chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Newsroom

Slovenci po znanju angleščine na šestem mestu na svetu

10/11/2015
Språk: SL

Na spletnem portalu RTV Slovenija je objavljen zanimiv prispevek o raziskavi Angležev o znanju angleščine po svetu. V raziskavo je bilo vključenih 70 držav in 910.000 odraslih, ki so v letu 2014 hodili na jezikovni tečaj angleščine ali se tega jezika učili po spletu. 

Po podatkih raziskave se slovenski odrasli po znanju angleščine kot prvega tujega jezika uvrščajo na 6. mesto na svetu. Pred Slovenijo so le Švedska, Nizozemska, Danska, Norveška in Finska, ki imajo vse nad 65 odstotkov odraslega prebivalstva s tekočim znanjem angleškega jezika. Takoj za njimi pa je že Slovenija, kjer naj bi se bilo sposobnih brez težav v najbolj razširjenem jeziku na svetu pogovarjati 64,97 odstotka odraslih prebivalcev. Naši državi sledijo Estonija, Luksemburg, Poljska, Nemčija, Avstrija in kot prva neevropska država Singapur.

"Slovenci so eni najboljših govorcev angleščine na svetu, kjer ta jezik ni njihov materni. Zgodovinsko gledano, se je Slovenija razvila na temeljih večkulturnosti. Danes ima angleški jezik ob nemškem v nacionalnem kurikulumu poseben status in skoraj vsi učenci se učijo obeh jezikov," so zapisali v razlagi, objavljeni na spletnih strani časopisa Independent. Dosegamo boljše rezultate od drugih državljanov iz OECD-ja tudi na mednarodnih preizkusih angleščine, kot sta TOEFL (Test of English as Foreign Language) IN PISA (Programme for International Student Assesment). Stopnja znanja pri Slovencih naj bi v zadnjih dveh letih izjemno zrasla.

/it/file/zakaj-ravno-ucenje-anglescinejpgzakaj-ravno-ucenje-anglescine.jpg

Raziskava je tudi pokazala, da na splošno ženske bolje govorijo angleško kot moški in da angleško najbolje znajo tisti med 18. in 20. letom starosti, v grobem je to starostna skupina do 30 let. Medtem ko sta severna in vzhodna Evropa po znanju angleščine kot prvega tujega jezika uvrščeni najvišje, pa črna lisa na evropskem zemljevidu ostaja Francija, kjer je stopnja znanja angleščine opazno nižja kot v sosednjih državah.

Vir: RTV Slovenija, 6. 11. 2015

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn