 2020 (link is external).

Ga voor meer informatie over Erasmus+ naar het onderdeel Wat is de band tussen EPALE en Erasmus+?

Mag ik reclame maken voor EPALE bij mijn collega's/andere belanghebbenden?

Ja. EPALE is een platform met open lidmaatschap waar u contacten kunt leggen met andere professionals, mensen uit de praktijk en vrijwilligers die in heel Europa actief zijn op het gebied van volwasseneneducatie.

EPALE is een online gemeenschap rond een breed scala aan nuttige educatieve hulpmiddelen, nieuws, blogberichten, evenementen, thematische pagina's en netwerkmogelijkheden, met inhoud van hoge kwaliteit, uitgelicht door experts uit de praktijk en vertaald in de belangrijkste talen. 

Wat als ik de informatie die ik zoek niet kan vinden op de EPALE-website?

Als de informatie die u zoekt betrekking heeft op volwasseneneducatie, maar zich niet op de EPALE-website bevindt, neem dan contact op met de helpdesk op helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail). De medewerkers van onze helpdesk worden bijgestaan door een groep thematische experts op het gebied van volwasseneneducatie.

Wist u dat u uw eigen inhoud in EPALE kunt publiceren? U kunt vier soorten inhoud plaatsen: blogberichtennieuwsartikelenevenementen en hulpmiddelen. Voor elk van deze soorten inhoud is er een online formulier. Deze formulieren staan in de desbetreffende onderdelen die u hier via de startpagina kunt vinden.

Vul het online formulier in en sla het op. U ontvangt een online bericht en een bevestiging per e-mail. Uw inhoud wordt als concept opgeslagen, waarna de NOD of de Centrale ondersteuningsdienst de inhoud op kwaliteit controleert. Na uw inzending te hebben gecontroleerd op kwaliteit, publiceert de NOD of de COD deze op EPALE. U kunt alle inhoud die u hebt gepubliceerd raadplegen op uw profielpagina, waar u kunt komen door rechts bovenaan de pagina op uw naam te klikken. Vergeet niet dat u geregistreerd en aangemeld moet zijn op het platform om naar uw profiel te kunnen gaan.

We verheugen ons erop uw inhoud te publiceren! 

Hoe kan ik betrokken raken bij EPALE?

Het doel van EPALE is om op nationaal en Europees niveau een gemeenschap op te zetten voor mensen die actief zijn op het gebied van volwasseneneducatie. Wanneer u zich aanmeldt bij EPALE kunt u communiceren met verschillende actoren op het gebied van volwasseneneducatie, zoals opleiders, beleidsmaker en vrijwilligers.

Als geregistreerd lid van EPALE kunt u ideeën bespreken en informatie delen met andere mensen in uw land of in Europa die actief zijn in uw sector. Het platform is perfect om partners te vinden of ervaringen en ideeën met betrekking tot uw project voor volwasseneneducatie te delen. Ook kunt u evenementen, hulpmiddelen, blogberichten en nieuwsartikelen (met inbegrip van beleidsdocumenten en relevant projectmateriaal) plaatsen en deze met anderen in heel Europa delen. Om ervoor te zorgen dat de informatie op de website van hoge kwaliteit is, wordt inhoud die door gebruikers wordt ingediend voorafgaand aan publicatie gecontroleerd.

Ga voor meer informatie over hoe u zich kunt registreren naar het onderdeel Moet ik me registreren om toegang te verkrijgen tot EPALE?

Bij vragen kunt u telefonisch contact opnemen met de EPALE-helpdesk op + 44 (0)121 212 8934 of op dit e-mailadres: helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Hoe kan ik op de hoogte blijven?

Op EPALE kunt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de sector volwasseneneducatie. U hoeft zich alleen maar te registreren op EPALE en aan te geven dat u zich wilt aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief. U kunt zich na registratie op elk moment aan- en afmelden op uw profiel.

U kunt ook het onderdeel Nieuws op de startpagina volgen. Als u geïnteresseerd bent in nieuws over een bepaald onderwerp, probeer dan het onderwerp van uw interesse te vinden op de startpagina van EPALE onder 'Thema's' in het hoofdmenu, selecteer het en klik op het tabblad "Nieuws". De inhoud varieert naar gelang de taalversie die u gebruikt.

Waarin verschilt EPALE van andere websites over volwasseneneducatie?

EPALE is een virtuele Europese ontmoetingsplaats voor personen en organisaties die actief zijn op het gebied van volwasseneneducatie. De website beschikt over een aantal unieke kenmerken:

 • open lidmaatschap;
 • meertalige inhoud met inbegrip van beproefde praktijken, nieuws, beleidsontwikkelingen, blogberichten, evenementen en hulpmiddelen;
 • een doorzoekbare pan-Europese kalender met evenementen die interessant zijn voor professionals op het gebied van volwasseneneducatie;
 • ontwikkeling van inhoud op initiatief van de gebruikers;
 • De optie voor gebruikers om interessante en relevante materialen, instrumenten en hulpmiddelen te identificeren, beoordelen en delen;
 • een partnerzoekfunctie waarmee u andere EPALE-gebruikers kunt vinden die geïnteresseerd zijn in pan-Europese samenwerking;
 • praktijkgemeenschappen;
 • een gebruikersmap om te netwerken en contact op te nemen met professionals op het gebied van volwasseneneducatie in heel Europa;
 • Praktijkgemeenschappen.

Waarin verschilt EPALE van eTwinning?

eTwinning bevordert de samenwerking tussen scholen, leerkrachten en leerlingen en organiseert evenementen voor de professionele ontwikkeling van leerkrachten. Het doel van EPALE is om een online gemeenschap te ontwikkelen voor de sector van de volwasseneneducatie en de professionals die in deze sector actief zijn.

Houd er ook rekening mee dat EPALE, in tegenstelling tot eTwinning, niet de mogelijkheid biedt om partnerschappen tussen klassen op te zetten, aangezien het begrip klas in de volwasseneneducatie anders wordt ingevuld dan in het lager en middelbaar onderwijs. Wel kunnen professionals binnen de volwasseneneducatie actuele thema's bespreken en beproefde praktijken delen in de EPALE-praktijkgemeenschappen

Wat is de band tussen EPALE en Erasmus+?

Erasmus+ (link is external) is het programma van de EU voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport voor 2014-2020 dat erop is gericht om de kwaliteit en het belang van kwalificaties en vaardigheden te verhogen. Het vervangt het Programma voor Levenslang Leren (PLL).

Erasmus+ staat open voor studenten, docenten, stagiairs, vrijwilligers, jeugdleiders en personen die actief zijn in de amateursport. Het biedt ook financiering van partnerverbanden tussen onderwijsinstellingen, jeugdorganisaties, ondernemingen, plaatselijke en regionale overheden en ngo's, alsook ondersteuning voor hervormingen in de lidstaten voor de modernisering van onderwijs en opleiding en promotie van innovatie, ondernemingszin en inzetbaarheid van werknemers.

Het programma Erasmus+ financiert EPALE via Kernactiviteit 2; het wordt ondersteund op grond van artikel 14.1.b van het wettelijk besluit (link is external) inzake de goedkeuring van het programma Erasmus+, dat is gericht op volwasseneneducatie en voortgezet onderwijs en opleiding (C-VET).

Hoe definieert EPALE een professional op het gebied van volwasseneneducatie?

Het begrip "professional op het gebied van volwasseneneducatie" heeft betrekking op een breed scala aan mensen en organisaties (waaronder netwerken, groepen en vrijwilligers) die actief zijn in de sector van de volwasseneneducatie. Het kan hierbij onder meer gaan om:

 • aanbieders van volwasseneneducatie (waaronder werkgevers, universiteiten, ngo's enz.), onderwijzers, opleiders, docenten in opleiding en vrijwilligers;
 • academici, studenten, onderzoekers;
 • nationale infrastructuur, netwerken en organisaties voor volwasseneneducatie;
 • projecten en partnerschappen die financiering hebben ontvangen of hiernaar op zoek zijn;
 • vertegenwoordigers van de media die gespecialiseerd zijn in volwasseneneducatie;
 • beleidsmakers op nationaal en Europees niveau.

Wat is EPALE?

EPALE is een meertalige open gemeenschap voor onderwijzers, opleiders, onderzoekers, academici, beleidsmakers en alle andere mensen die beroepsmatig een rol spelen in de volwasseneneducatie in Europa.

EPALE wordt gefinancierd door de Europese Commissie. Het is de nieuwste stap in de voortdurende inspanningen om de kwaliteit van het aanbod van volwasseneneducatie in Europa te verbeteren.

De kern van EPALE wordt gevormd door de gemeenschap, waar alles draait om het delen van inhoud met betrekking tot volwasseneneducatie, met inbegrip van nieuws, blogberichten, hulpbronnen en evenementen en opleidingen.

Als lid van de gemeenschap kunt u via de functies van de website in contact komen met collega's uit de sector van de volwasseneneducatie in heel Europa, onder meer voor online discussies, debatten en praktijkgemeenschappen, en inhoud beoordelen en commentaar geven op blogberichten. Ook kunt u communiceren met collega's in heel Europa en een samenwerkingsruimte aanvragen. Dit is een eigen ruimte binnen EPALE waar u discussies kunt voeren, documenten kunt plaatsen, nieuws kunt delen en relevante evenementen kunt markeren in een groepskalender. Ook kunt u projecten vinden en professionele contacten leggen met behulp van de partnerzoekfunctie.

Doelgroepen/belanghebbenden

Hoe definieert EPALE volwasseneneducatie?

EPALE onderschrijft de definitie van volwasseneneducatie van de Raad van de Europese Unie , die is opgenomen in de resolutie van de Raad uit 2011 (link is external) betreffende een vernieuwde Europese agenda voor volwasseneneducatie: "Met volwasseneneducatie bedoelen we het hele scala aan formeel en informeel leren − zowel voor algemene als voor beroepsdoeleinden − door volwassenen na het verlaten van het initieel onderwijs of de initiële opleiding."

Ik ben een cursist in de volwasseneneducatie: wat heeft EPALE mij te bieden?

EPALE is gericht op personen die volwasseneneducatie aanbieden en organiseren, maar niet op de cursisten zelf.
Als u aan leeractiviteiten wilt deelnemen, volgt hier een aantal tips:

 • Neem contact op met de onderwijsdienst van uw stad.
 • Raadpleeg de mogelijkheden die verenigingen, universiteiten, taalscholen, musea, bibliotheken enz. in uw stad/regio bieden.
 • Praat met uw werkgever.
 • Neem contact op met de organisaties die betrokken zijn bij volwasseneneducatie in uw land. De leden van de Europese Associatie voor volwasseneneducatie (link is external) (EAEA) bestaan uit een groot aantal organisaties voor volwasseneneducatie in Europa waarmee u contact kunt opnemen.
 • Surf naar Euroguidance (link is external), een netwerk van centra dat de Europese systemen voor carrièrebegeleiding met elkaar verenigt.
 • Surf naar Ploteus (link is external), dat informatie verschaft over cursussen, beroepsgericht leren en kwalificaties.

Ik ben een professional op het gebied van volwasseneneducatie: wat heeft EPALE mij te bieden?

EPALE is opgericht met professionals op het gebied van volwasseneneducatie in het achterhoofd, opdat zij van elkaar kunnen leren en hun beroepspraktijken kunnen ontwikkelen. De website richt zich op leerkrachten, docenten, onderzoekers, academici, beleidsmakers, journalisten en professionals die actief zijn op het gebied van volwasseneneducatie in heel Europa.

EPALE biedt veel nuttige hulpmiddelen, waaronder een evenementenkalender, het laatste nieuws op het gebied van volwasseneneducatie, een blog, een bibliotheek met hulpbronnen, discussieforums over uiteenlopende onderwerpen en een partnerzoekfunctie. Om naar de podcast van EPALE te gaan, typt u "podcast" in de zoekbalk op de startpagina of gaat u naar de pagina van EPALE op Soundcloud (link is external). Daar kunt u alle beschikbare afleveringen vinden.

EPALE heeft ook aan aantal praktijkgemeenschappen waar gebruikers documenten kunnen plaatsen, discussies kunnen opstarten en nieuws en evenementen over een bepaald gebied binnen de sector van de volwasseneneducatie kunnen delen. Als u geen gemeenschap kunt vinden die aan uw behoefte voldoet, kunt u een nieuwe gemeenschap opzetten door een aanvraag in te dienen.

Om lesmateriaal, goede praktijken, ideeën en hulpmiddelen met anderen in heel Europa uit te wisselen, moet u zich registreren op EPALE.

Ik vertegenwoordig een project voor volwasseneneducatie: wat heeft EPALE mij te bieden?

Het EPALE-kenniscentrum bevat meer dan 3000 hulpmiddelen met onder meer goede praktijken, didactisch materiaal en onderzoeksresultaten die interessant kunnen zijn voor uw project. Ook kunt u evenementen met betrekking tot uw project op de EPALE-kalender plaatsen of belangrijk nieuws delen in de nieuwsruimte.

EPALE heeft ook een aantal functies voor gemeenschappen, zoals:

Als uw project door Erasmus+ wordt gefinancierd, moeten uw projectresultaten op het verspreidingsplatform van Erasmus+ (link is external) worden geplaatst. Let op: Voor vragen over het verspreidingsplatform van Erasmus+ kunt u terecht bij uw Nationale agentschap (link is external). Als u wilt dat EPALE naar uw resultaten verwijst, neem dan contact op met onze helpdesk op dit e-mailadres: helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail)

Alle andere projecten kunnen rechtstreeks hulpbronnen indienen voor publicatie in het EPALE-kenniscentrum met een koppeling naar hun website. Let op: Voorgestelde hulpbronnen worden op kwaliteit gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze relevant zijn voor EPALE.

Ik ben lid van een netwerk/organisatie voor volwasseneneducatie: wat heeft EPALE mij te bieden?

EPALE biedt heel veel handige instrumenten die u bij uw dagelijkse werkzaamheden kunnen helpen en het profiel van uw netwerk/organisatie in heel Europa kunnen vergroten.

EPALE biedt ook de mogelijkheid om uw conferenties, cursussen en seminars te publiceren op de EPALE-kalander. Evenementen op de kalender worden ook verspreid via de accounts van EPALE op sociale netwerken. 

Ook zijn er een aantal gemeenschapsfuncties die interessant voor u kunnen zijn:

 • thematische campagnes die gebruikers in heel Europa in staat stellen samen te komen voor discussies en informatie te delen over belangrijke aangelegenheden binnen de sector van de volwasseneneducatie. Door deel te nemen aan deze discussies kunt u uw organisatie in heel Europa op de kaart zetten; 
 • de podcast van EPALE om meer te weten te komen over volwasseneneducatie in Europa. Typ "podcast" in de zoekbalk op de startpagina of ga naar de pagina van EPALE op Soundcloud (link is external). Daar kunt u alle beschikbare afleveringen vinden;
 • EPALE-praktijkgemeenschappen, waar gebruikers kunnen samenkomen om ideeën over een bepaald onderwerp op het gebied van volwasseneneducatie te bespreken en te delen. Door deel te nemen aan deze online gemeenschappen kunt uw organisatie bij andere gebruikers op de kaart zetten. Als u geen gemeenschap kunt vinden die aan uw behoefte voldoet, kunt u een nieuwe gemeenschap opzetten door online een aanvraag in te dienen?

Daarnaast biedt EPALE een partnerzoekfunctie waar u potentiële projectpartners kunt vinden of uw eigen aanvraag kunt indienen. Als onderdeel van de EPALE-partnerzoekfunctie kunt u ook een aanvraag indienen voor een samenwerkingsruimte. Hiermee krijgt u een ruimte op EPALE waar u potentiële projectideeën kunt bespreken, toepassingen kunt ontwikkelen en documenten kunt delen zonder dat uw mailbox dicht slibt.

Het EPALE-kenniscentrum bevat duizenden hulpmiddelen met onder meer goede praktijken, didactisch materiaal en onderzoeksresultaten die interessant voor u kunnen zijn. Ook kunt u belangrijk nieuws in de nieuwsruimte delen.

Ik ben academicus: wat heeft EPALE mij te bieden?

EPALE biedt een archief met duizenden hulpbronnen voor volwasseneneducatie, met onder meer informatie over onderzoeksresultaten, statistieken en enquêteresultaten, maar ook sectorspecifieke verslagen en bevindingen die interessant voor u kunnen zijn en die u bij uw werk kunt gebruiken.

De EPALE-kalender bevat ook informatie over opleidingen en evenementen, met onder meer hoogwaardige conferenties die u misschien zou willen bezoeken.

Daarnaast biedt EPALE de mogelijkheid om te netwerken, ideeën te delen en belangrijke onderwerpen met andere gebruikers uit heel Europa te bespreken. U moet zich eerst registreren voordat u blogberichten kunt beoordelen of er commentaar op kunt geven. Ook kunt u uw eigen blogberichtenevenementennieuws berichten of hulpbronnen (bijvoorbeeld rapporten, onderzoeksverslagen enz.) plaatsen. Om naar de podcast van EPALE te gaan, typt u "podcast" in de zoekbalk op de startpagina of gaat u naar de pagina van EPALE op Soundcloud (link is external). Daar kunt u alle beschikbare afleveringen vinden. EPALE is de grootste gemeenschap voor volwasseneneducatie in Europa met tienduizenden bezoekers per maand, dus als u voor EPALE schrijft en uw inhoud plaatst, krijgt u eenvoudig toegang tot een groot Europees publiek.

Ik vertegenwoordig een organisatie op het gebied van volwasseneneducatie die zoekt naar financiering: wat heeft EPALE mij te bieden?

Hoewel EPALE geen financiering verleent, heeft het platform een onderdeel Nieuws waar financieringsmogelijkheden met betrekking tot volwasseneneducatie worden gepubliceerd. Meer informatie hierover vindt u op de website van Erasmus+ (link is external), het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport voor 2014-2020 dat erop is gericht om de kwaliteit en het belang van kwalificaties en vaardigheden te verhogen.

EPALE heeft een onderdeel genaamd Beleid in de EU waar u de laatste informatie kunt vinden.
Voor meer informatie met betrekking tot het beleid inzake volwasseneneducatie kunt u de thematische pagina's Europees beleid, projecten en financiering en Nationaal beleid en financiering bezoeken (inhoud afhankelijk van taalversie).

Bovendien heeft de website een partnerzoekfunctie waar u partners kunt vinden met wie u kunt netwerken, samenwerken, goede praktijken kunt uitwisselen en gemeenschappelijke projecten kunt opzetten. Registreer u op de website en u wordt automatisch geabonneerd op onze nieuwsbrief die u op de hoogte houdt.

Ik ben journalist: wat heeft EPALE mij te bieden?

Op EPALE kunt u terecht voor het laatste nieuws over volwasseneneducatie uit heel Europa. De EPALE-nieuwsruimte bevat het laatste nieuws over volwasseneneducatie uit heel Europa. Daarnaast biedt de website ook handige hulpmiddelen zoals de EPALE-kalender en een kenniscentrum met de laatste onderzoeksresultaten en enquêtes op het gebied van volwasseneneducatie.

Als u regelmatig actuele informatie wilt ontvangen over volwasseneneducatie, kunt u zich registreren op de website en aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Bent u op zoek naar andere specifieke informatie, neem dan contact op met onze helpdesk via dit e-mailadres: helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail)

Ik ben beleidsmaker op het gebied van volwasseneneducatie: wat heeft EPALE mij te bieden?

Sinds mei 2016 biedt EPALE een beleidsinstrument, dat door de Europese Commissie is ontwikkeld. Het doel van dit instrument is om bestaande gegevens over volwasseneneducatie, voortgezet onderwijs en voortgezette beroepsopleidingen (C-VET) bij elkaar te brengen als referentiepunt voor toezicht op prestaties en beleidsontwikkelingen binnen het beleid voor volwasseneneducatie. Deze toolkit heeft tot doel:

 • de vooruitgang van individuele lidstaten te laten zien op het gebied van doeltreffende beleidsuitvoering voor volwasseneneducatie;
 • een instrument te bieden voor beleidsmakers om te bepalen waar er meer vooruitgang nodig is om hun beleid uit te voeren en te verbeteren;
 • een kennisbasis te vormen om lidstaten te helpen bij de ontwikkeling van en het toezicht op de doeltreffendheid van hun beleid op het gebied van volwasseneneducatie;
 • een overzicht te geven van de prestaties van de lidstaten bij het verhogen van deelname aan volwasseneneducatie; en
 • een openbaar toegankelijke bron te bieden met informatie voor andere belanghebbenden op het gebied van volwasseneneducatie.

Daarnaast heeft EPALE een specifiek onderdeel genaamd Beleid in de EU waar u de laatste informatie kunt vinden over het EU-beleid inzake volwasseneneducatie.

Het EPALE-kenniscentrum bevat duizenden hulpmiddelen met onder meer goede praktijken, pedagogisch materiaal, onderzoeksresultaten enz. die interessant voor u kunnen zijn bij de ontwikkeling van beleid en beleidsdiscussies. Om naar de podcast van EPALE te gaan, typt u "podcast" in de zoekbalk op de startpagina of gaat u naar de pagina van EPALE op Soundcloud (link is external). Daar kunt u alle beschikbare afleveringen vinden.

EPALE heeft verschillende functies die u mogelijkheden voor interactie met de gemeenschap bieden, waaronder de discussieforums waarin u goede praktijken van professionals in heel Europa kunt opzoeken en identificeren. Gebruikers kunnen ook opiniepeilingen houden en de gemeenschap om feedback vragen. Als u belangstelling hebt voor deze functie, neem dan contact op met de Centrale ondersteuningsdienst van EPALE op helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Als u op zoek bent naar informatie over een bepaald onderwerp, kijk dan op de thematische pagina's van EPALE. Op de thematische pagina's vindt u informatie over alle gebieden binnen het platform (nieuws, evenementen, blogberichten enz.), zodat u snel en eenvoudig de informatie kunt vinden die u nodig hebt.

Ook kunt u regelmatig actuele informatie over volwasseneneducatie ontvangen door u te registreren bij EPALE en u aan melden voor onze nieuwsbrief.

Bent u op zoek naar andere specifieke informatie, neem dan contact op met onze helpdesk via dit e-mailadres: helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Registratie

Moet ik me registreren om toegang te verkrijgen tot EPALE?

Nee, maar als u het maximale uit EPALE wilt halen en gebruik wilt maken van alle EPALE-functies zoals de partnerzoekfunctie en de commentaar- en beoordelingsfuncties, en inhoud op EPALE wilt plaatsen, moet u zich registreren.

Hoe kan ik me registreren om lid van EPALE te worden?

Om ten volle gebruik te maken van alle EPALE-functies zoals de partnerzoekfunctie en de gebruikersmap en om deel te kunnen nemen aan discussies, inhoud te kunnen beoordelen en nieuwsberichten, evenementen, blogberichten en materiaal te kunnen plaatsen, moet u zich registreren. Word vandaag nog lid van de grootste Europese gemeenschap van professionals op het gebied van volwasseneneducatie. 

Ik heb geprobeerd me te registreren, maar mijn gebruikersnaam werd niet geaccepteerd.

Het kan zijn dat een andere gebruiker de gebruikersnaam die u hebt gekozen al geselecteerd heeft. Kies een andere gebruikersnaam en wachtwoord. Zodra u zich hebt aangemeld ontvangt u per e-mail een automatische bevestiging. Als u verdere ondersteuning nodig hebt, kunt u via e-mail contact opnemen met de helpdesk van EPALE op helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail)

Ik heb geprobeerd me te registreren, maar het e-mailadres dat ik heb gekozen is al in gebruik.

Dit betekent dat dit e-mailadres al is gebruikt om een account op EPALE aan te maken. Probeer uw wachtwoord via de optie 'Nieuw wachtwoord aanvragen' opnieuw in te stellen. Neem als u vragen hebt contact op met de helpdesk van EPALE helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail)

Ik ben mijn wachtwoord vergeten.

Als u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u deze opnieuw instellen door op de optie Nieuw wachtwoord aanvragen te klikken op de aanmeldpagina.

U ontvangt een e-mail met het verzoek om uw wachtwoord opnieuw in te stellen. U moet uw nieuwe wachtwoord twee keer opgeven en een captcha (een "completely automated public Turingtest" om spam te voorkomen) invullen.

Als u uw EPALE-account hebt aangemaakt via EU Login (voorheen bekend onder de naam ECAS), heeft EPALE uw wachtwoord niet en moet u uw wachtwoord opnieuw instellen via EU Login.

Neem voor verdere ondersteuning contact op met helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Inhoud

Hoe is de inhoud op de EPALE-website gestructureerd?

Alle materialen op de website zijn georganiseerd rond vijf belangrijke thema's op het gebied van volwasseneneducatie: leerondersteuning, leeromgevingen, levensvaardigheden, en beleid en kwaliteit. Ieder thema heeft een aantal gerelateerde subthema's die alle inhoud op EPALE bij elkaar brengen. Alle pagina's van de subthema's bieden toegang tot blogberichtenhulpbronnennieuwsartikelenevenementen en bijbehorende discussies.

 • EPALE is een gemeenschapsplatform dat meerdere gemeenschapsfuncties host waaronder: discussies die gebruikers in heel Europa in staat stellen samen te komen voor discussies en het delen van informatie over belangrijke aangelegenheden op het gebied van volwasseneneducatie.
 • EPALE-praktijkgemeenschappen zijn ruimtes waar u ideeën over een bepaald onderwerp op het gebied van volwasseneneducatie kunt bespreken en delen. Als u geen gemeenschap kunt vinden die aan uw behoefte voldoet, kunt u zo een nieuwe gemeenschap opzetten door online een aanvraag in te dienen.

Daarnaast biedt EPALE een partnerzoekfunctie waar u potentiële partners kunt vinden of uw eigen aanvraag kunt indienen. U kunt ook een aanvraag indienen voor een samenwerkingsruimte. Hier krijgt u een ruimte op EPALE waar u potentiële projectideeën kunt bespreken, toepassingen kunt ontwikkelen en documenten kunt delen zonder dat uw mailbox dicht slibt.

Kan ik bijdragen aan de EPALE-website?

Eenmaal geregistreerd als EPALE-gebruiker kunt u nieuwsartikelen en blogberichten schrijven of evenementen en hulpbronnen voorstellen. Ook kunt u inhoud beoordelen en er commentaar op geven en discussies opstarten of hieraan deelnemen. U kunt ook deelnemen aan een EPALE-praktijkgemeenschap waar u ideeën en uitdagingen kunt uitwisselen en resultaten en benaderingen met andere onderwijsprofessionals kunt bespreken met betrekking tot een bepaald onderwerp. U kunt een samenwerkingsruimte aanvragen als u deel uitmaakt van een project of erover denkt een project op te zetten en u ruimte nodig heeft voor privégesprekken.

Kan ik inhoud op EPALE vertalen?

Blogberichten, nieuwsartikelen en hulpbronnen kunnen worden vertaald naar de 24 officiële EU-talen.

EPALE is beschikbaar in de 24 talen van de EU. Iedere taalversie bevat unieke inhoud die door nationale teams in heel Europa wordt verzorgd.

Hoe kan ik een hulpbron uploaden?

Als u graag een hulpbron wilt publiceren, kunt u deze uploaden met behulp van ons online formulier. Voor het uploaden van een hulpbron dient u geregistreerd en aangemeld te zijn op EPALE. Meer informatie over hoe u dit veld moet invullen vindt u hierboven. Zodra u alle velden hebt ingevuld, klikt u op 'opslaan', waarna er een bevestiging wordt weergegeven. Ook ontvangt u een e-mail met een koppeling naar de hulpbron die u hebt geüpload. Uw hulpbron wordt vervolgens gecontroleerd door de desbetreffende Nationale ondersteuningsdienst of de Centrale ondersteuningsdienst en wordt gepubliceerd als deze relevant wordt geacht.

Hoe kan ik een evenement uploaden?

Als u een evenement organiseert en graag potentiële afgevaardigden uit heel Europa wilt werven, kunt ons online formulier invullen. Voor het uploaden van een evenement dient u geregistreerd en aangemeld te zijn op EPALE. Meer informatie over hoe u dit veld moet invullen vindt u bovenaan de pagina. Zodra u alle velden hebt ingevuld, klikt u op 'opslaan' waarna er een bevestiging wordt weergegeven. Ook ontvangt u een e-mail met een koppeling naar het evenement dat u hebt geüpload. Uw evenement wordt vervolgens gecontroleerd door de desbetreffende Nationale ondersteuningsdienst of de Centrale ondersteuningsdienst en wordt gepubliceerd als het relevant wordt geacht.

Hoe kan ik een nieuwsartikel uploaden?

Als u nieuws hebt over uw organisatie of over een project waar u aan deelneemt of als u graag nieuws met andere organisaties in heel Europa wilt delen, vul dan ons online formulier in. Voor het uploaden van een nieuwsartikel dient u geregistreerd en aangemeld te zijn op EPALE. Meer informatie over hoe u dit veld moet invullen vindt u bovenaan de pagina. Zodra u alle velden hebt ingevuld, klikt u op 'opslaan' waarna er een bevestiging wordt weergegeven. Ook ontvangt u een e-mail met een koppeling naar het artikel dat u hebt geüpload. Uw nieuwsbericht wordt vervolgens gecontroleerd door de desbetreffende Nationale ondersteuningsdienst of de Centrale ondersteuningsdienst en wordt gepubliceerd als het relevant wordt geacht.

Hoe kan ik een blogbericht uploaden?

Als u graag een blogbericht (met bijvoorbeeld uw mening over een bepaalde kwestie of een interview of casestudy) wilt publiceren en een discussie met andere organisaties uit heel Europa wilt opstarten, vul dan ons online formulier in. Voor het uploaden van een blogbericht dient u geregistreerd en aangemeld te zijn op EPALE. Meer informatie over hoe u dit veld moet invullen vindt u bovenaan de pagina. Zodra u alle velden hebt ingevuld, klikt u op 'opslaan' waarna er een bevestiging wordt weergegeven. Ook ontvangt u een e-mail met een koppeling naar het blogbericht dat u hebt geüpload. Uw blogbericht wordt vervolgens gecontroleerd door de desbetreffende Nationale ondersteuningsdienst of de Centrale ondersteuningsdienst en wordt gepubliceerd als het relevant wordt geacht.

Hoe kan ik een afbeelding uploaden?

Met een relevante afbeelding kunt u de boodschap in de gepubliceerde inhoud versterken. Als u een afbeelding wilt uploaden bij de inhoud die u op EPALE publiceert (blogberichten of nieuwsartikelen), heeft EPALE een functie om media te uploaden. Volg de instructies onder de vragen Hoe kan ik een artikel uploaden? of Hoe kan ik een blogbericht uploaden?. Met het bewerkingsmenu op het online formulier kunt u een afbeelding uploaden. Klik op het media-pictogram om een nieuw dialoogvenster te openen waar u een afbeelding kunt uploaden. Let op: de maximale grootte van de afbeelding is 200 MB.

Hoe kan ik het formaat van een afbeelding aanpassen?

EPALE biedt de mogelijkheid om afbeeldingen voor uw blogberichten en nieuwsartikelen te uploaden. Volg de instructies onder de vraag Hoe kan ik een afbeelding uploaden?. Klik na het uploaden van de afbeelding met de rechtermuisknop op 'afbeeldingseigenschappen'. Er wordt een dialoogvenster geopend waar u handmatig de breedte kunt invoeren. Klik dan op 'OK' om op te slaan. De breedte van een blogbericht of nieuwsartikel is 780.

Hoe kan ik een diavoorstelling insluiten?

Open de editor van een blogbericht of artikel op EPALE. Klik op de iFrame-knop in de bewerkingsbalk (wereldbolpictogram). Plak de insluitkoppeling in het URL-veld. U kunt ook aangepaste afmetingen invoeren voor de diavoorstelling. Klik op OK. Het iFrame zal nu in uw bericht te zien zijn. De diavoorstelling zal zichtbaar worden wanneer u uw inhoud publiceert.

Om de insluitkoppeling van uw online diavoorstelling te verkrijgen, opent u de diavoorstelling en zoekt u de insluitcode op (soms aangeduid met het symbool </>). Zoek in de geselecteerde code naar de URL om de diavoorstelling in te sluiten. Deze zal tussen aanhalingstekens staan. Kopieer alleen de URL die tussen aanhalingstekens (" ") staat.

Opmerking: Als u de URL van de diavoorstelling in de adresbalk plakt, zal dat niet werken. U kunt alleen insluitkoppelingen insluiten.

Hoe kan ik een video uploaden?

Open de editor van een blogbericht of artikel op EPALE. Klik op de iFrame-knop in de bewerkingsbalk (wereldbolpictogram). Plak de insluitkoppeling in het URL-veld. U kunt ook aangepaste afmetingen invoeren voor de video. Klik op OK. Het iFrame zal nu in uw bericht te zien zijn. De video zal zichtbaar worden wanneer u uw inhoud publiceert.

Open om de insluitkoppeling van een YouTube-video te verkrijgen eerst de video. Klik op het pictogram 'Delen' en ga naar het tabblad 'Insluiten'. Zoek in de geselecteerde code naar de URL om de video in te sluiten. Deze zal tussen aanhalingstekens staan. Kopieer alleen de URL die tussen aanhalingstekens (" ") staat. Op andere platforms kan de insluitcode worden weergegeven met het symbool </>.

Opmerking: Als u de URL van de video in de adresbalk plakt, zal dat niet werken. U kunt alleen insluitkoppelingen insluiten.

Hoe kan ik naar inhoud zoeken?

Om naar inhoud op het platform te zoeken, typt u een verwant woord of de specifieke titel van de inhoud die u zoekt in het zoekvak op de startpagina en klikt u op het vergrootglas (of drukt u op Enter). Er wordt een nieuwe pagina geopend waar u zoekresultaten kunt filteren op datum, relevantie, titel, auteur, soort inhoud, taal en land.

Hoe kan ik een samenwerkingsruimte aanvragen?

Als u een partnerschap hebt opgezet of bezig bent er een op te zetten, is een samenwerkingsruimte ideaal om eventuele projectideeën te bespreken, toepassingen te ontwikkelen en documenten te delen zonder dat uw inbox dicht slibt. U kunt een samenwerkingsruimte aanvragen bij de partnerzoekfunctie. U moet een naam voor uw groep en informatie over het doel van de groep opgeven, het EPALE-thema waar het betrekking op heeft en de doelgroep. Ook moet u de naam van een contactpersoon opgeven die als moderator van de ruimte zal fungeren. Nadat u alles hebt opgeslagen, controleert het Centrale ondersteuningsteam uw aanvraag en krijgt u bericht. Voor vragen kunt u contact opnemen met helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Hoe kan ik lid worden van een praktijkgemeenschap?

Controleer eerst welke praktijkgemeenschappen al op EPALE zijn opgericht door naar het onderdeel Praktijkgemeenschappen te gaan. Als u graag lid wilt worden van één van deze gemeenschappen, klikt u op "lid worden van groep" onder de beschrijving. Er wordt een nieuwe pagina geopend waarin u wordt gevraagd of u echt lid wilt worden. Als u dit hebt bevestigd, ontvangt u ook een e-mail. Als u geen gemeenschap kunt vinden die aan uw behoefte voldoet, kunt u een nieuwe gemeenschap opzetten door een aanvraag in te dienen. Nadat u alles hebt opgeslagen, controleert het Centrale ondersteuningsteam uw aanvraag en krijgt u bericht. Voor vragen kunt u contact opnemen met helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Hoe kan ik een praktijkgemeenschap aanvragen?

Als u een praktijkgemeenschap wilt aanvragen, ga dan hier naar de pagina Praktijkgemeenschappen en vul hier het online formulier in. Nadat u alles hebt opgeslagen, controleert het Centrale ondersteuningsteam uw aanvraag en krijgt u bericht. Voor vragen kunt u contact opnemen met helpdesk@epale-support.eu (link sends e-mail).

Zoeken naar partners

Kan ik voor mijn project partners vinden?

EPALE biedt een partnerzoekfunctie om ideeën uit te wisselen en om te netwerken met andere mensen of organisaties. Honderden organisaties zijn geregistreerd bij de partnerzoekfunctie en er worden elke maand duizenden pagina's bekeken.

Misschien weet u het nog niet, maar mogelijk bent u de ideale partner voor het project van iemand anders. Als u het leuk vindt om betrokken te raken in een samenwerking met uw gelijken en collega's binnen de volwasseneneducatie, kunt u zichzelf zichtbaar maken voor anderen die op zoek zijn naar een partner. Let op: U moet wanneer u uw profiel invult toestemming geven om te worden opgenomen in de partnerzoekfunctie. Als andere EPALE-leden dan in de gebruikersmap zoeken naar potentiële partners, wordt uw profiel opgenomen in de zoekresultaten. 

U kunt ook de gegevens van uw organisatie toevoegen door dit formulier in te vullen. Daarna kunt u een aanvraag voor een partner toevoegen. Om partners te vinden kunt u ook door de aanvragen voor een partner bladeren die al op de website staan. Om in contact te komen met potentiële partners hoeft u zich alleen maar aan te melden op EPALE.

Als onderdeel van de EPALE-partnerzoekfunctie kunt u ook een aanvraag indienen voor een samenwerkingsruimte. Hiermee krijgt u een ruimte op EPALE waar u potentiële projectideeën kunt bespreken, toepassingen kunt ontwikkelen en documenten kunt delen zonder dat uw mailbox dicht slibt. 

Evenementen/kalender

Hoe kom ik meer te weten over evenementen in de sector volwasseneneducatie?

De EPALE-kalender verschaft informatie over evenementen op het gebied van volwasseneneducatie op Europees en nationaal niveau. Hiertoe behoren conferenties, seminars, workshops, contactseminars, algemene evenementen, opleidingen, MOOC's en nog veel meer. U kunt ook zoeken naar evenementen op taal, locatie, datum, soort evenement, gerelateerd thema of soort organisator.

U kunt daarnaast uw eigen evenement op EPALE plaatsen. Ga naar Kan ik een evenement op de kalender plaatsen? voor meer informatie over hoe u dit kunt doen. 

Kan ik een evenement op de kalender plaatsen?

Als u op de hoogte bent van een evenement voor professionals op het gebied van volwasseneneducatie (conferentie, evenement, opleidingssessie, cursussen, MOOC's enz.) of zelf iets organiseert voor professionals, kunt u uw evenement uploaden. Uw evenement moet aan de volgende criteria voldoen:

 • Het evenement heeft betrekking op volwasseneneducatie (inclusief C-VET).
 • Het evenement is uitsluitend bedoeld voor belanghebbenden in op het gebied van volwasseneneducatie (bv. niet voor cursisten).
 • Het evenement behandelt één van de hoofdthema's van EPALE.

Zodra u alle velden hebt ingevuld, klikt u op 'opslaan', waarna er een bevestiging wordt weergegeven. Alle ingediende evenementen worden voor publicatie gecontroleerd door de COD of de desbetreffende NOD. Als we informatie nodig hebben, nemen we contact met u op.

Hoe vind ik een bepaald evenement?

Om een bepaald evenement te vinden kunt u hier een veelzijdige filter op de EPALE-evenementenkalender gebruiken. Of typ in het zoekveld op de startpagina de naam van het evenement om het evenement te vinden waarin u geïnteresseerd bent. Klik op de titel van het desbetreffende EPALE-evenement voor alle informatie. U kunt uw zoekresultaten beperken met behulp van de filters. 

De evenementenpagina is ook voorzien van een filterfunctie. Zie het onderdeel Kan ik evenementen filteren? voor meer informatie. 

Kan ik evenementen filteren?

Evenementen kunnen worden gefilterd op:

 • Land
 • Taal van het evenement
 • Thema
 • Doelgroep
 • Type evenement
 • Kostprijs deelname
 • Wanneer het evenement plaatsvindt (met inbegrip van evenementen die al hebben plaatsgevonden, ter referentie)

U kunt filters combineren om uw zoekopdracht verder te verfijnen.

Kan ik naar evenementen zoeken?

Ja. Om een bepaald evenement te zoeken, kunt u een geavanceerde zoekopdracht uitvoeren en taal en locatie opnemen in de zoekparameters.

Hoe kom ik meer te weten over opleidingen voor professionals op het gebied van volwasseneneducatie?

Op de EPALE-kalender vindt u informatie over opleidingen op Europees en nationaal niveau, inclusief online evenementen. U kunt ook zoeken naar evenementen op taal, locatie, trefwoord, datum, soort evenement, gerelateerd thema of soort organisator.

Hoe kom ik te weten of een evenement geannuleerd is?

Soms worden evenementen geannuleerd omdat weinig mensen zich hebben opgegeven of wegens onvoorziene omstandigheden. De Europese Commissie kan niet verantwoordelijk worden gehouden als er evenementen op de kalender van EPALE worden geannuleerd. Het wordt gebruikers aanbevolen de websites van de individuele evenementen regelmatig te bezoeken om op de hoogte te blijven van eventuele annuleringen.

Projecten op het gebied van volwasseneneducatie

Kan ik de EPALE-website gebruiken om projectresultaten te verspreiden?

U kunt EPALE gebruiken om de resultaten van uw projecten op het gebied van volwasseneneducatie te promoten. U kunt de projectresultaten uploaden in het kenniscentrum of een casestudy schrijven over uw project in het bloggedeelte. Om inhoud te kunnen uploaden naar EPALE moet u zich geregistreerd hebben.

Kan ik mijn cursussen/workshops/trainingen aankondigen?

EPALE biedt u de mogelijkheid om uw conferenties, cursussen en seminars aan te kondigen in de EPALE-kalender en het profiel van uw organisatie in heel de EU bekend te maken. Evenementen die zijn opgenomen in de kalender worden ook verspreid via de EPALE-accounts op sociale media, waaronder Twitter, Facebook en LinkedIn. (Neem contact op met uw Nationale ondersteuningsdienst of de Centrale ondersteuningsdienst).

Vul het formulier ‘Een evenement voorstellen’ in. De ingediende informatie wordt als concept opgeslagen op EPALE en ter controle doorgestuurd naar de COD. Alle evenementen op de EPALE-kalender worden voor publicatie onderworpen aan een kwaliteitscontrole. Mogelijk vragen wij om meer informatie over uw evenement.

Meertaligheid

In welke talen wordt EPALE aangeboden?

EPALE is beschikbaar in de 24 talen van de EU. Iedere taalversie bevat unieke inhoud die door nationale teams in heel Europa wordt verzorgd.

Communicatie

Hoe volg ik EPALE op de sociale media?

EPALE is actief op de volgende sociale media:

Twitter:  EPALE_EU (link is external)

Facebook: EPALE.EU (link is external)

LinkedIn: e-platform voor volwasseneneducatie in Europa (link is external)

Soundcloud:  EPALE_EU (link is external)

Onze nationale ondersteuningsdiensten hebben ook allemaal socialemediakanalen. Hier kunt u meer nationale inhoud vinden voor uw land. Neem contact op met uw nationale ondersteuningsdienst voor meer informatie.

Technische vereisten

Welke browser moet ik gebruiken?

EPALE heeft als doel informatie ter beschikking te stellen aan een zo breed mogelijke groep gebruikers en beveelt geen gebruik van bepaalde software aan. Wij proberen de huidige versies van de meest populaire browsers op de markt te ondersteunen en te profiteren van de nieuwe technologische mogelijkheden die zij bieden. Wij raden u aan om te controleren of de laatste versie van uw browser is geïnstalleerd.

In uw browser moet Javascript geactiveerd zijn.

Voldoet EPALE aan de eisen van het W3C?

EPALE hanteert bepaalde webnormen, zoals HTML 5, XHTML 1.0 Transitional, CSS 3 en WAI A-niveaus. Deze standaarden zijn ontwikkeld door het World Wide Web Consortium (W3C) om de toegankelijkheid van het internet te verbeteren.