chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Riżorsa

Изграждане на синдикална подкрепа за учене на работното място в Европа

Lingwa: BG

Mibgħuta minn Rositsa Panova

Брошурата е разработена в рамките на проект „Изграждане на синдикална подкрепа на ученето на работното място в Европа”, осъществен от международен консорциум с водещ партньор Unionlearn, Trades Union Congress (TUC). В проекта, чиято цел  е да  повиши капацитета на синдикатите на европейско и национално равнище, от българска страна участва КНСБ.

Една от специфичните цели на проекта е да се направи проучване в целия ЕС на начините, чрез които синдикатите помагат на работниците да се възползват от възможностите за образование и обучение, като им посочват съществуващите примери на добри практики и казуси. Въпросници за целите на проучването са разпространени до всички 85 национални организации-членки на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) и отговорите от 19 държави формират основата на тази брошура1.

Най-очевидното и най-важно послание е, че синдикатите играят важна роля в подкрепа на ученето на работното място в различните му форми. Те действат като посредници между работниците и работодателите. Те предоставят информация на работниците относно възможностите за учене. Те извършват анализ на потребностите от учене на работното място. Те договарят платени отпуски за учене на работното място. Те договарят и стратегиите за обучение с работодателите. Те договарят финансирането на обучението на работното място с работодателите в около половината от анкетираните страни. Те помагат на работниците да получат достъп до финансиране от страна на публичните органи. Те организират курсове за обучение на работниците, помагат им да получат достъп до финансиране за обучение от работодателите и действат като посредници между работниците и доставчиците на обучение. Накратко, те са от основно значение за успеха на ученето на работното място в цяла Европа.

Awtur(i) tar-Riżorsa: 
Unionlearn, Trades Union Congress (TUC)
Data tal-pubblikazzjoni:
It-Tlieta, 10 Ġunju, 2014
Lingwa tad-dokument
Ittajpja r-Riżorsa: 
Studji u rapporti
Pajjiż:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn