chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

DigidelCenter hjälper medborgarna att vara delaktiga i samhället

16/11/2020
minn Anya Feltreuter
Lingwa: SV

Motalas DigidelCenter har använts som en modell för andra kommuner.

Samhället ställer allt högre krav på att vi som medborgare kan bemästra teknik och e-tjänster. Även i Sverige, som generellt ligger långt fram vad gäller digitala kunskaper, finns det många människor som inte har de grundläggande kunskaperna som krävs för att hantera sin digitala vardag. De som står utanför är oftare äldre, lever på landsbygden och tillhör hushåll med låga inkomster, visar rapporten Svenskarna och internet 2020. Dessa människor riskerar att hamna utanför samhället om de inte får den hjälp de behöver.

Folkbiblioteken har en lång tradition av att hjälpa människor med digitala frågor, men ibland räcker tiden och kompetensen inte till. För att ändra på detta startade Motala kommun en av de allra första DigidelCenterverksamheterna i Sverige 2017. Ett DigidelCenter är en plats dit kommuninvånarna kan vända sig för att utan kostnad få hjälp med digitala tjänster och teknik. Verksamheten drevs som ett projekt under perioden 2017-2019 och är från 2020 en del av bibliotekets ordinarie verksamhet. Under projekttiden togs ”Motalamodellen” fram som ett stöd för andra kommuner/bibliotek som funderade på att starta liknande verksamhet.


”Vårt fokus ligger på att minska det digitala utanförskapet och både höja den digitala kompetensen och det digitala självförtroendet hos dem som kommer till oss för att få hjälp”, berättar Susanne Kastbom, verksamhetsansvarig för DigidelCenter i Motala. ”Vi arbetar med hjälp till självhjälp och så långt det är möjligt så handleder vi enligt ”sitta på händerna pedagogik” för att inte ta över och lösa besökarens problem åt dem. Det är viktigt att besökaren känner att de själv löser sitt problem med handledning av oss, inte att vi löste deras problem. Vi ser behov i alla åldersgrupper men äldre och nyanlända är två grupper som vi lägger lite extra krut på. Vi har många digitala aktiviteter för barn också där lekfullhet och att våga prova är ledord för den delen av vår verksamhet.”

För att se till att personalen kontinuerligt får fortbildning har hela personalstyrkan åtminstone ett tillfälle per halvår med någon typ av fortbildning inom det digitala området.


”Att starta ett DigidelCenter har inte bara varit positivt för våra besökare”, säger Susanne Kastbom. ”Det har även hjälpt till i arbetet med att tydliggöra verksamheten, både för oss själva på biblioteket men även gentemot övrig kommunal verksamhet, IT-enhet samt politiker och tjänstemän.”

Under hösten 2018 tilldelades 15 kommuner pengar från Internetstiftelsen och regeringen för att öppna DigidelCenter enligt Motalamodellen. En kommun som sökte och fick bidraget beviljat är Norrköpings kommun. Norrköpings  DigidelCenter invigdes i anslutning till All Digital Week 2019. I Norrköping har fokus främst legat på gruppen äldre. Alla är välkomna att be om digital hjälp, men när det gäller kurser och liknande har det funnits en tydlig inriktning mot de äldre.

”Det finns ju många grupper som på olika sätt står utanför vår digitala verklighet, men för vår del har projektet till att börja med fått vara en lösning på ett väldigt stort tryck på biblioteket att hjälpa till med teknik på oftast väldigt grundläggande nivå, och där har det i till största del handlat om den äldre befolkningen som helt enkelt inte alltid hängt med i digital utveckling” säger Gustav Hedlund, projektledare för DigidelCenter.

Gustav berättar också att de ser ett stort behov även hos personer med annat modersmål än svenska. Men för den gruppen handlar det inte egentligen inte så mycket om att de har problem med att förstå sig på tekniken, utan att just denna grupp brottas med krångliga myndighetsärenden som ska lösas på ett annat sätt än de är vana vid – e-tjänster, utskrifter från besvärliga sidor, etc.

Framöver är tanken att satsa mer på digitalt skapande, berättar Gustav. På grund av pandemin har fortbildningsinsatser från externt håll ställts in. De som jobbar i verksamheten hjälps dock åt att fortbilda varandra och att sprida kunskaper inom övriga personalgruppen.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email