chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Resource

AdValue. Обучение и валидиране на преносими умения за възрастни

Språk: BG

Posted by Rositsa Panova

Настоящият доклад е разработен в рамките на проект „AdValue. Обучаване и валидиране на преносим умения за възрастни” по програма Грюндвиг. Партньор от българска страна е Фондацията на бизнеса за образованието.

Европейски проучвания показват, че това, което работодателите търсят в бъдещите служители, е широк набор от основни умения за заетост. Такива са търговски „нюх”, умения за комуникация или за управление на времето, които правят отделния кандидат по-перспективен в очите на работодателя. Казано по-просто, основни умения за заетост или „преносими умения”, както често се определят, от една страна са онези, които са приложими за различни работни позиции, организации и сектори, а от друга допринасят за цялостната личностова готовност за назначаване, като увеличават възможността за адаптация, обучение и независимост на работното място.

Концепцията за преносими умения все още не е много ясна на българите, дори за преподавателите, от които се очаква да съдействат за тяхното усвояване. Необходимо е да се изгради по-голямо разбиране на значението и приложимостта на тези умения.

Сесии на пилотни групи и проучвания сред възрастни обучаващи се, инструктори и работодатели в България показват, че умения за комуникация, грамотност, ентусиазъм/ посветеност, умения за работа в екип и за управление на времето, умения за личностно представяне и общи IT умения се считат за най-важни за годност за работа на служителите във всички сектори на бизнеса и нива.

Българската образователна система в момента не успява да предостави необходимите работни умения за промишлеността и търговията. Макар че българските власти се опитват да се придържат към европейските тенденции и промени в обучението и образователните системи, те изостават по отношение на добрите практики, докато моделите остават само теоретични. Затова е много важно да се установят практически специфични процедури, да се предоставят примери и да се подготват стабилни индикатори и инструменти за утвърждаване на умения, както и да се развият програми за обучение за повишаване на преносимите умения.

Resource Author(s): 
Консорциум по проект AdValue N 510853-LLP-1-2010-1-BG-GRUNTVIG-GMP; Фондация на бизнеса за образованието
Publication Date:
Friday, 23 August, 2013
Language of the document:
Type of resource: 
Studies and Reports
Country:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn