chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Blog

De Bibliotheek als logische partner in de volwasseneneducatie

15/12/2015
by Lianne Knobel
Språk: NL

Zoals in vele landen heeft ook de bibliotheek in Nederland een vaste plek in de maatschappij.

Als kind ga je naar de Bibliotheek met je ouders, met de school. Je leert, je ontdekt. Zodra je ouder wordt, gebruik je de bibliotheek voor de studie. Dan ga je aan het werk..…en in de bibliotheek vind je de informatie over je hobby’s. Onderwerpen waar je meer van wilt weten, informatie over je gezin, maatschappelijke onderwerpen, je leert nog steeds.

Je vindt het bijna vanzelfsprekend. Bibliotheken horen bij het leven. En toch staan deze bibliotheken in Nederland steeds meer ter discussie. Ingegeven door de bezuinigingen.

‘Leren’ en ‘bibliotheek’ worden door velen nog niet als een logische combinatie gezien. ‘Bibliotheek’ is vaak nog te veel verbonden met ‘cultuur’of ‘literatuur’:. “Het huis waar je boeken leent.”

Dat we in werkelijkheid al veel meer doen, is vaak niet zichtbaar.

Maar er is ook een verandering zichtbaar. Net als in vele landen is er ook in Nederland veel gaande in de bibliotheek-wereld.

In Nederland is er een actief landelijke netwerk van bibliotheken. Er is een nieuwe bibliotheek wet  sinds  juni 2014.

En in deze wet  staan ‘educatie’ en ‘leren’ ook expliciet opgenomen.

 

In Nederland is er een visie ontwikkeld:  Bibliotheek van de toekomst ( Nederlands en Engelstalige versie ).

Hierin zijn de 5 kerntaken van de moderne bibliotheek benoemd

•          De bibliotheek als warenhuis van Kennis en informatie

•          De bibliotheek als centrum voor ontwikkeling en educatie

•          De bibliotheek als inspiratiebron van lezen en literatuur

•          De bibliotheek als encyclopedie van Kunst en cultuur

•          De bibliotheek als podium voor ontmoeting en debat.

 

Uit deze punten blijkt dat de bibliotheek een expliciete rol heeft,  en krijgt, bij de ontwikkeling van mensen en hun educatie.

Iets wat wij als medewerkers van de Bibliotheken al lang weten, krijgt een gezicht: De bibliotheek is een logische en noodzakelijke partner als het gaat om een leven lang leren en ontwikkelen.

 

Bibliotheek Breda

 

De Bibliotheek Breda heeft de kerntaken van deze nieuwe  bibliotheekwet onderschreven. In Breda is de Bibliotheek een centrum voor ontwikkeling en educatie. De bibliotheek is daarbij een onderdeel van de Stichting Nieuwe Veste waar ook  het Centrum voor de Kunsten Breda een deel van is.

Een samenwerking in Eén organisatie waar we volwasseneneducatie en leven lang leren volmondig omarmen en uitvoering kunnen geven .

 

Op dit moment is er naast het culturele aanbod, zoals muziek, schilderen en dans, ook een speciaal aanbod voor meer kwetsbare groepen in Breda. Het gaat o.a. om een aanbod om basisvaardigheden van burgers te vergroten. Denk hierbij aan lezen, schrijven en digivaardigheid.

 

Maar de kracht van dit alles zit ook in samenwerken. Een bibliotheek kan dit al lang niet meer alléén. Samenwerking met gemeente, lokale, regionale en landelijke partners is daarbij een vereiste.

 

Een samenwerking, ook op Europees gebied.

 

Epale is daarbij ook een deel van deze samenwerking. Ook met dit platform zoeken we naar verbindingen waardoor we nog beter  en meer vraaggericht kunnen ( samen) werken.

In de toekomst zal ik op dit forum jullie op de hoogte houden van wat er leeft en gebeurd in de bibliotheek-wereld en hopelijk kan dit bijdragen aan een inspirerende discussie en ontwikkeling. Reageert u dus vooral op dit artikel!

 


Lianne Knobel
Specialist  mens & maatschappij
Bibliotheek Breda

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Displaying 1 - 1 of 1
  • Jumbo KLERCQs bilde

    De bibliotheek is op veel plaatsen in ons land inderdaad aan een verfrissende comeback bezig en ontwikkelt zich meer en meer tot een dynamische leerplek. Er kan gestudeerd worden, maar er is vaak ook een actief aanbod van aantrekkelijke of motiverende leeractiviteiten voor verschillende doelgroepen, zoals het Taalhuis, Klik & Tik inloopspreekuren, thematische workshops, eenvoudige computercursussen en ondersteuningsactiviteiten voor leren op school. In bibliotheken is de (openbare) ruimte te vinden om te leren. Bibliotheken kunnen uitgroeien tot de Leerhuizen van de Toekomst. Daarmee kunnen zij ook een nieuw publiek trekken: lerende burgers die weten dat ze regelmatig hun kennis en competenties moeten bijspijkeren, maar die daar zelf niet altijd een geschikte plek voor in de buurt hebben. Een plek waar ze ook door de ontmoeting met anderen verder gestimuleerd kunnen worden. Helaas zijn veel mensen zich daar nog niet van bewust. De traditionele oude bibliotheekklanten niet, maar ook veel anderen die werkzaam zijn bij educatieve instellingen of in het onderwijs niet. Ook lokale beleidsmakers waarvan bibliotheken afhankelijk zijn schitterend vaak door gebrek van inzicht op dit gebied. Om te voorkomen dat bibliotheken er in het educatieve veld maar een beetje bij blijven hangen moeten ze hun leer-en ontmoetingsfunctie nog veel meer onder de aandacht brengen en zichtbaar maken. Dat begint met vechten tegen oude stereotyperingen van strenge, stille, stoffige studieruimten zoals in het digitale spelletje Library Slacking (http://www.elkspel.nl/spelletjes/Meiden+spelletjes/Leren+in+de+Bibliothe...).
    Verder is het inderdaad van belang om met anderen samen te werken. Haal andere educatieve aanbieders de bieb in, verleid ze tot een boeiende workshop. En maak op de biebsite duidelijk dat de bieb niet alleen the place to be is, maar ook een place to stay, namelijk de plek om bij te blijven.