chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Newsroom

Internationalismen blir ett sätt att tänka

02/02/2016
Språk: SV
Document available also in: FI EN

Då vuxeninstitutet i Jyväskylä, Jyväskylän aikuisopisto, i Finland deltog i ett LAMP-projekt som startat 2013 kunde ingen vid institutet i inledningsskedet ännu ana hur stora verkningar det skulle få i praktiken. ”Verksamheten bygger på självstyrning och internationaliseringen betraktas som en branschspecifik sak”, berättar Auli Bister, som arbetar som koordinator och utbildare i internationella frågor vid vuxeninstitutet.

Inom ramen för LAMP-projekten har finländska yrkesinriktade vuxenläroanstalter alltsedan projekten startades år 2007 sänt ut anställda och studerande på internationella mobilitetsperioder. LAMP, dvs. Leonardo Adult Mobility Pool, bygger på ett nätverk som innefattar åtta finländska vuxenutbildningsorganisationer. Vuxeninstitutet i Jyväskylä hör till de aktiva medlemmarna i nätverket. ”Nätverket har gjort det möjligt också för mindre aktörer att förena sina krafter”, säger Bister.

Nätverket sätter upp särskilda mål för varje projekt, men varje organisation i nätverket har också kunnat betona sina egna mål. Målet för det senaste projektet, som inleddes 2013 och avslutades sommaren 2015, var att erbjuda en arbetslivs- eller kompletteringsutbildningsperiod för utbildare samt annan undervisnings- och handledningspersonal. Vuxeninstitutet i Jyväskylä strävade efter att skapa mer mobilitet inom områdena teknik och trafik. ”Aktiveringen inom logistikområdet var rent ut sagt ganska imponerande”, menar Bister.

Ett bra val att åka utomlands

Utbildarna inom vuxeninstitutets logistikenhet har tagit vara på alla möjligheter som projektet ger: i dagens läge informerar utbildarna nya studerande om internationaliseringen och dess möjligheter, och Bister behöver alltså inte varje gång åka ut till enheten i Lievestuore bara för det syftet. Det beror enligt Bister på att utbildarna nu har egna erfarenheter av projektet.

Utbildaren Hannu Pekkala berättar att logistikenheten inte tidigare haft för vana att sända ut studerande till andra länder för perioder av lärande i arbete. ”För mig kändes det som ett naturligt val när jag fick den möjligheten.” Pekkala reste med tre logistikstuderande till Tyskland år 2014. Det var första gången som vuxeninstitutet i Jyväskylä sände ut studerande till Tyskland, så Pekkala såg till att alla praktiska detaljer var i sin ordning. Hans resa finansierades med stöd av LAMP-projektet.

Pekkala är inte den enda som deltagit i utvecklandet av internationaliseringen inom logistikområdet. Sommaren 2015 besökte hela logistikavdelningen en läroanstalt och ett företag i Tyskland. Under resan fick utbildarna se studerandenas praktik- och studieplatser, vilket ändrade deras synpunkter på möjligheten att avlägga perioder av lärande i arbete utomlands. ”De uppmuntrar verkligen sina studerande att ta vara på chansen att åka”, säger Pekkala.

/nb/file/kuvalampjpgkuva_lamp.jpg

Min tid är inte förbi

Bister förundrar sig över hur snabbt LAMP-projekten har förändrat de åsikter som utbildarna inom de olika områdena har om internationalismen och dess fördelar. Internationalismen har snabbt blivit ett sätt för dem att tänka; den är en del av undervisningen och yrkesutbildningen, och den öppnar internationella studievägar för de studerande. Projekten har gett lärarna kraft. ”Erfarenheten förändrar hur de förhåller sig till sin egen yrkesmässighet och kompetens och sina resurser”, berättar Bister.

Det senaste LAMP-projektet har ytterligare stärkt uppfattningen om att internationalism är något som berör också vuxna, och inte bara ungdomar. ”Det skulle ju vara konstigt om möjligheten till lärande i arbete utomlands inte hörde till de vuxnas process”, konstaterar Bister. Däremot är det inte alltid så lätt för vuxna att lämna familjen eller få ledigt från arbetet för att avlägga en period av lärande i arbete i ett annat land.

Perioderna av lärande i arbete utomlands för vuxna har varit mycket positiva upplevelser. ”Då en vuxen får uppleva något som förändrar hans eller hennes tänkande och uppfattning om sig själv som studerande och som stärker tron på att ’min tid är inte alls förbi’, ja då blir till och med en gammal utbildarräv som jag riktigt rörd”, säger Bister.

Undervisningskvaliteten utvecklas

LAMP-projekten har gynnat både vuxeninstitutet i Jyväskylä och Jyväskylä utbildningssamkommun. ”Varje mobilitetsperiod har sänkt tröskeln inom organisationen för att utveckla undervisningskvaliteten genom internationellt samarbete”, berättar Bister.

Å andra sidan kunde internationalismen utnyttjas mer inom kompetensutveckling och ledarskapsutbildning. Pekkala berättar att man vid läroanstalterna inte alltid utnyttjar utbildarnas och lärarnas bakgrund. ”Utbildare och lärare med arbetslivsbakgrund kan ha goda internationella kontakter och värdefull kompetens som cheferna och ledningen definitivt borde kartlägga.”

Text: Johanna Järviranta, Bilder: Vuxeninstitutet i Jyväskylä

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn