chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

tal-kamra tal-aħbarijiet

Kansainvälisyys rikastuttaa kädentaitojen opetusta

30/11/2015
minn Reeta KNUUTI
Lingwa: FI
Document available also in: EN SV

Keravan Opiston suosituimpia kursseja ovat kierrätysmateriaaleja hyödyntävät kädentaitojen kurssit. Oppia tullaan hakemaan ulkomailta asti. Syksyllä 2015 opistolla vieraili italiaisia maahanmuuttajien kanssa työskenteleviä vapaaehtoisia.

Case Kerava: Kierrätystä ja kansainvälisyyttä

Keravan Opistolla on laaja ja monipuolinen kädentaitojen kurssitarjonta. Viime vuosien hittiaiheita ovat olleet kierrätysmateriaaleista tehdyt käsityöt. Opiston tämän syksyn tarjonta kädentaitojen kursseista on suorastaan hengästyttävä; on muun muassa letityskurssi, vahabatiikki, tiffany, lusikasta koruiksi, lasikoruja sulattaen, leimailua ja kierrätyskortteja vintage-hengessä sekä tinalankakirjontaa. Mukana ovat myös kestosuosikit, kuten kudonta ja ompelu. Kädentaitojen kurssien tuntien määrä on noin neljäsosa koko opiston opetuksen tuntimäärästä

Opiskelijoita kursseille riittää. ”Esimerkiksi viime vuonna ei yhtään kädentaitojen kurssia tarvinnut peruuttaa osallistujien vähäisen määrän vuoksi. Heitä tulee paljon myös naapurikunnista”, toteaa opiston kädentaitojen opetuksen idearikas kehittäjä, suunnittelijaopettaja Aune Soppela.

Keravan opisto on viime vuosina profiloitunut myös aikuiskoulutuksen kansainvälisissä hankkeissa ja kursseilla. Useat hankkeet ovat liittyneet kädentaitojen oppimiseen. Opisto on järjestänyt muun muassa kierrätyskäsitöiden workshopeja ulkomaisille aikuisopiskelijoille, ja opiston opettajat ovat käyneet hankkimassa uusia vaikutteita ja taitoja osallistumalla täydennyskoulutuskursseille muissa Euroopan maissa, nämä kaikki EU:n Grundtvig-ohjelman tuella.

Kierrätyskäsityöoppia Italiaan

Elokuun lopulla Keravan Opiston järjestämällä ”Textile recycling and handicrafts” –täydennyskoulutuskurssilla opiskeli kymmenen maahanmuuttajien kanssa työskentelevää vapaaehtoista Italian Lombardiassa sijaitsevasta Borniosta. Ohjelmassa oli muun muassa kännykkäkoteloiden ja säilytyskorien valmistaminen kierrätyshuovasta, pannunalusten virkkaaminen videonauhoista, koristekukkien valmistaminen käytetyistä T-paidoista ja korujen työstäminen käytetyistä hopealusikoista.

Opiston käsityöluokassa vallitsi työteliäs ja keskittynyt ilmapiiri, kun uusia taitoja opiskeltiin suomalaisten opettajien johdolla. ”Ohjelmaan merkittyjä kahvitaukojakaan kukaan ei halunnut pitää, jotta kaikki aika saatiin käytetyksi uuden oppimiseen”, kuvaa Aune Soppela.

Maahanmuuttajille motivaatiota kielen opiskeluun kädentaitojen avulla

”Tarkoituksenamme on käynnistää kädentaitojen opetus paikkakunnallemme saapuville maahanmuuttajille”, kertoo O.S.A (Organizzanione Sviluppo e interActione) –järjestön Eurooppa-asioiden koordinaattori Jasminko Mesanovic. ”Haluamme tarjota tulijoille toimintaa, jossa voimme työskennellä mielekkäällä tavalla heidän kanssaan eikä yhteisen kielen puuttuminen ole esteenä. Kädentaitojen opetus on ensi askel toiminnassamme heidän kanssaan. Näin rakennamme pohjaa yhteistyölle ja motivoimme heitä italian kielen opiskeluun.”

Italian Erasmus+-ohjelman kansallisesta toimistosta saatu KA1-liikkuvuustuki aikuiskouluttajien täydennyskoulutukseen mahdollisti vapaaehtoisten kurssille osallistumisen.

Toimivat kontaktit O.S.A:n ja Keravan kesken ovat kehittyneet eurooppalaisissa yhteistyöhankkeissa. Viimeisin niistä on Kansalaisten Eurooppa -ohjelman ACSE-hanke, jonka viime keväisessä Keravan seminaarissa ajatus kurssin järjestämisestä syntyi.

**********************************************************************************

Kansalaisopistot ovat Suomalaisen vapaan sivistystyön suurin oppilaitosmuoto

Suomessa on yhteensä 187 kansalaisopistoa. Opiston nimenä voi olla kansalaisopisto, työväenopisto, opisto tai aikuisopisto. Vuosittain ne tarjoavat yli kaksi miljoonaa opetustuntia ja opetukseen osallistuu 650 000 aikuisopiskelijaa. Opistot toimivat jokaisen kunnan alueella, usein hajautettuna eri opetuspaikkoihin. Opistoilla on vapaus määritellä toimintansa sisällöt. Näin ne voivat elää ajassa ja suunnitella toimintaansa kulloinkin esiin nousevien teemojen mukaisesti. Kurssiohjelmat perustuvatkin suurelta osin aikuisopiskelijoiden toiveisiin ja kiinnostuksen kohteisiin.

Kursseille voi osallistua kuka tahansa iästä ja koulutustausta riippumatta. Opinnoissa korostuvat omaehtoisuus, yhteisöllisyys ja osallisuus. Vapaan sivistystyön kurssit eivät ole tutkintotavoitteisia.

Useimmiten opistojen koulutustarjontaan kuuluu taideaineiden, kädentaitojen ja musiikin kursseja, kieli- ja kirjallisuuskursseja, kotitalouden, liikunnan ja tietotekniikan kursseja sekä yhteiskunnallisia aineita. Opistot voivat järjestää myös yleisluentoja, avoimen korkeakoulun opintoja, tapahtumia ja opintomatkoja.

Valtio rahoittaa opetuskuluista reilut 50 prosenttia. Lopun jakavat suunnilleen puoliksi opiston ylläpitäjä ja opiskelija

Keravan Opistoa ylläpitää Keravan kaupunki. Opistossa työskentelee yhdeksän päätoimista koko- tai osa-aikaista työntekijää sekä yli 100 tuntiopettajaa ja freelancer-kouluttajaa. Vuosittain opisto järjestää noin 440 kurssia ja noin 10 000 oppituntia.

Teksti: Eija Laine ja Marjo Rautvuori

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email