chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Terugblik op de voorspellingen voor volwasseneneducatie van dit jaar

02/03/2016
minn Gáby VAN VUGT
Lingwa: NL
Document available also in: EN PL

/mt/file/christmas-03jpg-0christmas-03.jpg

Het einde van het jaar is altijd het moment om terug te kijken op de afgelopen twaalf maanden en vooruit te blikken naar het volgende jaar. Eind vorig jaar heb ik voorspellingen gedaan over belangrijke trends en nieuwe discussieonderwerpen in de volwasseneneducatie in 2015.

Om geruchten dat ik de toekomst kan voorspellen te ontzenuwen, wil ik graag terugkijken op mijn voorspellingen en aangeven welke voorspellingen juist waren – en wat ik niet heb zien aankomen.

 

Wat waren mijn voorspellingen ook alweer? Zowel wat beleid als wat aanbod betreft heb ik voor 2015 de volgende voorspellingen ten aanzien van volwasseneneducatie gedaan:

 • Erkenning van kwalificaties en leersystemen buiten het formele systeem

 • Nationale kwalificatiekaders: kwalificaties buiten formele systemen en kwaliteitsborging

 • Digitale leersystemen en beoordeling van leerresultaten

 • Volwasseneneducatie voor iedereen of slechts voor een kleine groep?


Ik behandel de voorspellingen stuk voor stuk en vermeld of ze juist, deels juist of onjuist waren.

Erkenning van kwalificaties en leersystemen buiten het formele systeem (deels juist)
Europa en de lidstaten boeken op dit gebied langzaam vooruitgang. De op leerresultaten gebaseerde aanpak wordt in toenemende mate als referentiepunt gehanteerd, en bij de waardering van kwalificaties verschuift de nadruk van een input-gebaseerde naar een output-gebaseerde benadering. De nadruk op leerlingstelsels en andere werkgebaseerde leersystemen is een aanwijzing dat er steeds meer waarde wordt gehecht aan leren buiten het formele initiële onderwijs. Deze manier van leren wordt zelfs deels gezien als antwoord op de uitdagingen als gevolg van de economische crisis (hoge jeugdwerkloosheid, overgang van school naar werk, etc).

Nationale kwalificatiekaders: kwalificaties buiten formele systemen en kwaliteitsborging (deels juist)
Deze voorspelling had betrekking op de ontwikkeling en invoering van nationale kwalificatiekaders (NKK’s). Voor sommige landen betekende dit dat de kaders moesten worden herbeoordeeld en herzien, en voor andere landen dat moest worden gewerkt aan de opname van kwalificaties van buiten het formele systeem. Dit jaar zijn slechts enkele landen erin geslaagd om hun NKK te relateren aan het Europees kwalificatiekader (EKK) (geüpload relateringsverslag is hier te vinden). Niettemin zijn er indicaties dat het EKK en de NKK’s tot wasdom beginnen te komen in termen van een steeds groter aantal kwalificaties. Ook worden er geavanceerdere procedures ontwikkeld om de kwaliteit van de relatering te waarborgen. Tot slot wordt er meer gewerkt aan internationale kwalificaties.

Digitale leersystemen en beoordeling van leerresultaten (onjuist)
De meest specifieke voorspelling deed ik met betrekking tot digitale leersystemen en beoordeling van leerresultaten: “2015 zou wel eens het jaar kunnen zijn waarin we hiervoor oplossingen vinden: oplossingen om via online examens en beoordelingen op betrouwbare wijze leertrajecten te creëren die de informele en formele stelsels voor volwasseneneducatie met elkaar verbinden.” Volgens mij is deze voorspelling nog niet uitgekomen omdat er op dit moment geen gangbare oplossingen voorhanden zijn. Misschien iets voor 2016?

Volwasseneneducatie voor iedereen of slechts voor een kleine groep? (juist)
In 2014 signaleerde ik de opkomst van een algemene trend en naar aanleiding daarvan voorspelde ik dat “volwasseneneducatie deels als gevolg van bezuinigingen in mindere mate een overheidsverantwoordelijkheid zal worden. Volwasseneneducatie wordt steeds vaker in de particuliere sector en door werkgevers aangeboden, en gefaciliteerd via online platforms. Op zich is dit geen probleem (waarom zou een overheid iets willen financieren dat zichzelf in stand kan houden?), maar er ontstaat een steeds groter gevaar dat volwasseneneducatie iets wordt voor welgestelden en mensen die ermee kunnen omgaan. Personen die niet welgesteld zijn en voor wie het omgaan met online leersystemen moeilijk is, komen steeds vaker in de kou te staan.”

Helaas zou deze ‘voorspelling’ wel eens juist kunnen zijn, aangezien ik geen ontwikkelingen bespeur die deze trend doen keren. Maar misschien is het belangrijker om te focussen op wat ik in deze voorspelling niet heb zien aankomen: de vluchtelingenstroom richting Europa, de menselijke tragedie van dit alles en de mate waarin Europese leiders dit probleem effectief kunnen aanpakken. Volwasseneneducatie zou een rol kunnen spelen wanneer we bedenken dat onderwijs een recht voor iedereen (inclusief vluchtelingen) is, maar dit is vaak problematisch omdat illegale migranten geen gebruik kunnen maken van deze diensten.

Mijn ‘voorspellingen’ waren dermate abstract dat er altijd wel een graad van waarheid in school. Misschien is dat ook wel de truc van waarzeggers: nooit te specifiek zijn.

Wat ik in mijn voorspellingen niet heb zien aankomen, is de nog sterker toegenomen behoefte aan stelsels voor (volwassenen)educatie die (ook jonge) mensen in staat stellen een goede positie op de arbeidsmarkt en in de samenleving te veroveren, en die hen steunen in hun persoonlijke groei. Dit mede in reactie op radicalisering, extremisme en terrorisme.

Laten we in het nieuwe jaar samen werken aan de realisatie van deze doelstellingen!

Simon Broek is betrokken bij diverse Europese onderzoeksprojecten op het gebied van onderwijs en arbeidsmarktbeleid. Hij heeft de Europese Commissie, het Europees Parlement, Europese agentschappen, nationale overheden en internationale organisaties (zoals UNESCO, ILO) geadviseerd over onderwijsbeleid, een leven lang leren en arbeidsmarktbeleid en kwalificatieraamwerken. Simon Broek is Managing Partner bij het Ockham IPS (Institute of Policy Support).

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Qed jintwerew 1 - 2 minn 2
 • Agnieszka Młynarczyk's picture

  Podoba mi się krytyczne podejscie do sprawy i to, że prognozy zostały rzetelnie przeanalizowane.

  Pozdrawiam

 • Agnieszka Młynarczyk's picture

  Podoba mi się krytyczne podejscie do sprawy i to, że prognozy zostały rzetelnie przeanalizowane.

  Pozdrawiam