chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

EPALE korisne poveznice

Europska komisija

Erasmus+ programi

Program Erasmus+ ima za cilj povećanje vještina i zapošljivosti kao i modernizacije obrazovanja, osposobljavanja i rada mladih. Program će trajati sedam godina, a za njega je predviđen proračun od 14,7 milijardi EUR – to je 40 % više od trenutačne potrošnje, iz čega se jasno vidi predanost EU-a ulaganjima u ta područja. Zahvaljujući programu Erasmus+ više od 4 milijuna Europljana imat će priliku studirati, osposobljavati se, prikupljati radno iskustvo i volontirati u inozemstvu.

 

Platforma za rezultate projekata programa Erasmus+

Platforma za rezultate projekata programa Erasmus+ pruža sveobuhvatan pregled projekata financiranih u okviru programa Erasmus+ i njegovih prethodnika. Platforma pruža pristup informacijama o projektu (opisi, financiranje, partneri, rezultati, kontaktni podaci) i naglašava projekte najbolje prakse i priče o uspjesima (tj. projekte koji se ističu u pogledu važnosti za politike, komunikacijskog potencijala, učinka ili idejnih rješenja).

 

Opća uprava Europske komisije za obrazovanje i kulturu (DG EAC)

Opća uprava Europske komisije za obrazovanje i kulturu (DG EAC) je izvršna uprava Europske unije odgovorna za politike obrazovanja, kulture, mladih, jezika i sporta. DG EAC također podržava ove aktivnosti kroz različite projekte i programe značajnijekoroz programe Kretivna Europa i Erasmus+.

 

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualne medije i kulturu (EACEA)

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualne medije i kulturu (EACEA) obavlja aktivnosti vezane uz upravljanje specifičnih dijelova EU financiranja programa u području obrazovanja, kulture, audiovizualnih medija, sporta, građanstva i volontiranja.

 

Europske politike vezane uz obrazovnje odraslih

Digitalna Agenda za Europu

Poveznica na pododjeljak Digitalna Agenda za Europu. Digitalna Agenda za Europu (DAE) ima za cilj pomoći građanima EU i poslovima da uzmu najviše što se može od digitalne tehnologije. To je prva od sedam inicijativa unutar Europa 2020 strategije EU u pružanju pametnog, održivog i uključivog razvoja.

 

Politike EU-a u području obrazovanja odraslih

Obrazovanje odraslih je ključna komponenta politike cjeloživotnog učenja Europske komisije. Sadrži formalno, neformalno i informalno učenje za unapređenje temeljnih vještina, stjecanja novih kvalifikacija, unapređenje kvalifikacija ili prekavlifikacia za zapošljavanje.

 

Europa 2020

Europa 2020 je EU desetogodišnja strategija za razvoj i poslove koja je pokrenuta 2010. Riječ je o rješavanju nedostataka našeg modela rasta i stvaranja uvjeta za pametan, održiv i uključiv rast.

 

Riječnici o obrazovanju odraslih

Zbunjujuća komunikacija

On line riječnik za temeljne pojmove obrazovanja građana na njemačkom i engleskom jeziku.

 

Europski riječnik obrazovanja odraslih, razina 2.

Studiju o europskoj terminologiji u obrazovanju odraslih za zajednički jezik i zajedničko razumijevanje te monitoring sektora, razina 2. koju je vodilo Nacionalno istraživanje za Europsku komisiju.

 

Europski riječnik obrazovanja odraslih. Razina 1.

Studija o europskoj terminologiji u obrazovanju odraslih za zajednički jezik i zajedničko razumijevanje te monitoring sektora, razina 1. Studiju je naručila Eruopska komisija u 2008., a bila je vođena od strane Nacionalnog centra za istraživanje i razvoj pismenosti odraslih (NRDC).

 

Terminologija politike strukovnog obrazovanja - višejezični riječnik za povećanu Europu (2004.)

Riječnik definira odabrane pojmove koji se koriste u politikama strukovnog obrazovanja u Europi. Namijenjen je istraživačima i praktičarima te i šire, za sve one koji su uključeni u politike strukovnog obrazovanja. Postoji na šest jezika: engleski, francuski, njemački, češki, mađarski i poljski.

 

Terminologija za eruopske politike obrazovanja i osposobljavanja (2008).

Višejezični riječnik definira 100 ključnih pojmova koji se koriste u europskim politikama za obrazovanje i osposobljavanje. Postoji na šest jezika: engleskom, španjolskom, njemačkom, francuskom, talijanskom i portugalskom. Ovaj riječnik je dopunjena i proširena verzija Terminologije politike strukovnog obrazovanja, 2004.

 

Terminologija za eruopske politike obrazovanja i osposobljavanja (2014).

Višejezični riječnik (2014) definira 130 ključnih pojmova koji se koriste u politikama eruopskog obrazovanja i osposobljvanja. Radi se o proširenoj i dopunjenoj verziji Terminologije europskih politika obrazovanja i osposobljavanja (2008.) i Terminologije politika strukovnog obrazovnja (2004). Razmatra nove prioritete politika Europske unije posebice alnaliza potreba vještina i kompetencija. Nove definicije su razvijene sa stručnjacima iz Cedefop-a.