chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

 
 

tal-kamra tal-aħbarijiet

Digitalizacija nastavnih i administrativnih procesa na Univerzitetu Crne Gore

04/02/2019
Lingwa: HR

Na Univerzitetu Crne Gore, upriličen je sastanak rektora Univerziteta Crne Gore, prof.dr Danila Nikolića i ministarke javne uprave, gđe Suzane Pribilović.
Tema sastanka je uspostavljanje partnerstva Univerziteta Crne Gore i Ministarstva javne uprave kroz projekat digitalizacije na UCG, unapređenje pitanja digitalizacije u obrazovnom sistemu sa posebnim akcentom na univerzitete.
Univerzitet Crne Gore je u procesu pripreme aplikacije za konkurisanje ka evropskim fondovima na temu digitalizacije servisa u nastavi i administraciji, gdje je prepoznao Ministarstvo javne uprave kao značajnog partnera. Rektor Nikolić je istakao napore koji su se i do sada ulagali u elektronski sistem Univerziteta-akademsku mrežu, koja već skoro dvadeset godina postoji na Univerzitetu, kao i planove za modernizaciju mreže i elektronskih servisa, za koje će se u ovoj godini opredijeliti značajna sredstva. Rektor Nikolić je podsjetio i da se u okviru Centra informacionog sistema administrira i Nacionalna tačka razmjene internet saobraćaja (Montenegro Internet Exchange Point – MIXP).
Ministarka Pribilović je istakla da je digitalizacija prepoznata kao važan segment u evropskoj agendi i da na tome posebno insistira komesarka za digitalno društvo i ekonomiju, Marija Gabrijel. U tom pravcu, ministarka je pokrenula inicijativu za afirmaciju i konkretizaciju digitalizacije na crnogorskim univerzitetima, koja se upravo podudara sa inicijativom Univerziteta Crne Gore u realizaciji procesa digitalizacije. Takođe, ministarka je pohvalila napore Univerziteta i rezultate koji su ostvareni u prethodnoj godini, što je prepoznato i kroz svjetska rangiranja univerziteta i istakla zadovoljstvo, kao ministarka zadužena za informaciono društvo, što je UCG značajno pozicioniran u rangiranju svjetskih univerziteta po najboljim google scholar profilima, a koji se utvrđuje na osnovu broja citata.
Između ostalog, razgovaralo se na temu sajber bezbjednosti, idejama i načinima saradnje u cilju bezbjednosti nacionalnih i institucionalnih mreža.
Imajući u vidu važnosti i kompleksnost procesa digitalizacije, sagovornici su se složili da je neophodna dalja saradnja, aktivno uključenje Univerziteta u izradi nacionalnih akata i da je njegova uloga od neprocjenjivog značaja.
Sastanku su prisustvovali državni sekretari Goran Jovetić i Dejan Abazović, prorektorica Univerziteta, prof.dr Irena Orović, direktorica Centra za studije i kontrolu kvaliteta, prof.dr Sanja Peković, i direktor Centra informacionog sistema, Miodrag Zarubica.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn