chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

A közösségi média használatának térnyerése a pályaválasztási tanácsadásban

08/08/2017
minn Jaana Kettunen
Lingwa: HU
Document available also in: FI BG CS DA DE EN ES ET FR HR IT LT LV MT PL PT SK SL SV RO

/mt/file/shutterstock394706425jpgshutterstock_394706425.jpg

Sokak számára a közösségi média egyszerűen olyan eszközök körét jelenti, amelyek lehetővé teszik különböző közösségek számára az információk megosztását, a kommunikációt és a közösségi érintkezést. Tágabb értelemben azonban a közösségi média használatát meghatározhatjuk úgy is, mint egy olyan folyamatot, melynek keretében egyének és csoportok különböző tartalmakon, közösségeken és webkettes technológiákon keresztül közös megértésre jutnak valamilyen tekintetben. A közösségi média új lehetőségeket nyit a pályaválasztási tanácsadással foglalkozó szakemberek számára, azonban új szükségleteket is teremt a további kompetenciák elsajátítása tekintetében.

Az információk átadásától a co-careering gyakorlatáig

Egy, a pályaválasztási tanácsadók tapasztalatait vizsgáló kutatás – beleértve az iskolákban dolgozó pályaválasztási tanácsadókat is – bepillantást nyújt abba, hogy jelenleg milyen módokon használják fel a szakemberek a közösségi médiát a pályaválasztási tanácsadás szolgáltatásához.

Mountain View

A pályaválasztási tanácsadás területén a közösségi média használatának a legjellemzőbb – és egyben leginkább korlátolt – célja az információk közvetítése. A közösségi médiumok hatékony eszközöket biztosítanak az információk gyors átadásához és elterjesztéséhez, ami lehetővé teszi a pályaválasztási tanácsadók számára, hogy egy pillanat alatt egyszerre nagy számú embert érjenek el. Azonban a közösségi médiának a szakmai célokat szolgáló információs forrásként való felhasználása – beleértve az iskolai oktatásban való ilyen célú felhasználást is – egyesek szerint aggasztó. A gyakorló szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a közösségi médiumok aktív és biztonságos alkalmazásához kiművelt készségekre van szükség, valamint a komplex online tartalmak felderítésére, kiválasztására és kiértékelésére való képességre. A pályaválasztási tanácsadás szempontjából ez azt jelenti, hogy az egyének egész élete során felhasználható pályaorientációs készségek kialakítása érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a fiatalok útmutatást kapjanak ahhoz, hogy hogyan használják fel az információkat, és hogyan értékeljék ki a pályaválasztással kapcsolatos információk, illetve a változatos források megbízhatóságát és érvényességét.

A közösségi médiumok használatának második (és kiterjedtebb) célja a közvetlen kommunikáció megvalósítása. Az üzenetek, videók és hanganyagok valós időben való megosztására való képesség számos új lehetőségeket nyit az interakciókra és arra, hogy a pályaválasztási tanácsadók együttműködést folytassanak a fiatalokkal, azok igényeinek megfelelően. Ebben a tekintetben a közösségi média a személyes pályaválasztási tanácsadás hatékony és könnyen elérhető alternatívájának tekinthető, és azt is lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy névtelenül osszák meg gondolataikat és kérdéseiket. Minthogy a közösségi médiumokon keresztül folytatott kommunikációnak a java írásban zajlik, az online felületekre való írás képességének kiemelkedő a jelentősége.

A harmadik – még kiterjedtebb – cél, amit a közösségi média szolgál, az az ilyen felületek interaktív munkafelületté való átalakítása. Ebben az esetben a közösségi média már nem alternatív eszközként szolgál, hanem inkább egy olyan munkafelületként, ami központi szerepet tölthet be a pályaválasztási tanácsadásban. Az interakciók, valamint az információk és eredmények közös feldolgozása szempontjából igen fontos szerepet játszik a lehetőség arra, hogy a felek az interneten keresztül folytassák megbeszéléseiket.

A közösségi média felhasználásának negyedik, legkiterjedtebb célja az úgynevezett „co-careering” (együttműködésen alapuló pályaorientáció) megvalósítása. A „co-careering” folyamata során egy közösség tagjai megosztják egymással szakértelmüket, és ténylegesen egymást támogatva dolgozzák fel a pályafutáshoz kapcsolódó kérdéseket. Ahhoz, hogy valaki megbízható és hiteles képet alakítson ki magáról egy, különböző kérdésköröket közösen megvitató közösségben, átgondolt, illetve megfelelően fenntartott és nyomon követett online jelenlét szükséges.

A közösségi médiának a pályaválasztási tanácsadást szolgáló felhasználásához szükséges kompetenciák

Az ezen a területen szükséges készségeket és kompetenciákat gyakran másodlagosnak tartják, így a képzések keretében rendszerint nem fordítanak kellő figyelmet a fejlesztésükre. Ezért sürgetően szükséges mind az alapképzések, mind a továbbképzések korszerűsítése, és annak biztosítása, hogy a pályaválasztási tanácsadók megfelelő támogatást kapjanak a változatos közösségi médiumok megismeréséhez, és annak megértéséhez, hogy ezek az eszközök milyen innovatív módokon illeszthetők be már bevett szakmai gyakorlatukba. Fontos a fiatalok azon készségeinek a fejlesztése is, amelyekre ahhoz van szükségük, hogy képesek legyenek hozzáférni, felhasználni és a javukra fordítani ezeket a szolgáltatásokat.

A közösségi média megkérdőjelezi a pályaválasztási tanácsadók és a fiatalok közötti interakciók hagyományos formáit. A „szakértelemről” fokozatosan átkerül a hangsúly a szakértelem és a közösségi formában épített tudás elegyére. Ilyen módon a közösségi média jelentős mértékben hozzájárulhat a pályaválasztási tanácsadás gyakorlatának megreformálásához, annak érdekében, hogy az jobban elérje azon fiatalokat, akiknek támogatásra van szüksége a pályaválasztáshoz és a döntéshozatalhoz.

További információk

Dániában az „eGuidance” elnevezésű szolgáltatás telefonon, e-mailen, chaten és webináriumok keretében nyújt útmutatást a fiataloknak a tanulmányaikkal kapcsolatos kérdésekben. A tanácsadás névtelenül elérhető, hetente 68 órában. Az eGuidance Facebook oldalán a fiatalok megoszthatják másokkal a tanulmányaikat érintő döntéseikhez kapcsolódó gondolataikat és tapasztalataikat.

Finnországban a központi nemzeti tantervben a pályaválasztási oktatás kötelező elemeként szerepel az IKT-ismeret, és a kötelező oktatásban tanuló minden diáknak kötelező bemutatni az országosan elérhető online pályaválasztási információkat és szolgáltatásokat. Mindennek az a célja, hogy hozzásegítsék a diákokat ahhoz, hogy a kötelező oktatás befejezése után képesek legyenek felhasználni az elérhető szolgáltatásokat, az egész életen át tartó tanulás előmozdítása érdekében is.

/mt/file/minijpgmini.jpg

 

 

Szerző: Jaana Kettunen a finnországi University of Jyväskylä egyetemen működő Finnish Institute for Educational Research (finn oktatáskutatási intézet) kutatója. Munkája középpontjában az IKT-nak a tanulási- és munkakörnyezetekben való felhasználásának megtervezése és pedagógiai célú használata áll. Jelenleg kutatásai középpontjában a közösségi médiának a pályaválasztási tanácsadásban betöltött szerepe áll.

 

A cikk megjelent az európai hálózat az iskolai oktatás fórum.​

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Qed jintwerew 1 - 3 minn 3
 • Maximilian Welter's picture

  Hallo Jaana,

  danke für deinen informativen Blogbeitrag. Es zeigt sich doch deutlich, wie die neuen (sozialen) Medien die Beratungspraxis verändern.

  2015 wurde in den öffentlich geförderten Bildungsberatungsstellen des Landes Niedersachsen auch ein Projekt zur Entwicklung und Erprobung von Bildungsberatung als Onlineberatung durchgeführt. Die Ergebnisse waren so positiv, dass Online-Beratungsangebote nun flächendeckend eingeführt werden.

  Hier geht es zur Publikation und zur Projektwebseite

 • Anna Sarnacka-Smith's picture

  Zdarza mi się otrzymać pytania od doradców zawodowych: „czy szkolimy z wykorzystania social media?”. Zaskakuje mnie to, bo dotąd zakładałam, że ich znajomość powinna być oczywistością w tej branży. Social media chyba wciąż przerażają, ale i mam wrażenie, że niektórzy dotąd wierzyli, że bez sprawnego poruszania się w sm „jakoś” się uda. Nie uda się, bo rzeczywistość social jest naturalnym środowiskiem życia młodych i chcąc pracować z nimi, wspierać ich, musimy być tam, gdzie oni są, żeby lepiej rozumieć ich potrzeby.

 • Louise Cheng's picture

  This was an interesting read and good to see another perspective in the use of social media tools in career guidance.