chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

 
 

Blog

Wat betekent leren voor u? #CelebratingEPALE3

20/12/2018
minn NSS EPALE Nederland
Lingwa: NL
Document available also in: EN

/en/file/e-celebrationopeningjpge_-_celebration_opening.jpg

Blog door Cath Harcula

 

Op 23 mei 2018 heeft EPALE UK het driejarig bestaan van EPALE gevierd tijdens een zeer inspirerend evenement in Birmingham. 

Bij een van de activiteiten werd afgevaardigden gevraagd één woord te noemen waarmee zij zouden omschrijven wat leren voor hen betekent. 

Welke woorden werden er gekozen?

We hebben in groepjes doorgepraat over de woorden die we hadden gekozen. In één groep waren de woorden:

Inspirerend, omdat leren mensen inspireert om meer te doen en meer te bereiken dan ze voor mogelijk hielden. Het is inspirerend om individuele leerervaringen te horen. Ook was men het erover eens dat EPALE voor iedereen in de groep inspirerend is.

Groei, omdat leren mensen helpt om te groeien, met kleine of grote stappen. Leren betekent persoonlijke ontwikkeling en is een doorlopende activiteit, hoewel het soms een uitdaging is om het tempo bij te houden.

Inclusief, omdat leren voor iedereen beschikbaar moet zijn, ongeacht achtergrond, cultuur of ervaring. De groep was het er echter over eens dat dit in de praktijk niet altijd zo is en dat degenen die de minste opleidingskansen hebben gehad, vaak geen toegang hebben tot verdere leermogelijkheden. 

Transformatief, omdat leren levensveranderend is. Het biedt mensen een tweede kans.

Levenslang, omdat we nooit ophouden met leren.

Gelijkheid, omdat leren kansen biedt voor iedereen. Ook geeft het ons de mogelijkheid andere mensen te leren kennen en begrijpen.

Vooruitgang, omdat leren te maken heeft met het afleggen van een weg en met ontwikkeling.

Beweging, omdat bij leren lichamelijke activiteit kan horen. Leren vindt in het dagelijks leven plaats door van de ene naar de andere situatie te bewegen.

Zelfbeschikking, omdat leren mensen de middelen geeft die ze nodig hebben om te veranderen wat ze willen veranderen.

Doel, omdat mensen vaak deelnemen aan formeel leren om iets te bereiken, zoals een nieuwe vaardigheid of een kwalificatie. Ook kan leren mensen een doel in hun leven bieden, een motivatie.

Een nieuwe vaardigheid leren

De afgevaardigden kregen ook de mogelijkheid om een nieuwe vaardigheid te leren. Linda Winnett, docente kunst en kalligrafie, vertelde ons over de geschiedenis van schriften, schrijven en kalligrafie, en hielp ons vervolgens om het door ons gekozen woord in het Unciaal-schrift te schrijven. Het was erg interessant en plezierig om een nieuwe vaardigheid te leren en in de praktijk te brengen.

Als u in één woord zou moeten omschrijven wat leren voor u betekent, welk woord zou u dan kiezen?

Over de auteur 

/en/file/ac33bdec-fa39-4c95-a42b-0056619c0c25jpeg-2ac33bdec-fa39-4c95-a42b-0056619c0c25.jpeg

<img style="width: 120px; height: 161px; margin-right: 10px; margin-left: 10px; float: left;" class="media-element file-default" data-delta="4" alt="" title="" typeof="foaf:Image" src="https://cdn4.fpfis.tech.ec.europa.eu/cdn/farfuture/s1uP5cl8BI4MLc-WB8k7U..." width="1936" height="2592" />

 

Cath Harcula is al meer dan dertig jaar betrokken bij volwasseneneducatie. Momenteel is ze voorzitter van het National Family Learning Forum in Engeland en ambassadeur van EPALE UK. Klik hier voor meer informatie over Cath.

 

 

 

Mogelijk vindt u dit ook interessant (onvertaald):

#CelebratingEPALE3 (blog)

EPALE UK Ambassador Training Day, May 2018 (blog)

Learning reflections #CelebratingEPALE3 (blog)

3 Years of Celebrating Adult Learning (blog)

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn