chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Porast društvenih medija u području profesionalnog usmjeravanja

08/08/2017
minn Jaana Kettunen
Lingwa: HR
Document available also in: FI BG CS DA DE EN ES ET FR HU IT LT LV MT PL PT SK SL SV RO

/mt/file/shutterstock394706425jpgshutterstock_394706425.jpg

Za mnoge su društveni mediji samo zbirka internetskih alata kojima se zajednicama omogućuje dijeljenje informacija, komunikacija i socijalizacija. U širem smislu, društveni se mediji definiraju kao postupak u kojem pojedinci i skupine izgrađuju zajedničku spoznaju i značenje sa sadržajima, zajednicama i Web 2.0 tehnologijom. Društvenim se medijima stručnjacima u području profesionalnog usmjeravanja osiguravaju nove mogućnosti, no njima se stvara i potreba za novim kompetencijama. 

Od pružanja informacija do suprofesionalizacije

Istraživanju o iskustvima stručnjaka u području razvoja karijere, uključujući i one stručnjake koji rade u školama, opisani su načini sadašnjeg korištenja društvenih medija u profesionalnom usmjeravanju.

Mountain View

Najtipičnija i najograničenija svrha korištenja društvenih medija u uslugama vezanima uz razvoj karijere jest pružanje informacija. Društveni su mediji djelotvorno sredstvo za brzo pružanje i širenje informacija te se njima omogućuje stručnjacima u području razvoja karijere da istovremeno dođu do velikog broja ljudi. Međutim, za korištenje društvenih medija kao izvora informacija u profesionalne svrhe, uključujući i školsko obrazovanje, potrebne su određene vještine. Stručnjaci naglašavaju da su za aktivno i sigurno sudjelovanje u društvenim medijima potrebne izbrušene vještine te sposobnost traženja, odabira i procjene složenog internetskog sadržaja. U profesionalnom obrazovanju to znači snažniji naglasak na usmjeravanje mladih kako koristiti informacije te kako vrednovati pouzdanost i valjanost informacija o razvoju karijere i različitih izvora informacija u svjetlu vještina cjeloživotnog upravljanja karijerom.

Druga (i šira) svrha jest korištenje društvenih medija i u personaliziranoj komunikaciji. Sposobnošću dijeljenja tekstova, videozapisa i audiozapisa u stvarnom vremenu stvaraju se mnoge nove mogućnosti za međusobno djelovanje i suradnički rad u pogledu potreba mladih. U tom se pogledu društveni mediji smatraju funkcionalnom i dostupnom alternativom uslugama licem u lice vezanima uz razvoj karijere te se njima omogućava mladima i da anonimno dijele svoja mišljenja i pitanja. Budući da je većina komunikacije u društvenim medijima u pismenom obliku, stavlja se naglasak na pisanje na internetu. 

Treća, čak i šira svrha korištenja društvenih medija jest proširiti ih u interaktivni radni prostor. U tom slučaju, društveni se mediji više ne smatraju alternativnim alatom već radnim prostorom koji čini sastavni dio usluga vezanih uz razvoj karijere. Prilikom međusobnog djelovanja i proizvodnje informacija i rezultata s drugima, ključna je sposobnost da se raspravlja o stvarima putem interneta. 

Četvrta i najšira svrha korištenja društvenih medija jest suprofesionalizacija kojom se među pripadnicima zajednice provode zajednička ekspertiza i značajna sukonstrukcija pitanja u području razvoja karijere. Da bi se stvorila pouzdana i prava slika o samome sebi u zajednicama u kojima se o pitanjima raspravlja na razini zajednice, potrebna je pozorna i pravilno upravljana prisutnost na internetu.

Kompetencija za društvene medije u profesionalnom usmjeravanju

Vještine i kompetencije u tom području često se smatraju sekundarnima i stoga je osposobljavanje za te kompetencije slabo razvijeno. Iz tog je razloga potrebno bitno osuvremeniti osposobljavanje budućih i već zaposlenih stručnjaka u području razvoja karijere te ih poduprijeti u njihovom razumijevanju različitih alata društvenih medija te inovativnih načina na koje se ti alati mogu uključiti u postojeće prakse. Također je važno razumjeti razvijati digitalne kompetencije koje su mladima potrebne kako bi mogli pristupiti tim uslugama, upotrebljavati ih te imati od njih koristi.

Društvenim se medijima osporavaju tradicionalna međusobna djelovanja i odnosi između stručnjaka u području profesionalnog usmjeravanja i mladih. Kontrola se premješta od 'stručnog' znanja na mješavinu stručnog i društveno konstruktivnog znanja. Na taj način društveni mediji mogu imati značajnu ulogu u reformi praksi profesionalnog usmjeravanja kako bi se bolje doprijelo do mladih kojima je potrebna pomoć u istraživanju razvoja karijere i u donošenju odluka. Izazov za struku je odlučiti kako najbolje iskoristiti te tehnologije.

Saznajte više

U Danskoj eGuidance nudi mladima smjernice za odabir obrazovanja telefonom, e-poštom, webinarima i razgovorom. Savjetovanje je anonimno i dostupno je 68 sati svakog tjedna. Na Facebook stranici eGuidancea mladi mogu dijeliti razmišljanja i iskustva o odabiru obrazovanja s drugima. 

U Finskoj je u nacionalnim ključnim kurikulumima korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije obvezan element u obrazovanju o razvoju karijere i svakom učeniku koji završava osnovno obrazovanje trebaju biti predstavljene postojeće nacionalne informacije na internetu o razvoju karijere te usluge vezane uz razvoj karijere. Cilj je pomoći učenicima u korištenju usluga nakon diplomiranja iz perspektiva cjeloživotnog učenja.

/mt/file/minijpgmini.jpg

 

 

Autorica: Jaana Kettunen obnaša dužnost istraživačice na finskom Institutu za obrazovno istraživanje Sveučilišta u Jyväskyli, Finska. U svojem se radu usredotočuje na osmišljavanje i pedagoško korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije u okruženju za učenje i rad. Trenutačno se njezino istraživanje usredotočuje na društvene medije u uslugama vezanima uz razvoj karijere.

 

Članak je objavljen u europsku mrežu škola forumu obrazovanja​.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn
Refresh comments Enable auto refresh

Qed jintwerew 1 - 3 minn 3
 • Maximilian Welter's picture

  Hallo Jaana,

  danke für deinen informativen Blogbeitrag. Es zeigt sich doch deutlich, wie die neuen (sozialen) Medien die Beratungspraxis verändern.

  2015 wurde in den öffentlich geförderten Bildungsberatungsstellen des Landes Niedersachsen auch ein Projekt zur Entwicklung und Erprobung von Bildungsberatung als Onlineberatung durchgeführt. Die Ergebnisse waren so positiv, dass Online-Beratungsangebote nun flächendeckend eingeführt werden.

  Hier geht es zur Publikation und zur Projektwebseite

 • Anna Sarnacka-Smith's picture

  Zdarza mi się otrzymać pytania od doradców zawodowych: „czy szkolimy z wykorzystania social media?”. Zaskakuje mnie to, bo dotąd zakładałam, że ich znajomość powinna być oczywistością w tej branży. Social media chyba wciąż przerażają, ale i mam wrażenie, że niektórzy dotąd wierzyli, że bez sprawnego poruszania się w sm „jakoś” się uda. Nie uda się, bo rzeczywistość social jest naturalnym środowiskiem życia młodych i chcąc pracować z nimi, wspierać ich, musimy być tam, gdzie oni są, żeby lepiej rozumieć ich potrzeby.

 • Louise Cheng's picture

  This was an interesting read and good to see another perspective in the use of social media tools in career guidance.