chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Newsroom

Taal en nog veel meer leren op de werkvloer

15/12/2015
by Karine Nicolay
Språk: NL

/nb/file/logocrescendopnglogo_crescendo.png

logo crescendo
Sommige dingen kan je moeilijk leren in een klas. CVO Crescendo uit Mechelen organiseert taalstages en werkplekleren voor NT2-cursisten. Wie bij CVO Crescendo Nederlands leert als tweede taal blijft niet alleen in de klas. Tijdens een taalstage kan een cursist enkele uren per week bij een organisatie aan de slag als vrijwilliger. “De taken die cursisten daar opnemen, variëren naargelang hun profiel en opleidingsniveau”, zegt Matthias Vienne, pedagogisch-didactisch coördinator talen en NT2 bij CVO Crescendo. “We houden rekening met hun taalniveau, maar zorgen er tegelijk voor dat ze iets moeten doen dat ze nog niet helemaal onder de knie hebben. Van onverwachte dingen die ‘live’ gebeuren, leer je het meest.”

 

Trajectbegeleiding

De stage wordt afgestemd op de cursist. Iemand kan bijvoorbeeld meewerken aan het onthaal om telefoons aan te nemen, maar er zijn ook stages voor mensen die nog maar weinig taalvaardig zijn. Alle taalstages vinden buiten de lestijden plaats. Ze maken deel uit van trajectbegeleiding. Vienne: “Als mensen een bepaalde opleiding volgen of op het oog hebben, houden we daar rekening mee. Voor wie in administratie wil werken, zoeken we een administratieve stage. Als iemand in de zorgsector wil werken, zoeken we eerder een stage in een woonzorgcentrum bijvoorbeeld.”

Werkplekleren

Voor de NT2-cursisten die hun opleiding bijna hebben beëindigd, gaat CVO Crescendo een stapje verder: daar maakt werkplekleren integraal deel uit van de opleiding. “Een aantal doelstellingen uit de cursus oefenen we niet in de lessen, maar worden aangeleerd op de werkplek”, legt Vienne uit. “Talige activiteiten die de cursisten op de werkvloer uitvoeren – lezen, schrijven, begrijpen, spreken – maken deel uit van de eindevaluatie. Het werkplekleren heeft een belangrijke plaats in de cursus: van een 8 weken durende opleiding brengen de cursisten 6 weken door 3 uur per week door op de werkvloer. Voor hen is het een zeer leerrijke ervaring.”

Context

Want Nederlands beheersen is belangrijk maar volstaat niet, weet Vienne. “Wie al in een werkomgeving heeft gefunctioneerd, heeft meer geleerd dan alleen Nederlands. Het gaat ook over de context, bepaalde situaties, hoe mensen zich gedragen op het werk... Dat kan je in de klas moeilijk leren en voor onze cursisten is dat een belangrijke troef. Daarom vinden we het belangrijk cursisten niet enkel in de klas te houden.”

Crescendo Babel

Dat motto trekt CVO Crescendo ook nog op andere manieren door. Zo brengt het binnen het centrum Nederlandstalige cursisten die een vreemde taal leren in contact met cursisten die die vreemde taal als moedertaal hebben en Nederlands aan het leren zijn. “We willen in de toekomst ook studenten die aan een buitenlandse universiteit Nederlands leren in contact brengen met studenten van hier die de taal van hun land leren. Iemand die hier Russisch leert, kan dan online praten met iemand die Nederlands leert in Rusland. Zoals pennenvrienden vroeger, maar dan met klank en beeld. Zo kunnen ze allebei de taal oefenen.”

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn