chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

 
 

Blog

Aikuisopiskelijana oppisopimusjaksolle ulkomaille

23/08/2016
minn Reeta KNUUTI
Lingwa: FI
Document available also in: EN SV DE

Työnjohtoharjoittelija Sanna Laulunen vaihtoi alaa irtisanomisuhan alla oltuaan töissä Nokialla yli 17 vuotta: ”Olen vähän semmoinen heittäytyjätyyppi – näin STX-telakan ilmoituksen levyseppähitsaajakurssista ja päätin osallistua.” Hitsaajan työ ei kuitenkaan Sannalle terveyssyistä soveltunut. Hän neuvotteli työnantajansa Meyer Turku Oy:n kanssa tekniikan erikoisammattitutkinnon suorittamisesta oppisopimuksella. ”Minulla oli Nokialta työnjohtotaustaa, mutta ajattelin että tutkinto antaisi pätevyyden enkä olisi vain sen varassa että olen toiminut tässä tehtävässä”, Sanna sanoo.

Meyer Turku Oy:n laivanrakennuskoulun rehtori Vesa Eskonen kertoo, että he tekevät paljon yhteistyötä Turun oppisopimustoimiston kanssa. ”Meillä on paljon vastaavanlaisia opiskelijoita, kun koulutetaan omaa väkeä toimihenkilötehtäviin. Koska omistaja Meyer Werft on sopivasti Itämeren toisella puolella, niin päästään helposti liikkumaan telakoiden välillä.”

Sanna oli oppisopimusjaksollaan neljä viikkoa Saksassa. ”Olin telakan laatuorganisaatiossa harjoittelijana. Siellä oli todella paneuduttu koulutukseeni, ja olin mukana päivittäisessä toimissa kuten mittaus- ja laaduntarkkailutehtävissä ja palavereissa. He kertoivat minulle tosi avoimesti haasteistaan ja miten he niitä ratkaisevat.”

Oppisopimusjaksoon ulkomailla kannattaa valmistautua hyvissä ajoin. ”Asiat pitää selvittää seikkaperäisesti etukäteen, sillä kun paikan päälle menee, niin neljä viikkoakin on tosi lyhyt aika”, Sanna sanoo. Koko prosessi voi käytännössä kestää kuukausia. Sopivan harjoittelupaikan lisäksi oppisopimusjaksolle lähtevälle täytyy etsiä sijainen. Vastaanottavassa yrityksessä pitää valmistella saapuvan henkilön tehtävät.

Oppisopimus on aikuisille suhteellisen uusi väylä opiskella ammattiin. Nuorten koulutusmuotona oppisopimus on tutumpi. Saksassa on tyypillistä opiskella ammattia oppisopimuksella eikä Meyer Werftillä kummasteltu aikuista oppisopimusopiskelijaa.

Kun perheellisen aikuisopiskelijan täytyy yhdistää opintoihin työnteko, jaksaminen voi mietityttää. Sannan mukaan työn ja opiskelun yhdistäminen ei ollut liian vaativaa: ”Yleisaineita oli kerran viikossa ja ammattiin syventäviä opintoja yksi päivä kuukaudessa, joten opiskelu ei ollut liian raskasta.” Rahoituskaan ei muodostunut esteeksi. Opintopäiviltä Sanna sai koulutuskorvausta ja työpäiviltä palkkaa.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn