chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Resource

Samenwerken aan Taal: advies SER in Nederland

Språk: NL

Posted by Karine Nicolay

"Laaggeletterdheid is een van de meest hardnekkige en indringende vraagstukken in de Nederlandse samenleving", dat zei Arnold Devreese van de Nederlandse Sociaal-Economische Raad (SER) op de trefdag 'Geletterdheid op het werk: w@ is d@?' op 8 november in Brussel.

Lees het EPALE-zine over de trefdag 'Geletterdheid op het werk: w@ is d@?' 

Naar schatting 2,5 miljoen mensen kampen met laaggeletterdheid, inbegrepen de mensen die problemen met digitale vaardigheden hebben. Maar er zijn nog steeds geen precieze cijfers over het aantal laaggeletterden. De SER wil dan ook de noodklok luiden over deze problematiek. De SER vraagt daarom in een advies aan de overheid om een substantiële en langdurige aanpak te kiezen. Versnippering en ondoelmatigheid moeten worden tegengegaan en er is een professionaliseringsslag nodig. Het advies bevat een scala van noodzakelijke activiteiten; van toeleiding en werving van laaggeletterden tot een breed cursusaanbod. De SER ziet deze aanpak als een eerste aanzet, maar geeft in dit advies aan dat ook verdergaande stappen nodig zijn:

  • Er moet een landelijk dekkend cursusaanbod zijn in gemeenten en bij bedrijven.
  • Iedereen die een rol kan spelen bij het stimuleren van potentiële cursisten moet de kans krijgen die rol te pakken.
  • Betrokken partijen moeten beter samenwerken.

 

Resource Author(s): 
SER
Publication Date:
Sunday, 10 November, 2019
Language of the document:
Type of resource: 
Studies and Reports
Country:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn