chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

tal-kamra tal-aħbarijiet

Europass ook voor vrijwilligers!

11/04/2017
minn NSS EPALE Nederland
Lingwa: NL

 

/mt/file/screenshot2017-04-05at150547png-0screen_shot_2017-04-05_at_15.05.47.png

 

 

Dikke kans dat u wel eens gehoord heeft van Europass als certificaat voor jongeren die in het buitenland stage hebben gelopen.  Maar wist u dat Nederland het enige land is dat ook een pass heeft speciaal voor vrijwilligers (en dus ook voor volwassenen)? EPALE Nederland zet enkele feiten over het Europass Certificaat voor Vrijwilligers op een rij.

 

-Wat is het?

Het Europass Certificaat voor vrijwilligers is een speciaal document dat ervaring die is opgedaan met onbetaald werk overzichtelijk en objectief beschrijft in kennis, competenties en vaardigheden.  Het document wordt ondertekend door twee organisaties: de ‘zendende’ organisatie en de ‘ontvangende’ organisatie.

 

-Welke organisaties werk(t)en er al mee?

Hieronder staat geen uitputtende lijst, maar het geeft wel de diversiteit aan:

  • Stichting Jong Actief (JA) in ’s-Hertogenbosch: een stichting voor en door jongeren waar talentontwikkeling centraal staat.
  • Huis van de Jeugd: biedt professionele ondersteuning op het gebied van vrijwillig jeugd- en jongerenwerk in Gelderland en omgeving.
  • CrossOver: kennisconsortium van Blik op Werk, Cedris, CINOP/Handicap en Studie, SBB, Vilans, MEE Nederland, AWVN en UWV.
  • TOF Vakanties in Grou
  • Basketbalclub Donar in Groningen
  • Vrijwilligerscentrale in Nijmegen

 

-Waarom zou je het gebruiken?

Veel organisaties zijn afhankelijk van of werken met vrijwilligers. Clubs (Scouting, Sport,…) bijvoorbeeld, maar ook zorg- en welzijnsorganisaties. Voor deze organisaties is het belangrijk dat vrijwilligers zich blijvend aan de organisatie verbinden. Vrijwilligers kun je (onder andere) aan je binden door de ervaring die zij bij de organisatie opdoen inzichtelijk te maken voor henzelf en door de ervaring te ‘belonen’ met zo’n certificaat.

Dit is extra interessant als je als organisatie werkt met jongeren die wel een extra steuntje in de rug zouden kunnen gebruiken als het gaat om (weer) naar een opleiding gaan of bij het vergroten van kansen op de arbeidsmarkt.

 

-Hoe pak je dat aan als (vrijwilligers)organisatie?

Bepaal eerst of dit systeem iets is voor jouw organisatie en de vrijwilligers. Bepaal een aanpak. Hoe ga je evalueren? Welke competentieset wil je gebruiken? Vervolgens kun je via www.mijneuropassmobiliteit een account aanvragen. Of neem contact op met het Nationaal Europass Centrum. Er is ook een handleiding gemaakt door Huis van de Jeugd in samenwerking met Europass Nederland.

 

-Wat moeten we nog meer weten over dit initiatief?

  • Het idee voor het Europass certificaat voor vrijwilligers wordt gedragen door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen.
  • Ook in Tsjechië, Zwitserland, Oostenrijk en Vlaanderen wordt er geëxperimenteerd met dit initiatief.
  • Je kunt als vrijwilliger meerdere certificaten hebben. Namelijk iedere keer dat je een periode vrijwilligerswerk doet.
  • Erasmus+ projecten in de volwasseneneducatie sector zouden kunnen overwegen het certificaat te gebruiken bij hun activiteiten. 

 

Meer weten?

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn