chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

Blog

Viljan att hitta släkten blir en morot för digitalisering – om släktforskning och digitalisering för äldre

27/11/2019
by EPALE NSS Sverige
Språk: SV

/lv/file/bild1jpg-3bild1.jpg

Bild om släkforskning

På senare år har intresset för släktforskning ökat markant. Släktforskning har fått större utrymme i media och det finns flera aktörer på marknaden som erbjuder olika tjänster för släktforskare. Då majoriteten av de som släktforskar är äldre har släktforskarkurser blivit ett sätt för äldre att lära sig digitala verktyg och att ”föra sig” i den digitala världen.

Calle Lindström har tidigare varit ordförande och är numera kursansvarig och kursledare på Linde Bergslags släktforskarförening. De flesta av hans kursdeltagare är 60 år och äldre. Det finns olika typer av kurser som släktforskningsföreningarna i Sverige ger. Dels är det grundläggande kurser i släktforskning, där deltagarna lär sig att titta i och tolka kyrkböcker. Sedan är det påbyggnadskurser där deltagarna får lära sig mer på djupet om ämnen som exempelvis emigranter, soldater och skattelängder.

Numera finns all grundläggande information digitalt. Det finns två huvudaktörer. Den första är SVAR, Svensk arkivinformation, som tillhandahålls av Riksarkivet och som är numera helt gratis. Den andra är en kommersiell hemsida som heter Arkiv Digital, där användare får skaffa ett abonnemang som kostar pengar. Arkiv digital är kvalitetsmässigt bättre, med nyfotograferade digitala bilder. SVAR har gamla svartvita kort som togs på 1950-talet. Dessutom har lantmäterierna alla sina historiska kartor fritt tillgängliga så att släktforskarna kan se gårdar, byar och alla skiften som skett över tid. Kungliga biblioteket har äldre svenska dagstidningar före 1903 fritt tillgängliga så att man kan söka på släktningar. Att släktforska handlar om att lägga ett pussel för att få veta mer. I de flesta fall är de digitaliserade arkiven sökbara så att man kan söka på platser och namn.

Denna digitalisering betyder att kursdeltagare måste ha en minimininivå när det kommer till sin digitala kompetens. De måste kunna använda en dator samt kunna söka på internet. Calle menar att de flesta är datorvana. Det finns naturligtvis en del som är väldigt ovana. Det har hänt att studerande tar med sig en person som kan hantera en dator för att kunna få hjälp vid kurstillfällena. Arkiven är inte så svåra men det är ändå olika program som deltagarna måste lära sig. De flesta utvecklar sitt datakunnande under kurserna. Drivkraften att kunna förstå och uppnå resultat i sin forskning gör att många ger sig ut på internet och i andra arkiv och blir på så sätt mer och mer vana vid digitala verktyg. ”Många blir väldigt entusiastiska! När de får sitt abonnemang sitter de hemma, ibland hela nätterna.  För varje timme lär de sig mer om hur det digitala livet fungerar. De lär sig för att intresset för släktforskningen är så starkt. Att bara lära sig genom att klicka runt tröttar man på, det måste vara något som driver en. I detta fallet är det sökandet efter släkten” säger Calle. Släktforskning är en av få aktiviteter eller hobbys för äldre som är så digitala.  ”Allt digitaliseras ju numera, så frimärkssamlare och biodlare håller säkert på att bli mer digitala också, men som släktforskare söker man ju all info på nätet” fortsätter Calle. 

Källkritik och ”molnet” – om att föra sig på internet

Diskussionsforumen på Sveriges släktforskarförbunds hemsida, där släktforskare kan diskutera, ställa frågor och få hjälp att tyda text, är väldigt populärt och väldigt flitigt använda.

Calle försöker lära sin kursdeltagare vidden av internet – hur mycket som faktiskt finns. Många släktforskare har egna hemsidor. Han försöker lära äldre att internet inte är något farligt. Det ger dem inspirationen att våga göra andra saker på internet. Här kommer källkritiken in, för det kan vara ovant för en del äldre med källkritik på nätet. ”Jag får ofta höra ’det har jag googlat, så det stämmer’” säger Calle. Källkritik måste du ha med dig även när det gäller en tryckt bok, men det blir mer uppenbart på nätet där alla kan bidra och alla kan ändra i texter innan de publiceras. Calle lär sina kursdeltagare att alltid backa upp fakta som hittats på internet med exempelvis kyrkböcker.

När du börjar släktforska skapar du ett släktträd antingen i ett släktforskningsprogram där du lagrar din forskning på din dator eller så lägger du in din forskning på stora amerikanska sidor som exempelvis ancestry.com där allt hamnar i det så kallade molnet. Calle brukar varna för riskerna med dessa moln och att USA har helt andra integritetslagar än Sverige. Att backa upp sin forskning någonstans blir viktigt.

Sveriges Släktforskarförbund är det sammanhållande organet för den svenska släktforskarrörelsen. Förbundets huvudsakliga uppgift är att ge stöd och service åt lokala släktforskarföreningar och regionala förbund. Sveriges Släktforskarförbund verkar för att sprida kännedom om släktforskningen som kulturfaktor, ideell rörelse och vetenskap och är de anslutna släktforskarföreningarnas röst i kontakten med myndigheter och beslutsfattare. Det finns inga siffror på hur många som släktforskar i Sverige, men idag består Sveriges Släktforskarförbund av 163 medlemsföreningar. Släktforskardagarna som arrangeras sista helgen i augusti varje år brukar ha 4000-6000 besökare.

Är du intresserad av att börja släktforska? Här kommer Calles tre tips för dig som vill börja med släktforskning:

  1. Gå en kurs hos någon av de föreningar som är anslutna till Sveriges släktforskarförbund. De samverkar ofta med ett bildningsförbund.
  2. Var källkritisk om det du läser på internet.
  3. Prova dig fram! Köp ett kortare abonnemang och prova på. Många bibliotek har anslutningar till exempelvis Arkiv Digital så att du kan prova gratis.
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn