chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Šport in izobraževanje odraslih: zmagovalna kombinacija!

02/03/2016
minn Simona Kavčič
Lingwa: SL
Document available also in: IT

Šport je del dediščine vsakega moškega in vsake ženske in njegove odsotnosti ni mogoče nikoli nadomestiti.

Pierre de Coubertin

/mt/file/sporteda-400jpgsport_eda-400.jpg

Sport - Educazione Adulti - corsa

Kaj imata skupnega šport in izobraževanje odraslih? Šport je fizična dejavnost, ki vpliva na naše dobro počutje v vseh starostnih obdobjih. Vse bolj se spodbuja športne dejavnosti tudi pri odraslih, predvsem kot dokazan »protistrup« za telesno in kognitivno staranje. Šport je mogoče obravnavati kot pomemben del izobraževanja odraslih. Skupna izkušnja, ki jo delijo športno dejavni ljudje, je, da ima vsakršno športno udejstvovanje v kateri koli disciplini številne pozitivne učinke na telo in duha.

Ne tako hitro viden učinek športa pa je tudi ta, da je sredstvo za premagovanje socialnih in fizičnih ovir, da pomaga razvijati občutek pripadnosti – v praksi je torej šport odličen instrument za socialno vključenost.

Evropa že nekaj časa pozornost namenja tudi tej temi. Potem ko je bilo leto 2004 razglašeno evropsko leto izobraževanja skozi šport, s čimer so želeli krepiti povezavo med izobraževanjem in športom, v letu 2007 pa izdana Bela knjiga o športu, je Evropski parlament začel gledati na športno dejavnost kot celoto; ne samo kot na rekreacijsko dejavnost in zabavo, ampak predvsem kot na "vse pomembnejši družbeni in ekonomski pojav, ki bistveno prispeva k uresničevanju ciljev solidarnosti in blaginje v Evropski uniji." Dokument poudarja vrednote športa kot osnove za osebni in družbeni razvoj. "Zahvaljujoč svoji vlogi formalnega in neformalnega izobraževanja, šport krepi človeški kapital Evrope. V okviru športa posredovane vrednote prispevajo k razvijanju znanja, motivacije, spretnosti in pripravljenosti na različne napore."

Leta 2014 je z uvedbo programa Erasmus+ v evropskih dokumentih svoje mesto dobil tudi šport. Projekti Erasmus+ Sport so finančno podprli dejavnosti, katerih cilji so tudi spodbujanje prostovoljnih dejavnosti, socialne vključenosti in enakih možnosti v športu; spodbujanje in podpiranje dobrega upravljanja v športu in vzporednih poklicnih poti športnikov; ozaveščanje o koristih telesne dejavnosti za zdravje; povečevanje športnega sodelovanja. Nenazadnje, septembra 2015 smo imeli tudi prvi evropski teden za šport, v katerem se je zvrstilo veliko različnih dogodkov in pobud na evropski ravni, pa tudi na nacionalni, regionalni in lokalni ravni.

Tudi EPALE ima številne ideje, vključujoč vire, projekte in pobude za izobraževanje odraslih, naslovljene na državljane med 16. in 70. letom starosti. Posebna pozornost je namenjana tistim dejavnostim društev, združenj, ustanov, športnih zvez in olimpijskega komiteja, ki skupaj z lokalnimi organi poskrbijo za kulturno in lokacijsko prikrajšane in tiste, za katere so lahko koristi, ki jih prinaša šport, posebej velike in učinkovite. V ospredju pa ostajajo teme, ki jih lokalni in evropski projekti še posebej podpirajo; med njimi so šport in invalidnost, šport proti rasizmu, šport in solidarnost, razvoj življenjskih spretnosti prek športa, kognitivna rehabilitacija s športnimi dejavnostmi idr.

 

Opomba: Ta blog je prevod iz italijanščine.

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email