Helsinkis biblioteker bød på masser af inspiration
Med vores Erasmus-akkreditering var det muligt for Herning Bibliotekerne at sende en gruppe medarbejdere på job shadowing i Helsinki i foråret 2024. Det primære fokus for mobiliteten var blive klogere på de mangle forskellige måder, de på finske biblioteker arbejder med bæredygtighed, samt at opnå førstehåndserfaring med, hvordan de aktivt indtænker borgerinddragelse og inklusion i udviklingsindsatser, aktiviteter og events på biblioteket.
Et spændende program
På mange måder arbejder de anderledes fra os i Danmark, hvilket var både inspirerende og lærerigt at erfare i praksis under vores besøg i Helsinki, hvor vi bl.a. oplevede, hvordan vores finske kolleger arbejder med målgrupper, arrangementer og indretning af det fysiske biblioteksrum, ligesom der var rig mulighed for at vi kunne udveksle viden og synspunkter med hinanden.
Vores værtsorganisation, Oodi (hovedbiblioteket i Helsinki), stod for at sammensætte et alsidigt program for os, hvor vi undervejs kom rundt på både hovedbiblioteket og flere bydelsbiblioteker. Undervejs gjorde vi os en række lærerige iagttagelser, hvor en eksempelvis var, at man i Finland er begyndt at flytte mange biblioteker til mindre men mere centrale placeringer i byen – fx ind i nye shoppingcentre for at komme tættere på borgernes daglige færden. Dette synes på mange måder positivt i den forstand, at man er der, hvor borgerne naturligt er i deres hverdagsrutiner (indkøb og spisesteder), men det kan samtidig medføre nogle udfordringer, da bibliotekerne således går på kompromis med størrelsen og dermed med udbuddet af materialer på hylderne. Vi besøgte bl.a. Lippulaiva Library – Espoo City Library, som var et 2869 m2 stort og nyt bydelsbibliotek i et shoppingscenter tæt på metroen. Biblioteket var skabt i co-creation med områdets beboere, der havde været til workshops i forbindelse med det nye biblioteks tilblivelse. Bæredygtighed var indtænkt i hele biblioteksrummet og i materialerne. Her var der bl.a. gulvtæpper lavet af fiskenet, genbrugsmøbler, som alle var ombetrukket eller malet og mange planter. Biblioteket anvendte desuden iPads, som brugere kunne bruge til at tilkalde bibliotekspersonalet fra forskellige positioner.
Vi erfarede desuden hvordan de på biblioteket i Finland, mod betaling, stiller deres lokaler til rådighed for alle mulige eksterne aktører, ligesom de opererer med en høj grad af brugerinddragelse ift. de arrangementer de lægger hus til. Her er det hele bundet op på, at borgerne selv planlægger og afvikler aktiviteterne. Meget interessant. Et andet spændende tiltag, vi oplevede, var, hvordan ansatte på biblioteket anvendte en app til intern kommunikation, hvor der var oprettet særskilte grupper for de forskellige medarbejderteams.
Undervejs på mobiliteten lærte vi også om hvordan man på biblioteksområdet arbejder med aktivisme, hvor de bl.a. har udviklet et ’aktivistdiplom’, der er tænkt som en måde at give inspiration og udforske forskellige måder at agere og gøre en forskel på. Og inspirationen var i alle retninger, alt fra at lave en liste over faglitterære bøger til at nyde naturen, til at skrive til en politiker og få dem til at deltage i et lokalt projekt. Vi hørte desuden om det finske biblioteksvæsen generelt, biblioteksuddannelserne og den nye finske bibliotekslov. Meget interessant at blive klogere på.
Samlet set en enormt lærerig mobilitet, som har bidraget med megen inspiration til vores eget arbejde hjemme i Danmark.