chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Elektroniczna platforma na rzecz uczenia się dorosłych w Europie

 
 

Resource

A munka alapú tanulás mint a kompetencia alapú oktatáshoz vezető út

Språk: HU
Document available also in: EN

Posted by Györgyi Bajka

/en/file/geraltpersonal-31081551920pnggeralt_personal-3108155_1920.png

UNESCO UNEVOC "work-based learning"

A munkaalapú tanulás mint hatékony stratégia az oktatás és képzés színvonalának és relevanciájának növeléséhez.

Az UNESCO műszaki és szakmai oktatásról és képzésről szóló ajánlását 2015-ben hagyták jóvá, és az ajánlás a tagállamok kollektív törekvését tükrözi. A munkaalapú tanulás az idők folyamán kialakult különféle formáiban nagymértékben tükrözi a fiatalok foglalkoztatási lehetőségeit egy adott országban, a műszaki és szakmai oktatás és képzés többszintű irányításának hatékonyságát, valamint azt, mekkora jelentőséget tulajdonítanak a jól kidolgozott, a jövőbeni foglalkoztatást és a személyes növekedést segítő tanulási folyamat megteremtésének. Akár tanulószerződéses gyakorlati képzés, akár iparági kapcsolatok, munkahelyi képzés vagy továbbképzés formájában történik, az UNESCO által is pártolt munkaalapú tanulásnak össze kell kapcsolódnia az intézményalapú tanulással, ahol el lehet mélyíteni a társadalom tudományos, technológiai, szociális, kulturális, környezeti, gazdasági és egyéb aspektusairól szerzett tudást, és fejleszteni azokat a kompetenciákat, amelyek felkészítik a tanulókat a későbbi foglalkozási területekre.

A munkaalapú tanulás országonként nagyon különböző lehet, attól függően, hogy az oktatásban és képzésben milyen utak és hagyományok dominálnak.

Ezért a munkaalapú tanulás modelljeinek hatékony népszerűsítéséhez meg kell ismerni az országra jellemző közeget és kulturális szokásokat, és alkalmazkodni kell ezekhez.

A világszerte működő UNEVOC-központok bevonásának köszönhetően ez a könyv hozzájárul a munkaalapú tanulás különböző környezetekben tapasztalt különböző dimenzióinak és jellemzőinek elemzéséhez, és átfogó képet ad a munkaalapú tanulásról mint a kompetenciaalapú oktatás megvalósításához vezető útról. A könyv a Szövetségi Szakképzési Intézet (BIBB) vezetésével, az UNESCO-UNEVOC Műszaki és Szakmai Oktatás és Képzés (TVET) Nemzetközi Központjának támogatásával lebonyolított, együttműködésen alapuló kutatási projekt eredménye.

A könyvet a Szövetségi Szakképzési Intézet adta ki, a világ különböző részein működő UNEVOC központok részvételével. A nyílt forráskódú kiadvány online elérhető vagy nyomtatott formában megrendelhető az alábbi linken keresztül.

Resource Author(s): 
Bahl, Anke; Dietzen, Agnes (Eds.)
Publication Date:
Wednesday, 17 July, 2019
Type of resource: 
Open Educational Resources
Country:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn