chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

 
 

Blog

Werkplekleren en duaal leren in het volwassenenonderwijs: vandaag en morgen

04/07/2016
minn Eddy Demeersseman
Lingwa: NL
Document available also in: EN

/nl/file/fotoeddyjpgfoto_eddy.jpg

Eddy Demeersseman
Momenteel wordt in Vlaanderen volop werk gemaakt van een nieuw decreet op het duaal leren. De focus ligt daarbij op de hervorming binnen het leerplichtonderwijs. Concreet worden daarbij vooral de stelsels van respectievelijk het deeltijds beroepsonderwijs en de leertijd onder handen genomen. De bijdrage van het volwassenenonderwijs (en ruimer de volwasseneneducatie) wordt daarbij grotendeels uit het oog verloren. En dat is heel erg jammer en wel om minstens 5 redenen, vindt Eddy Demeersseman (Pedagogisch Adviseur bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen - Post Initieel Onderwijs):

 

Jarenlange ervaring in het volwassenenonderwijs

Een belangrijk deel van het volwassenenonderwijs in Vlaanderen heeft reeds jarenlange ervaring met duaal leren. Zeker binnen de sociale- en zorgopleidingen worden belangrijke opleidingen duaal georganiseerd.  Aanpak, didactiek, begeleiding en evaluatie werden tot grote tevredenheid van de klanten/volwassenen en in samenspraak met het werkveld ontwikkeld. Ze worden niet, of misschien onvoldoende, als duaal leren benoemd of (h)erkend, maar daarom zijn ze het niet minder.

Aandeel volwassenenonderwijs in duaal leren is groot

Een analyse van  de participatie aan het bestaande aanbod van duaal leren (opleidingen met een aandeel werkplekleren van meer dan 70%) leert dat deze zich grotendeels situeren in het volwassenenonderwijs (bv de zorgopleidingen) en/of de volwasseneneducatie (bv de IBO-opleidingen van de VDAB).  

Aandeel van volwassenen in duaal leren is groot en stijgend

Daarbij aansluitend moet vastgesteld worden dat het aanbod uit de stelsels voor jongeren (in Vlaanderen dus het Deeltijds Beroepsonderwijs en de Leertijd) momenteel al voor een groot en stijgend deel (>40 %?) bevolkt wordt door  volwassenen (+18).

Duaal leren sluit aan bij de leervraag van (jong)volwassenen

Mogen we vanuit deze en bovenstaande vaststelling besluiten dat een aanbod volwassenenonderwijs in de vorm van duaal leren blijkbaar ideaal matcht met de vragen en verwachtingen van volwassenen? Mijns inziens wel.

Heel wat (en ik weet wel, niet alle) jongvolwassenen hebben het gehad met de klassieke schoolomgeving en/of een opleidings- of cursusomgeving die daarop lijkt. Zij snakken naar een alternatieve leeromgeving met veel praktijk- en werkplekleren die het volwassenenonderwijs hen kan bieden.

Hierbij kan zeker ook verwezen worden naar het groot aandeel leren en opleiding dat nu reeds vanop de bedrijfsvloer georganiseerd wordt. De link naar het formeel volwassenenonderwijs wordt echter onvoldoende gemaakt. Dit is jammer, zowel voor de cursisten (denk aan de externe validering van het geleerde) als voor het bedrijf (denk aan kwaliteitsborging).

Het volwassenenonderwijs is klaar voor het duaal leren

Binnen het volwassenenonderwijs kan zowel een onderwijskwalificatie als een beroepskwalificatie gehaald worden. Het volwassenenonderwijs is daarenboven al volledig gemodulariseerd. Dit maakt het mogelijk om alle verworven vaardigheden en competenties tijdens het duaal leren op één of andere manier te valideren. Ook een verkorting van de studietijd voor het duaal leren middels 'elders verworven competenties' is perfect mogelijk.

De toekomst van het volwassenenonderwijs is duaal

Er is aanbod en ervaring in het volwassenenonderwijs en structureel is het volwassenenonderwijs er klaar voor. De volwassenen zijn duidelijk vragende partij. Dat is de situatie vandaag.
Er liggen echter nog heel veel mogelijkheden voor duaal leren in het volwassenenonderwijs. In heel wat opleidingen dient en kan het duaal leren nog volop ontwikkeld te worden. Liefst in samenwerking met de bedrijven en sectoren. Dat is de uitdaging voor morgen.

Dat is meteen ook een belangrijke uitdaging voor de overheid en het werkveld: creëer een sterk stimulerend en ondersteunend kader voor duaal leren in het volwassenenonderwijs. Vele mensen zullen er wel bij varen!

Vindt u nog meer redenen waarom het jammer is dat de bijdrage van de volwasseneneducatie bij het nieuwe decreet op duaal leren uit het oog verloren wordt? Vul maar aan...

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn