chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Blog

Efter Nordplusprojektet: Nu vill vi starta "yrkesspår"

03/12/2019
by EPALE NSS Sverige
Språk: SV

Arbetskvalificera elever genom effektiv språkutbildning. Det är är något som lärare på Vuxenutbildningen i Sundbybergs stad vill starta upp och arbeta med. Idén om "yrkesspår" fick de under ett utbytesprojekt via programmet Nordplus vuxen.

/fi/file/lararepasundbybergsvuxenutbildningjpglarare_pa_sundbybergs_vuxenutbildning.jpg

Helena Mehrstedt, Gabriella Markos Tolsén, Olga Kuzina och Madeleine Berkow Wernström, Vuxenutbildningen i Sundbybergs stad.

Vilka är ni?

Vi är tre lärare och en studie- och yrkesvägledare från Vuxenutbildningen i Sundbybergs stad som bland annat erbjuder svenska för invandrare (sfi), ämnen på grundskolenivå, gymnasienivå eller på vård- och omsorgsprogrammet. Vi undervisar i svenska som andraspråk.

Vi arbetar mestadels med studieväg 1 och 2 med språkstöd, det vill säga med personer som har 0-6 eller 6-12 års skolutbildning och som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Vad innebar projektet som ni har genomfört?

Vårt projekt Språket - nyckeln till integration gav oss möjligheten att besöka kollegor i Norge och Finland för att utbyta kunskaper, erfarenheter och idéer kring språkundervisning och integration. Vi diskuterade och såg hur samspelet mellan vuxenutbildningen och arbetslivet fungerar hos våra grannar samt hur skolan kan bidra till att arbetskvalificera deltagare genom effektiv språkutbildning.

Vi deltog i och observerade på lektioner, hade möten med lärare och elever inom ett visst program och gick igenom styrdokument och läroplaner. Våra norska och finska kollegor besökte även oss och då kunde vi inspirera dem inom digitalisering, något som de tyckte att vi hade kommit längre med.

Varför satsade ni på ett internationellt projekt?

Vi är intresserade av att starta ”yrkesspår” för dem som inte klarar en teoretisk utbildning men som kan lära sig ett jobb på jobbet. I Levanger i Norge arbetar man med något som heter Arena Arbeid som är ett arbetssätt där man kombinerar språkutbildning och praktik i nära relation med handledarna på arbetsplatsen för att få korttidsutbildade ut i arbete.

Vi träffade till exempel en kvinna från Etiopien som inte hade någon utbildning men som växte med utbildningen hon deltog i. Den bidrog till att hon senare fick ett arbete och kunde börja försörja familjen. Hon kände också att hon blev en del av samhället. Nu funderar hon på att studera vidare. Det var härligt att få ta del av.

En annan sak som var mycket intressant för oss att ta del av var deras läroplan för vuxenutbilding. Den gav oss konkreta idéer om vad vi kan börja jobba med på hemmaplan.

Vilken är den största nyttan med projektet?

Alla konkreta tipsen vi fick med oss hem. Våra norska kollegor hade till exempel startat en kör bestående av elever, lärare, lokala musiker och sångare och även ett samarbete med lokaltidningen. Varje vecka fyllde elever två sidor i tidningen med material.

Allt detta skulle vara suveränt för våra elever när det gäller förbättrad språkutveckling och integration i samhället! Det här kan vi också göra.

Hur sprider ni ert arbete?

Vi sprider det på vår webbplats, på kommunens webbplats och vi har fått in artiklar om projektet i nyhetsbrev och lokaltidningar.

Har ni råd till andra som vill driva liknande projekt?

Upptäck programmet Nordplus! Våra arbetsinsatser i Norden är ganska likartade, det går att anamma varandras arbetssätt.  

Tänk på att lägga mycket krut på att skriva en bra ansökan. Behöver ni hjälp med det är det bra att gå på ett av alla de seminarier som UHR erbjuder.

Det är också en fördel att ha en digital plattform som alla kan arbeta tillsammans i under projektet gång. Det hade vi och det gav oss en effektiv överblick.

Snabba fakta

Varifrån fick ni finansiering?

Från programmet Nordplus Vuxen

Hur stort bidrag fick ni?

5 480 euro.

Vem kan söka finansiering till Nordplus Vuxen?

Organisationer, institutioner och föreningar som arbetar med och på olika sätt stödjer vuxnas lärande (formellt, informellt och icke-formellt) kan söka.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn