chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Projekat kontinuiranog profesionalnog razvoja nastavnika i instruktora u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori

11/05/2016
minn Jelena Bojovic
Lingwa: HR

 

Ministarstvo prosvjete je, u saradnji sa Centrom za strucno obrazovanje i Privrednom komorom, od 1. februara 2016. godine otpočelo realizaciju projekta “Kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika i instruktora u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori ”.

 

Opšti cilj projekta je da podrži kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika i instruktora u stručnom obrazovanju u Crnoj Gori. Projekat će podstaći jaču saradnju i razmjenu znanja između nastavnika u stručnim školama i preduzetnika, kako bi se podržao profesionalni razvoj nastavnika u Crnoj Gori i poboljšala kompatibilnost između obrazovnog sistema i tržišta rada.

 

Specifični cilj projekta je da poboljša znanje nastavnika u stručnim školama, da poveća kvalitet programa stručnog obrazovanja kroz usklađivanje sa potrebama industrije i da unaprijedi saradnju između nastavnika, preduzetnika i obrazovnih institucija.

 

Rezultati projekta su:

 

1. Unaprijeđene vještine i kompetencije nastavnika u stručnim školama

2. Poboljšana i promovisana saradnja između obrazovnih institucija i poslovnog sektora

3. Obezbijeđen regulatorni okvir za učenje zasnovano na radu (work based learning) u Crnoj Gori

 

            Cjelokupni projektom obuhvaćena je i  JU Srednja stručna škola Nikšić, u okviru kojeg se realizuje i plan obuke za nastavnike praktične nastave, za smjer frizer/ frizerka.  Definisanim planom je neophodno realizovati sledeće aktivnosti:

               Tokom stručnog praćenja praktične nastave kod poslodavca nastavnik/ca se postepeno upoznaje sa formativnim ciljema nastave kao i informativnim ciljevima i sadržajima, a takođe i specifičnostima u izvođenju praktične nastave.

            Težište rada nastavnika/ce praktične nastave osim organizacije rada odnosi se i na sledeće:

            - saradnja škola - poslodavac,

            - redovno pohađanje praktične nastave u određenim terminima - rasporedu,

            - praćenje realizacije nastavnog plana i programa,

            - primjena novih i savremenih tehnologija rada i praćenje trendova u struci,

            - timski rad, kao prednost i dobra strana svakog ozbiljog projekta.

 

Upoznavanje sa radom učenika, koji se sastoji iz nekolike etape:

            - usvbajanje terminologije - stručnih termina kako bi klijentu što bolje prezentovali nove tehnike,

            - naučiti učenika da putem elektronskih medija prati trendove,

            - posjeta raznim frizerskim sajmovima, revijama, a sve u cilju što boljeg edukovanja učenika i njihovog što ranijeg uključivanja u savremene tokove,

            - korišćenje stručne literature, modnih časopisa,

            - pravilan prijem stranke i način ophođenja, upoznavanje sa željama klijenta, jer su sve frizure individualne i posebne i odnose se na cjelokupan izgled svakog čovjeka,

            - upotreba raznih hemijskih preparata za njegu kose,

            - upotreba raznih električnih aparata pri radu,

            - upotreba raznih mapa za kolorisanje,

            - korišćenje raznih alatki (žica, konac, kanap, karton, mrežice, kliješta, drveni elementi),

            -upotreba kozmetičkih preparata za vlasuljarstvo.

 

Upoznavanje sa kreiranjem i kompletnim friziranjem klijenta, bilo da se radi o dnevnoj, poslovnoj ili večernjoj odnosno svečanoj frizuri.

            Učenik ima zadatak da sam osmisli frizuru.

Zadatak: Izrada alternativne frizure uz korišćenje raznih alatki koje pomažu da ućenik što boljew sprovede zamisao o željenoj frizuri. Ocjena kompletne frizure klijenta.

 

Tokom boravka evidentirati urađeno, pregledati dnevnike rada učenika, dati sugestije za unapređenje procesa praktične nastave, kako bi se kasnije učenici sa stečenim znanjem što bolje snašli na tržištu rada, koje je sve više konkurentnije i zahtjevnije.

 

Profesionalni razvoj nastavnika i trenera u velikoj mjeri je prepoznat kao ključno oruđe reforme obrazovanja. Istraživanja pokazuju da profesionalni razvoj može unaprijediti kvalitet nastave i učenja na održiv način, uz veću uspješnost obrazovanja i obuke koja čini dodatnu vrijednost za učenike, nastavnike i poslodavce.

 

http://www.gov.me/naslovna/vijesti-iz-ministarstava/158356/Saopstenje-Odrzana-radionica-Saradnja-izmedu-poslodavaca-i-skola.html

 

http://www.mpin.gov.me/rubrike/srednje-obrazovanje/160732/Saopstenje-Poceo-prvi-ciklus-programa-obuke-za-nastavnike-iz-Srednjih-strucnih-skola.html

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email