chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

 
 

Blog

Starkt fokus på arbetsplatslärande och yrkesutbildning för vuxna i år i Almedalen

15/08/2016
minn Helena Wallinder
Lingwa: SV

Intresset för ekonomiska satsningar på vuxenutbildning följer de behov som uppfattas på policynivå. Behoven av att lära om och att lära nytt är stora i dagens Europa, och med dagens flyktingsituation ställs ytterligare krav på utbildningssystemen.

Fokus ligger på baskunskaper och yrkeslärande. Speciellt yrkeslärande eller lärande på arbetsplatsen var temat för många seminarier i Almedalen. Staten, kommunerna, näringslivet och den enskilde har alla intresse av att matcha utbud och efterfrågan. Men vem ska stå för kostnaden? Ska man skapa fonder, införa generösa studiefinansieringslösningar? Ska man satsa på att utbilda någon från baskunskapsnivå till universitetsnivå eller ska man istället koncentrera sig på utvecklingsmöjligheter för dem som redan har jobb och som kan lämna en lucka för någon annan att fylla? Behoven av samarbete över politikområden var därmed ett genomgående tema under seminarieveckan.

Yrkeshögskolan nämndes under många seminarier som ett koncept att föra över även på gymnasievuxnivå, på yrkesvux. Minskningen av antalet yrkesverksamma på högskolan, även de som läser på distans, och av studerande över 34 år kan vara en effekt av att yrkeshögskolekurserna är rätt satsning. Kanske måste yrkesvux regionaliseras för att möjliggöra för kommunerna att erbjuda yrkeskurser. Och kanske borde rätten till yrkesvux vara lika viktig som till allmänt vux?

Omkvalificera sig, inte omskola sig är ett begrepp som börjar användas. Validering, studie- och yrkesvägledning, MOOCs, samt modernisering av studiemedelssystemet var också det uttryck som nämndes av många vid ett flertal tillfällen

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn