chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Blog

Itävallassa: musiikkia ja kulttuuria maalla sekä kaupungissa

07/11/2019
by Sari Lappalainen
Språk: FI

/ro/file/img20191107132906jpg-tuoimg_20191107_132906.jpg tuo

Wienin valtionooppera

Itävallassa klassinen musiikki soi kaikkialla, esimerkiksi metrotunnelissa soivat wienervalssit. Klassinen musiikki on Itävallassa läsnä kaikkialla. 

Syyslomaviikolla toteutettu Itävallan matkamme oli osa kansalaisopistojen kansainvälisyyshanketta “Järvisuomalaiset opissa Euroopassa” ja se toteutui Erasmus+ hankkeen apurahalla. Opintomatkalla oli mukana Kiuruveden kansalaisopiston pianonsoiton opettaja Sari Lappalainen sekä toimistosihteeri Arja Laukkanen, Siilinjärveltä huilunsoiton opettaja Mia Karppinen ja Pielaveden laulun- ja pianonsoiton opettaja Laura Ikäheimo. Matkaohjelma oli monipuolinenn ja jopa kiireinen, mutta hyvin kattava. 

Ensimmäisenä päivänä vierailimme Wienissä Unescon suojelukohteissa ja nähtävyyksissä. Opintomatkan varsinaisena kohteena meillä  oli Wienin musiikkikoulu. Lisäksi kävimme Wienin valtionoopperassa, sekä Espanjalaisessa ratsastuskoulussa, jossa näytökset sujuivat myös klassisen musiikin tahdissa. Oopperassa esitettiin Madame Butterfly. Jo pelkkää oopperan sisustusta olisi voinut ihailla vaikka kuinka kauan!

Me vietimme yhden päivän tutustuen Mozartin synnyinkaupunkiin Salzburgiin käyden mm Mozartin synnyinkodissa, joka toimii museona. Bieberbachin kylän nuorten torvisoittokunnan harjoitusten seuraaminen oli mielenkiintonen tapa tutustua myös vapaaehtoiseen nuorisotyöhön. Kaikkeen nivoutui musiikki!

Wienissä ollessamme seurasimme musiikkikoulun oppitunteja sekä koulun opettajia, joille kerroimme myös omasta työnkuvastamme Suomessa. Musiikkikoululla on viisitoista toimipistettä ympäri Wieniä. Me tutustuimme niistä kolmeen. Musiikkiopiston toiminta on suunnitelmallista ja ammattiiin tähtäävää. Kaikkiaan opiskelijoita on 13 000, ikähaitari on vauvamuskari ikäisistä aina 25 -ikävuoteen saakka. Opiskelijoilla on yhteensä 1600 esiintymistä syyskuusta kesäkuun loppuun kestävän lukukauden aikana. Musiikkikoulun viikottainen oppitunti kestää 50 minuuttia. Lisäksi siellä korkeamman tason opintoihin kuuluu yksi teoriatunti viikossa. Muskareissa heillä oli soittimia sekä muita välineitä tunnin aikana käytössä todella useita. Opistossa on opettajia 350, muuta henkilökuntaa 29 kappaletta.

Wienistä matkustimme kolmen tunnin junamatkan päähän tutustumaan Bieberbachin torvisoittokunnan toimintaan, Adlwangin kylään sekä Itävallan kauneimmaksi paikaksi kutsuttuun Schiederweiheriin, joka sijaitsee pujottelusta kuuluisaksi tulleessa Hinterstoderissa. Oppaana paikan päällä toimi Viktoria Lettenmair, jonka perheen sikatilaan saimme tutustua maaseudulla. Maaseudun muihin tutustumiskohteisiin kuului torvisoittokunnan ohjaajan Stefanie Payerlaitnerin kotiväen lypsylarjatila sekä viereinen kurpitsatila. Oli ekstralisä saada nähdä perinteistä Itävaltalaista kulttuuria sekä kaunista luontoa yhdistettynä miljoonakaupungin arkkitehtuuriin.Tulipa matkalla piipahdettua myös parissa kirkossa.

Musiikillisia ideoita saimme paljon. Pianonsoiton opettaja Holger Busch Wienin musiikkikoulussa totesi, että ei voi osata soittaa jos ei osaa kävellä ja hänen tunneillaan oppilaat opiskelivat rytmitystä kävelyn ja taputusten avulla sekä muunsivat nuotteja sanoiksi tavuttaen ne. Opettajat olivat muutenkin hyvin innostuneita omasta työstään. Verkostoituminen ja kollegiaalisuus matkan aikana ja sen jälkeen tuo positiivisen lisän opintomatkaan. Meillä oli hyvä tuuri, niin sään kuin lämminhenkisten ihmistenkin suhteen.

- Sari, Arja, Laura ja Mia -

Tämä blogi on yksi kuuden opinjanoisen kansalaisopiston yhteisen aikuiskoulutushankkeen oppimistarinoista. Lisätietoa hankkeestamme ja muita oppimistarinoita löydät täältä.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn