chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Blog

Szakképzési kiválósági központok: mit jelentenek a tanárok és az oktatók számára?

29/11/2019
by Györgyi Bajka
Språk: HU
Document available also in: EN EL

/hu/file/vocational-excellenceVocational excellence

Vocational excellence

 

A szakképzési kiválósági központok egyre inkább fontos elemeivé válnak az EU szakképzési politikájának. Andrew McCoshan, az EPALE témakoordinátora azt gondolta át, mit jelent ez az ágazat gyakorló szakemberei számára

 

Az Európai Bizottság nemrég közzétette a szakképzési kiválósági központoknak szóló második pályázati felhívását. A felhívás és az ahhoz kapcsolódó feltérképezés első ránézésre egy nagyszabásúnak és ijesztőnek tűnő programot irányoz elő. A szakképzési kiválósági központoktól azt várják, hogy lépjenek túl azon, amit általában a szakképzéstől elvárunk. A szakképzési kiválósági központokban a szakképzési kiválóság a képzésszolgáltatáson túlmutató számtalan olyan tevékenységet foglal magában, amelyek választ adnak a munkaerőpiaci igényekre: például részvétel az innovációs központok tevékenységeiben és vállalkozásindítással kapcsolatos tevékenységekben. A szakképzési kiválósági központok koncepciója emellett nagyrészt intézményi szinten valósul meg, azaz hozzátartozik az erős és tartós helyi és transznacionális kapcsolatok kiépítése, ily módon támogatva a regionális fejlesztés, az innováció és/vagy az intelligens szakosodási stratégiák tágabb kereteit, „tudásháromszögek” részét képezve, szorosan együttműködve az egyéb oktatási és képzési ágazatokkal, a tudományos közösséggel és az üzleti szférával. Mit jelent tehát a koncepció a tanárok és oktatók számára?

 

Középpontban a tanítás és a tanulás

Bár a szakképzési kiválósági központokról szóló dokumentáció partnerségekről és irányításról beszél, a lényeg a tanítás és a tanulás, amelynek középpontjában a tanárok és az oktatók állnak. Ahogy az a pályázati útmutatóban áll:

„A szakképzési kiválósági központok alulról építkező megközelítést alkalmaznak a kiválóságot illetően, amelynek keretében a szakképzési intézmények készségkínálatukat gyorsan tudják a változó helyi igényekhez igazítani.” (5. o.)

Nemrég az Erasmus+ 2. kulcstevékenységéhez tartozó partnerség keretében hat különböző országból érkező partnerekkel együttműködésben kidolgoztuk a kiválóságnak a feltérképező tanulmányban is szereplő területeit és megalkottuk az alábbi ábrát. Ennek középpontjában a tanítás és tanulás áll, amelyet számos együttműködést és partnerséget igénylő tevékenység foglal keretbe a megfelelő irányítási és finanszírozási rendszerek mellett. A szakképzési kiválóság egyik meghatározó jellemzője az innováció és a digitális tanulási technikák alkalmazása, amelyeket alaposabban ki kell bontani.

/hu/file/novemberihirlevel2pngnovemberi_hirlevel_2.png

 

 

A szakképzési kiválósági központok lebontása a gyakorlati szakemberek szintjén

A szakképzési kiválósági központok koncepciójában a környezeti, társadalmi és gazdasági kihívások kezelése érdekében külön figyelmet kapnak az innovatív pedagógiai módszerek és a digitalizáció. Szerencsére azok, akik ennek középpontjában állnak – a tanárok és az oktatók – született újítók: ez több szempontból is alapkompetencia az esetükben. Naponta kell innovatívnak és kreatívnak lenniük, megoldásokat kell találniuk az egyéni tanulási problémákra, vagy gyors észjárásra van szükségük, ha valamelyik technológia nem működik és gyorsan módosítani kell az óraterveket.

A szakképzési kiválósági központok koncepciója új pedagógiai módszerek szisztematikus feltárását és bevezetését teszi szükségessé, ami együtt jár a digitális tanulási eszközök lehető legjobb felhasználásával. Nem minden pedagógiai újítás igényel digitális technológiát, és nem minden digitális tanulási eszköz vezet innovációhoz a tanításban és tanulásban. De minthogy a digitális eszközök már a mindennapi élet megannyi területére befészkelték magukat, a tanároknak és oktatóknak támogatásra van szükségük az innováció és a digitalizáció összefüggésében.

 

Az innováció és a digitalizáció összefüggése

A digitális világ elképesztő és egyre bővülő lehetőségeket kínál a tanulás javítására. A pedagógia szempontjából pedig a választék zavarba ejtő lehet, ahogy arra az OECD is rámutatott. Az alábbi ábra bemutat néhány lehetséges opciót. Nincs egyértelmű hozzárendeléssel meghatározható kapcsolat a pedagógiai módszerek és a digitális tanulási technológiák között. A tanárok és oktatók adott esetben támogatásra és irányításra szorulhatnak az általuk létrehozott pedagógiai innovációkat és az általuk kiválasztott digitális eszközöket illetően, főleg ha ezek a törekvések szélesebb körű innovációs és regionális fejlesztési stratégiákra irányulnak, amelyek szintén fontos jellemzői a szakképzési kiválósági központok koncepciójának.

/hu/file/novemberihirlevel3pngnovemberi_hirlevel_3.png

A tanárok és oktatók támogatása „közvetítésen” keresztül

Az információs és kommunikációs technológiák egyik fontos koncepciója a „közvetítés” – az, hogy a felhasználók hogyan lépnek kapcsolatba a digitális világgal: mi vagy ki áll a felhasználók és a technológia között, hogy az hozzáférhető, valamint könnyen és eredményesen használható legyen. A tanárok és oktatók valószínűleg nagy hasznát látják az olyan szerveknek, amelyek ily módon „közvetíteni” tudnak közöttük és a digitális világ között. Vannak már ennek inspiráló példái Európában, például Spanyolországban, a baszkföldi Tknika és az aragóniai regionális Szakképzési Innovációs Központ (CIFPA). De több ilyen struktúrára lehet szükség a beruházás, az inspiráció és az innováció biztosításához. Az USA-ban több „EdTech hotspot” jelent már meg szerte az országban. Az USA-beli helyzet sajátos, de talán Európa is tanulhat belőle.

 

A tanárok és oktatók innovatív potenciáljának kiaknázása

A szakképzési kiválósági központok programja egyfajta „cselekvésre szólítás” a szakképzési közösség számára. A különböző érdekelt felek különböző szerepeket töltenek be. Mivel a szakképzési kiválóság szempontjából a tanároknak és oktatóknak ilyen központi szerep jut, valószínűleg hasznos lehet a szakképzési kiválósági központok koncepciójának a gyakorló szakemberek szintjén történő további lebontása. Mindeközben egyértelmű, hogy a szakképzési kiválósági központok programja egyszerre keres és kínál lehetőséget a tanárok és oktatók innovatív hajlamainak kiaknázására, irányítására és megszervezésére. A tanárok és oktatók ugyanakkor saját maguk is potenciális hajtóereje lehetnek a szakképzési kiválósági központok keretein belüli alulról jövő nyomásgyakorlásnak.


Andrew McCoshan tudományos kutatóként és tanácsadóként több mint 30 éve dolgozik az európai oktatás és képzés területén. Ő az Európai Bizottság részére készített, a szakképzési kiválósági központokra vonatkozó, ebben a blogbejegyzésben említett feltérképezési tanulmány fő szerzője. Jelenleg az írországi Dublini Városi Egyetem oktatásbeli hátrányokkal foglalkozó központjának tudományos főmunkatársa.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn