chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Newsroom

Održan promotivni događaj Horizont 2020

17/12/2019
Språk: HR

U Podgorici je juče, 12. decembra 2019. godine, održan promotivni događaj Horizon 2020 Outreach event, čije je težište bilo na pravilima i procedurama H2020 Programa, posebno u dijelu finansijskog i administrativnog vođenja projekata i izvještavanja.
Događaj, na kojem je uzelo učešća oko 90 predstavnika institucija iz različitih sektora, organizovala je Evropska komisija, u okviru svog programa podrške državama članicama i pridruženim zemljama, zajedno sa Ministarstvom nauke.

Predstavnici Evropske komisije, Carmen Madrigal Jimenez, Marcos Carvalho Suzuki i Faidra Diona upoznali su učesnike sa finansijskim odredbama opšteg modela Ugovora o grantu (General Model Grant Agreement), obračunom zarada i troškovima lica angažovanih na projektima, upravljanjem troškovima za putovanja, opremu, troškovima podugovaranja i indirektnim troškovima. Na osnovu rezultata revizije ukupno 871 H2020 projekta od strane Evropske komisije, predavači su učesnicima ukazali na najčešće greške i sprečavanje istih u upravljanju troškovima.
U poslijepodnevnom dijelu programa bilo je riječi o ključnim konceptima i pravnom osnovu diseminacije i korišćenja rezultata projekata, uključujući informacije o interaktivnoj platformi za izvještavanje o H2020 (Horizon Dashboard).
Nacionalna koordinatorka za Horizont 2020 u Ministarstvu nauke, Branka Žižić predstavila je učešće Crne Gore u ovom programu, kao i mogućnosti Konkursa Ministarstva nauke za podsticanje učešća u programima Horozont 2020 i COST, otvorenog do 31. januara 2020. godine.
 

 

***Preuzeto sa sajta Ministarstva nauke Crne Gore

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn