chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Liever kleurrijk groen dan louter wit en grijs

20/11/2020
minn Lidwien Vos de Wael
Lingwa: NL

Liever kleurrijk groen dan louter wit en grijs

Witte gezichten, grijs haar en hoger opgeleid: dat is toch wel een beetje het beeld bij veel klimaatactiviteiten. Trouw schreef na de klimaatmars van vorig jaar over het witte gezicht van de groene beweging. Voor wie zich nu aangesproken voelt: blijf vooral actief voor een duurzame wereld, want dat is hard nodig. Duurzaamheid verdient een brede beweging. Toch lijkt een groot deel van de samenleving zich niet met het klimaat of met een duurzame lifestyle bezig te houden. Lijkt, want betrokkenheid is er wel degelijk. En duurzaamheid hoeft geen witte aangelegenheid te zijn. Dat bewijst Kleurrijk Groen in Nijmegen met haar groene activiteiten en een leergang Kleurrijk Groen.

Kleurrijk Groen, opgericht in 2018, wil de groene wereld verbreden en bereikt mensen met verschillende achtergronden. Soedanese, Chinese, Afghaanse, Mauritaanse, Marokkaanse, Bosnische, Syrische en Surinaamse Nijmegenaren zijn actief in dit burgernetwerk. Ze doen samen mee aan natuurexcursies en bijeenkomsten over milieuthema’s: afval, energie en voedsel. Ze laten hun kleurrijke gezicht zien, bijvoorbeeld door zelfs in coronatijden toch een festival/ontmoeting Di-Vers te organiseren.

Qader Shafiq van bureau Wijland nam het initiatief tot Kleurrijk Groen. Hij zegt: ’Wij willen diversiteit en duurzaamheid met elkaar verbinden en een brug tussen de verschillende werelden slaan. De traditionele natuur- en milieuorganisaties hebben moeite om mensen met een migratieachtergrond te bereiken en werkelijk kleurrijker te worden. Bij hen zie ik koudwatervrees. Deze organisaties handelen vaak nog vanuit oude structuren en zuilen. Ze werken bovendien voor een groot deel projectmatig. Dat staat het werken vanuit processen, die immers een langere adem nodig hebben, in de weg. Inclusief werken vraagt ook om toegankelijke taal en communicatie op maat.

Veel mensen die in Nederland zijn komen wonen hebben wel degelijk gevoel voor het milieu. Vaak zijn ze gevlucht omdat er in hun thuisland een oorlog woedde om fossiele brandstoffen. Circulaire economie is nu hot in Nederland, maar zo nieuw is dat helemaal niet: in veel landen weten arme mensen al lang hoe ze grondstoffen creatief kunnen hergebruiken. In de Bijbel en de Koran staat dat we voor onze aarde moeten zorgen. Mijn ervaring is dat mensen met een migratieachtergrond zich wel degelijk willen inzetten voor het milieu. Het is dan ook belangrijker dan ooit dat verschillende groepen en organisaties met elkaar in gesprek gaan en samenwerken’.

Kleurrijk Groen betrekt een zeer divers publiek bij onder andere natuurexcursies, fietsactiviteiten voor kinderen en voorlichting over duurzaam energiegebruik en afval. Het gaat daarbij niet alleen om mensen met een licht getinte of donkere huidskleur, maar ook met een blanke huidskleur. Het gaat om jonge en oudere mensen, mannen en vrouwen. Want dát is pas kleurrijk. Daarnaast brengt zij het belang van een kleurrijke benadering bij beleidsmakers onder de aandacht en probeert zo bij te dragen aan een inclusiever beleid.

Kleurrijk Groen biedt ook een Leergang aan! Dit leer/doe-traject startte in 2018-2019 als pilot voor mensen met diverse migratieachtergronden die zich betrokken voelen bij duurzaamheid. De deelnemers zijn middelbaar of hoogopgeleid en hebben affiniteit met groen en duurzaamheid. Zij hebben de ambitie om in de natuur- en milieusector te ondernemen of als vrijwilliger betrokken te zijn. Zij zijn bereid zich voor vier maanden te committeren aan de leergang en de activiteiten van Kleurrijk Groen. Tijdens de pilot werden elf Kleurrijk Groen Ambassadeurs opgeleid die nu als brug kunnen fungeren tussen hun migrantennetwerken en de thema’s natuur en duurzaamheid.


Foto: William Moore

 

De leergang biedt kennis en praktische handvatten om groene betrokkenheid om te zetten in groene beïnvloeding. Het programma kent drie leerlijnen:

  1. Urgentie: inzicht in de urgentie van de klimaatmaatregelen en in lokaal en mondiaal natuur- en milieubeleid.
  2. Strategie, waaronder vaardigheden rond beleidsbeïnvloeding en stimuleren van duurzaam ondernemerschap.
  3. Persoonlijke ontwikkeling, waaronder de rol als ambassadeur en managen van diversiteit.

Naast de theorie is er veel aandacht voor de praktijk. Dit gebeurt via excursies, bedrijfsbezoeken en gastdocenten die aan de hand van hun praktijkervaringen hun visie op duurzaamheid geven. Iedere deelnemer voert een zelfgekozen opdracht uit waarin de theorie naar praktijk wordt omgezet.

Wil je kijken hoe de leergang werkt? Bij Down to Earth, online platform voor groene journalistiek en initiatief van Milieudefensie, vind je een mooie beschrijving van een aantal deelnemers aan de leergang. Zij laten zien hoe ze vanuit eigen kracht en identiteit aansprekende activiteiten organiseren om anderen te stimuleren zich in te zetten voor het milieu.

Ik vond het boeiend om met Qader van gedachten te wisselen en bedenk hoe urgent het is dat de milieubeweging kleurrijk wordt. Niet alleen vanuit het oogpunt van inclusiviteit, maar ook omdat je zonder kleur veel kennis, ervaringen en competenties mist die mensen uit andere culturen meebrengen. De centrale verwarming mag dan soms onbekend zijn, maar kennis over bijvoorbeeld energiebesparing is vaak volop aanwezig: hoe houd je eten koel, hoe kook je met een minimum aan energie, hoe was je kleding met weinig water en middelen? Kleurrijk Groen kan vanuit haar achtergrond een juiste toon aanslaan en dan nóg is het een uitdaging om mensen in beweging te krijgen. Ideetje: gangbare natuur- en milieuorganisaties kunnen bij het ontwikkelen van lokale activiteiten wellicht de participatieve technieken van de Rapid Rural Appraisal weer eens uit kast te halen. Deze benadering, al vele jaren gebruikt in landen in het Zuiden, gaat uit van goed luisteren en van het opsporen van talenten en competenties van bewoners. Van het realiseren van eigenaarschap op basis van kracht. Tel uit je milieuwinst!

 

Dit bericht hoort bij het Dossier: Duurzaamheid en volwasseneneducatie

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email