chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

tal-kamra tal-aħbarijiet

Internationalism berikar inlärningen av hantverk

30/11/2015
minn Reeta KNUUTI
Lingwa: SV
Document available also in: FI EN

Till de populäraste kurserna på institutet Keravan Opisto i Kervo, Finland hör hantverkskurser där man utnyttjar återvinningsmaterial. Man kommer även från utlandet för att ta lärdom. I höstas besöktes institutet av frivilliga som arbetar med invandrare i Italien.

Case Kervo: Återvinning och internationalism

Keravan Opisto har ett brett och mångsidigt utbud av hantverkskurser. Hantverk tillverkade av återvinningsmaterial har varit de mest populära ämnena under senare år. Institutets utbud av hantverkskurser i höst är nästan otroligt; det finns kurser i flätning, vaxbatik, tiffany, skedsmycken, glassmycken genom smältning, tryckkonst och kort av återvinningsmaterial med vingtageanda samt tenntrådsbroderi. Med finns också de alltid populära kurserna i vävning och sömnad. Timantalet för hantverkskurserna utgör ungefär en fjärdedel av timantalet för hela institutet.

Det finns tillräckligt med elever för kurserna. ”I fjol behövde vi till exempel inte annullera en enda hantverkskurs på grund av för få deltagare. Vi har också många elever som kommer från grannkommunerna”, säger den idérika utvecklaren av institutets hanverksundervisning, planeringslärare Aune Soppela.

Keravan opisto har under de senaste åren också profilerat sig inom internationella projekt och kurser för invandrare. Många projekt har haft anknytning till hantverksinlärning. Institutet har bland annat ordnat workshoppar i hantverk av återvinningsmaterial för utländska elever, och institutets lärare har inhämtat nya intryck och kunskaper genom att delta i kompletteringsutbildningar i andra europeiska länder, alla med stöd från EU:s Grundtvig-program.

Kunskap om hantverk av återvinningsmaterial till Italien

I kompletteringskursen ”Textile recycling and handicrafts” som anordnades av Keravan opisto i slutet av augusti deltog tio frivilliga som arbetar med invandrare i Bornio i Lombardiet i Italien. I programmet ingick till exempel att tillverka mobiltelefonfodral och förvaringskorgar av återvunnen filt, att virka pannlappar av videoband, att tillverka dekorationsblommor av använda T-tröjor och att tillverka smycken av gamla silverskedar.

Stämningen i institutets klasser var präglad av flit och koncentration när nya färdigheter skulle läras in under ledning av finländska lärare. ”Ingen ville hålla de kaffepauser som var inplanerade i programmet, utan man ville använda all tid för inlärningen”, beskriver Aune Soppela.

Invandrarna motiveras att lära sig språk med hjälp av hantverk

”Vi har för avsikt att starta undervisning i hantverk för de invandrare som kommer till vår ort”, berättar organisationen O.S.A:s (Organizzanione Sviluppo e interActione)  koordinator för Europaärenden Jasminko Mesanovic. ”Vi vill erbjuda nykomlingarna en verksamhet där vi på ett trevligt sätt kan arbeta tillsammans med dem och där avsaknaden av ett gemensamt språk inte utgör hinder. Undervisningen i hantverk är det första steget i vår verksamhet tillsammans med dem. På så sätt kan vi skapa en grund för samarbete och motivera dem att studera italienska.”

Det KA1-stöd för rörlighet till kompletteringsutbildning för vuxenutbildare som erhölls från Italiens nationella programbyrå för Erasmus+ gjorde det möjligt för de frivilliga att delta.

De fungerande kontakterna mellan O.S.A och Kerava har utvecklats genom ett europeiskt samarbetsprojekt. Det senaste av dem är ACSE-projektet inom Medborgarnas Europa-program och under ett seminarium som ordnades i Kerava i våras väcktes tanken om att ordna kursen.

*******************************************************************************************

Medborgarinstituten är den största läroanstaltsformen för fritt bildningsarbete i Finland

I Finland finns det sammanlagt 187 medborgarinstitut. Institutets namn kan vara medborgarinstitut, arbetarinstitut eller vuxeninstitut. Instituten erbjuder årligen över två miljoner undervisningstimmar och i undervisningen deltar 650 000 vuxenelever. Det finns institut i varje kommun och ofta sker undervisningen på flera olika platser. Instituten har frihet att välja innehållet i sin verksamhet. På så sätt kan de följa tiden och planera sin verksamhet enligt aktuella teman. Kursprogrammen grundar sig till stor del på vuxenelevernas önskemål och intressen.

Vem som helst kan delta i kurserna oberoende av ålder och utbildning. I studierna betonas frivillighet, gemenskap och delaktighet. Kurser inom fritt bildningsarbete är inte inriktade på en examen.

I institutens kursutbud ingår vanligen kurser i konstämnen, hantverk och musik, språk- och litteraturkurser, hushållskurser, motions- och datakurser samt samhälleliga ämnen. Instituten ordnar också allmänna föreläsningar, studier vid öppna universitetet, evenemang och studieresor.

Staten finansierar drygt 50 procent av utbildningskostnaderna. Resten delas ungefär lika mellan upprätthållaren av institutet och eleverna.

Keravan Opisto upprätthålls av Kervo stad. Vid institutet arbetar nio hel- eller deltidsanställda i huvudsyssla samt över 100 timlärare och frilansutbildare. Institutet ordnar årligen cirka 440 kurser och cirka 10 000 undervisningstimmar.

Text: Eija Laine och Marjo Rautvuori

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email