News
Aħbarijiet

E-Priročnik dobrih praks učnih aktivnosti za brezposelne

Linkin

31. avgusta 2016 se je zaključil projekt LinkINJob: job-hunting with the help of librarians, o katerem smo že pisali. Namenjen je razvijanju učnih in motivacijskih dejavnosti za brezposelne v knjižnicah.

Ob tej priložnosti vam s ponosom predstavljamo glavni izdelek našega projekta, e-Priročnik dobrih praks za pripravo in izvedbo učnih aktivnosti za brezposelne. Namenjen je tako knjižničarjem kot vsem drugim, ki delajo z iskalci zaposlitve. Objavljene so različice v angleškem, bolgarskem, finskem, litvanskem, nemškem, romunskem in slovenskem jeziku

V priročniku smo opisali značilnosti posameznih podskupin brezposelnih in njihov položaj v partnerskih državah. Popisali smo stanje na področju zaposlovanja, trga dela, področni zakonodaji in politikah. Preučili smo tudi možnosti za izobraževanje brezposelnih na nacionalni ravni, še posebej pa v splošnih knjižnicah in v samih partnerskih knjižnicah. Osvetlili smo izobraževalne potrebe, ki so se pokazale skozi raziskavo. Izvedba raziskave v sedmih državah zagotavlja dodano vrednost priročnika na evropski ravni.

Opisali smo posamezne module izobraževanja in predstavili ključne kompetence (med drugimi retorika in javno nastopanje, IKT, podjetništvo), ki jih potrebujejo knjižničarji za delo z brezposelnimi. Podan je natančen načrt in urnik samega petdnevnega izobraževanja. S tem smo uporabnikom e-Priročnika podali zelo praktičen primer paketa izobraževanj za zaposlene v knjižnicah in drugih organizacijah.

Srčika našega e-Priročnika je opis 14 primerov dobrih praks učnih aktivnosti za brezposelne (partnerji smo izvedli 32 aktivnosti za 350 udeležencev), ki obsegajo področja finančne pismenosti, računalniške in informacijske pismenosti ter podjetništva. Da bi uporabnikom e-Priročnika olajšali delo pri pripravi podobnih učnih aktivnosti za brezposelne, smo analizirali pet elementov organizacije in izvajanja učnih aktivnosti: potrebe, vložek, aktivnosti, rezultate in vpliv.

Priporočena literatura tako v angleškem jeziku kot v jezikih sodelujočih držav vam bo podpora pri raziskovanju in načrtovanju.

Učinki in rezultati projekta so boljši, kot je bilo prvotno predvideno in načrtovano. Razvili smo dodatne učne dejavnosti, informacijske vire in lokalna partnerstva. Pri projektu so sodelovale številne organizacije, kar je privedlo do izboljšanega sodelovanja pri informiranju in nudenju storitev za brezposelne ter novih partnerstev za prihodnje projekte.

Organizacijam s področja izobraževanja in zaposlovanja bo e-Priročnik dobro vodilo pri njihovem delu, saj omogoča pregled, kako se v drugih državah EU soočajo z vprašanjem brezposelnosti in katere so najboljše prakse, ki jih izvajajo.

Simona Resman, pomočnica direktorice za strokovno delo v Mestni knjižnici Ljubljana

Login (0)

Trid tikteb artiklu?

Toqgħodx lura milli tagħmel dan!

Ikklikkja l-link t’hawn taħt u ibda ibgħat artiklu ġdid!

L-aħħar diskussjonijiet

EPALE 2021 Thematic Focuses. Let's start!

We invite you to enrich what is set to be an intense year ahead with your contributions and expertise! Let's start by taking parto in this online discussion. The online discussion will take place Tuesday 9 March 2021 from 10 a.m. to 4 p.m. CET. The written discussion will be introduced by a livestream with an introduction to the 2021 Thematic Focuses, and will be hosted by Gina Ebner and Aleksandra Kozyra of the EAEA on the behalf of the EPALE Editorial Board.

More

Diskussjoni ta’ EPALE: Il-forniment ta’ tagħlim ta’ ħiliet bażiċi

Il-ħiliet bażiċi huma trasversali. Dawn mhumiex rilevanti biss għall-politika edukattiva, iżda huma rilevanti wkoll għall-politiki tal-impjiegi, tas-saħħa, soċjali u ambjentali. Il-bini ta’ miżuri ta’ politika koeżivi li jappoġġjaw lill-persuni bi ħtiġijiet bażiċi ta’ ħiliet huwa meħtieġ mhux biss biex il-Perkorsi ta’ Titjib tal-Ħiliet ikunu suċċess, iżda wkoll biex jgħinu fil-bini ta’ soċjetajiet aktar reżiljenti u inklużivi. Id-diskussjoni online se ssir f’din il-paġna fis-16/17 ta’ Settembru bejn l-10:00 u s-16:00 CET u se tkun immoderata mill-Koordinaturi Tematiċi ta’ EPALE tal-EBSN

More