chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Newsroom

Collegiale visitaties in Vlaamse centra voor volwassenenonderwijs

13/01/2020
Språk: NL

De centra voor volwassenenonderwijs startten in 2017 met een ambitieus traject van collegiale visitaties, over de netten en provinciegrenzen heen.​ Zo konden ze heel wat van elkaar leren.​ Door de link met inspectie 2.0 en het enthousiasme van de betrokken partners raakte het project in een stroomversnelling.

"Wat zouden collega’s uit andere scholen van onze aanpak vinden? Zou ik hier les willen volgen? Welke mogelijkheden zien collega’s om te groeien? Hoe worden soortgelijke struikelblokken in de andere regio’s aangepakt? Wat gebeurt er als directies, coördinatoren, docenten en cursisten onderwijsinspecteur van elkaar worden?"

Voor het studiegebied Nederlands als tweede taal (NT2) werken alle pedagogische begeleidingsdiensten sinds 2016 samen een begeleidingsaanbod uit. De projecten van die samenwerkingsovereenkomst komen op de portaalsite www.nt2020.be. In het voorjaar van 2017 lanceerden de verschillende begeleidingsdiensten van het volwassenenonderwijs de oproep aan alle centra voor volwassenenonderwijs zich kandidaat te stellen om deel te nemen aan een nieuwe cyclus van collegiale visitaties. Het voorstel werd gelanceerd om vier CVO’s bij elkaar op bezoek te laten gaan en elkaar collegiaal te laten doorlichten. Drie jaar eerder werden de nieuwe opleidingsprofielen NT2 van kracht met een flexibeler NT2-aanbod tot gevolg, inclusief een aanpak die een meer cursistgerichte methodiek vereist. Een periode van drie jaar bleek ideaal om bij de collega’s te kijken hoe die verandering een weg tot op de klasvloer gevonden had en de verandering te evalueren. De centra reageerden erg enthousiast en er werden twee cycli opgestart: een groep CVO’s in stedelijk gebied - Encora (Antwerpen), CVO Miras (West-Vlaanderen), CVO Crescendo (Mechelen) en CVO Het Perspectief (Gent) - en een groep CVO’s in een niet-stedelijke context, meer bepaald Qrios (Limburg), PCVO Dender en Schelde (Ninove), Cursa (Limburg) en PCVO Scheldeland (Wetteren). De centra werden in april 2017 ontvangen voor de kick-off van een project dat drie jaar in beslag zou nemen. In het voorjaar van 2020 worden de twee cycli afgesloten met een studiedag aan de UGent en komt er een nieuwe oproep.

Lees meer in 'In Dialoog' van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn