chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Шестте ключови компетенции за учене през целия живот на по-късен етап от живота и активно стареене

27/10/2020
minn Maya Slavova
Lingwa: BG
Document available also in: EN ES CS ET DE SV HU FR LV

The six key competencies for life learning in later life and active ageing

Социалното включване на възрастните хора е една от водещите политики на Европейската комисия. През последните програмни периоди постоянно се популяризира и от много различни инструменти и програми за финансиране от ЕС. По този начин беше възможно да се подчертаят множеството аспекти, които могат да допринесат за широкото признаване на социалната и културна стойност на поддържането на възрастните членове на нашите общности активни и изцяло ангажирани в устойчивото развитие на нашето общество.

Преди няколко години, благодарение на изпълнението на много въздействащ проект, финансиран от Програмата за учене през целия живот на Европейската комисия и насочен към ангажиране на възрастни хора с критичен анализ на европейското кино и практически опит в създаването на филми (CINAGE - Европейско кино за активно стареене), имах шанса да участвам в идентифицирането и анализа на шестте най-подходящи компетенции за активно стареене.

В опит да вдъхновя и да ангажирам членовете на общността на EPALE активно да допринесат на следващата онлайн дискусия на тема „Социално включване на застаряващото население и учене между поколенията“, насрочена за сряда, 28 октомври, събрах списък с истории за успех и добри практики, официално признати като такива от Комисията в рамките на програма Еразъм+. Тук ги представям под заглавията на шестте компетентности, споменати по-горе.

1. Обучаваща

Това се отнася до възможностите за участие в ученето в по-късен етап от живота, включително самостоятелно обучение, възможности за осъвършенстване или развитие на уменията, възможности за творческо обучение и обучение чрез нови технологии.

„Старите момчета казват„ Да“ на общността“ е проект по програма „Еразъм+“, който се стреми да насърчи включването на възрастни граждани в учебни и образователни дейности, за да повлияе положително на тяхното благосъстояние, здраве и социален живот. Този двугодишен проект е дал много различни резултати и платформата OERs (Отворени образователни ресурси), където можете да намерите учебни материали за старите момчета.

2. Гражданска и общностна

Това се отнася до това да сте активен възрастен гражданин, да участвате в доброволни или платени дейности, които са в полза на индивида и обществото. Общността, за която дадено лице допринася, може да бъде семейство, местна служба, квартал, град, регион, нация или глобална общност. Гражданската дейност също може да допринесе за сближаването между поколенията.
Един много добър пример за тази компетентност са
Мобилните скаути, проект, насочен към привличане на възрастни мъже и жени в процесите на вземане на решения и даване на възможност и овластяване да допринасят за създаването на благоприятна за възрастта среда и услуги като копродуценти. Партньорите на скаутите за мобилност са разработили онлайн курс за обучение, достъпен на 5 различни езика, който предоставя основна информация, вдъхновяващи примери и практически инструменти за участие в създаването на среда, благоприятна за възрастта.

3. Здравна

Това се отнася до поддържане на благосъстоянието в по-напреднала възраст, което има физически, психически и социални аспекти. Начинът на живот, качеството на услугите и подкрепата и възможността за социални връзки, грижи и сигурност могат да повлияят на здравето и благосъстоянието. Тъй като е една от най-представените теми в панорамата на проектите на Еразъм+, насочени към възрастни хора, причината за избора на Vivifrail като вдъхновяваща инициатива за тази статия се фокусира върху факта, че целият проект се основава на идеята, че здравето при възрастните хора трябва да се измерва по отношение на това колко добре функционира, а не като болест, която определя продължителността на живота, качеството на живот и ресурсите или формите на подкрепа, от които се нуждае всяко население. Освен това онлайн ресурсите, създадени от партньорството Vivifail, са достъпни на 11 езика на ЕС и в момента се използват от над 5000 здравни специалисти, достигащи население от над 15 000 души.

4. Емоционална

Това се отнася до запазване на автономността и достойнството в по-напреднала възраст и осигуряването и получаването на значими социални и емоционални връзки, грижи и подкрепа, както у дома, така и в общността.

Справяне с мултикултурността в грижите е друг много полезен проект, който разглежда комбинацията от демографски и междукултурни предизвикателства. Прякото участие на болногледачите в съвместното разработване на собствени учебни материали, ангажирането на професионални действащи лица в учебните дейности и, по-общо, много тясното сътрудничество между трудовия живот и образованието в цялостното развитие и планиране на педагогическия процес направи този проект един от най-подходящите за „емоционалната“ компетентност.

5. Финансова/Икономическа

Това се отнася до аспекти на икономическата среда, които оказват особено влияние върху активното стареене и сигурността. С други думи, доходи, възможности за работа и социална защита напр. пенсии и други надбавки. Какво ще кажете за Склад на възможностите? Колекция от средства и ресурси, където хората над петдесет могат да намерят инструменти, които да им помогнат да организират живота си и да реализират бъдещи планове. Такива инструменти могат да бъдат използвани за придобиване на нови умения и реализиране на техния живот, започване на нова кариера, стартиране на бизнес, намиране на нови приятели или преглед на техните финанси. Това е основният резултат от проекта Хвани топката, който заедно с Академията на възможностите има за цел конкретно да задоволи нуждите на хората в третата възраст, за да им позволи да намерят нови начини и средства за развитие и израстване, така че последните години от живота им да бъдат активни и приятни.

6. Технологична

Това се отнася до достъпа и използването на технологии, включително компютри, мобилни телефони и приложения – за социални мрежи, електронна комуникация, електронно обучение. Това се отнася и за помощните технологии, например за мобилност за поддържане на активно стареене; или за получаване на грижи в подкрепа на независимостта, например телегрижа. В рамките на тази последна област на компетентност заслужава да се спомене проектът AcTive, чиято обща цел е да се разработят учебни материали, които обръщат особено внимание на специфичните нужди на хора, които нямат опит в използването на ИКТ-базирани устройства (напр. Смартфони или системи за спешни повиквания). Тези учебни материали могат да бъдат използвани от връстници, приятели и семейство, но също и от професионални потребители, за да отговорят на въпроси и да докажат ползите, които технологията може да предложи в подкрепа на ежедневието. Обучителният материал се поддържа от онлайн платформа.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Qed jintwerew 1 - 2 minn 2
  • Anna Lavei's picture
    Nõustun autoriga, et emotsionaalsuse kui pädevuse esiletõstmine on oluline nii eakate elus kui ka hooldajate töös. Hooldajate teadlikkus erinevatest kultuuridest, LGBTQ teemadest ning teistest võimalikest väärtussüsteemidest, milles nende hoolealused elavad, tagab emotsionaalse pädevuse rakendumise. See aga eeldab, et hooldustöötajate õppe raames antakse tulevikuhooldajatele edasi artiklis välja toodud võtmepädevuste teadmised ja oskused. Nii saavad hooldajad tõsta hoolealustega töös tunduvalt suhtlemise kvaliteeti.
  • Kristel Pohlak's picture
    Alustuseks: aga MIKS peab juba eos põlvkonnad eraldama mingisugustesse spetsiaalselt neile loodud kogukondadesse või (õppe)gruppidesse? Sellepärast, et vanad on aeglasemad ja noored viledamad uudses maailmas/tehnoloogias orienteeruma? Tegelikult on vanad nagu väikesed lapsed - veidi kohmakad, uudishimulikud ja õpihimulised ning alati valmis noortega koos harjutama, sest (saladus) vanainimese hing ei vanane! OK, keha on vähe rohmakas ja voldiline. On palju asju, mida kõik vanusegrupid koos saavad õppida. Tegelikult mitmetes riikides ka tõepoolest ongi kursuseid, kus vanaduspiiranguid ei ole - tule või ratastoolis kohale! Ja milline armas sünenergia neil koolitustel valitseb! Tõsi, enamasti on need käelist tegevust arendavad või kunstikursused, sest ega tahagi noored mujal oma kalleid pärusmaid juba kord neil radadel olnutega eriti jagada. Konkurendid ikkagi! Pealegi targemad, kogenumad. Just see kogemuste pagas, mis vanades on ja ehk lisaks ka jonnaklik paindumatus muutumiste ees, on need kaks põhjust, mis võivad põlvkonnad konflikti viia. Ometi, USA-s on täiesti normaalne, et vanad ja noored kõike koos õpivad, kui vanad just juba vanadekodudesse pole sattunud. Ka Hollandis pole vahet, kui vana on kursist. Kui ta tahab õppida ja suudab kursusele tulla, on ta igati teretulnud. Ja seal maal oskavad ka kaak-posid vanemaid austada - nad on vanadega ühiskonnas harjunud. 
    Mina olen juba otsustanud -  hakkan Eestis kunsti ja kunstiettevõtlust õpetama kõigile... korraga. Sest seda tegi ka minu meister/õpetaja Hollandis ja see toimis suurepäraselt. Inimesi ei peaks vanuse, arvatavate võimete või kuuluvuse järgi lahterdama, arvan ma, sest kus on soov, seal on ka vägi. Harva, kui vägi enne lõppu otsa saab, olgu see lõpp siis vähemalt lõbus! Pealegi, muidu me ei õpigi austama üksteist ja arvestama erinevustega.