chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Корпоративна друштвена одговорност: подстицање одговорности према очувању животне средине на раду

05/10/2020
minn NSS UK
Lingwa: SR
Document available also in: EN FI EL ES ET DE SL NL
Extinction rebellion protesters in London
 
Нова деценија за бољу корпоративну друштвену одговорност

Година 2019. била је година бројних промена и напретка у области заштите животне средине. Захваљујући акцијама попут покрета „Побуна против изумирања“ (Extinction Rebellion) питање одговорности према животној средини постало је једно од најзначајнијих политичких питања. Последице које различите пословне активности имају по животну средину су разноврсне и углавном веома штетне. Због тога се од предузећа очекује да преузму одговорност за своје поступке и потруде се да смање дате негативне последице. Запослени у сфери образовања нису изузетак. У овом блогу размотрићемо позитивне промене које могу да учине различите организације, како велике, тако и мале, у циљу унапређења животне средине и давања доброг примера другима.

Потрошачи и корисници су све свеснији сопственог утицаја на животну средину, па често радије користе услуге предузећа која се придржавају принципа корпоративне друштвене одговорности. Према овим принципима, од предузећа се очекује одговорно поступање зарад општег јавног добра, шире друштвене заједнице и животне средине. Предузећа која се придржавају принципа корпоративне друштвене одговорности могу да имају и велику корист од тога, укључујући унапређење јавног имиџа, већи број муштерија или корисника и остваривање партнерстава са организацијама које, такође, послују у складу са датим принципима.

 
Мали кораци за предузећа представљају велике кораке у борби за очување животне срединеFairtrade coffee in a European store

Чак и најмање промене могу да доведу до великих резултата. Постоји више различитих промена које предузећа могу да учине на лицу места: на пример, да ограниче штампање и рециклирају већу количину папирног отпада. Бројне организације пребациле су се у дигиталну сферу и почеле да шаљу дигиталне документе уместо штампаних и да носе лаптоп рачунаре са собом на састанке уместо папира и оловке. Поред тога, сарађују са компанијама за рециклажу које прикупљају папирни отпад и на безбедан начин уништавају поверљива документа, водећи при том рачуна о животној средини.

Замените тренутно водеће брендове топлих напитака за оне из земаља у развоју, по принципу праведне трговине, јер они најчешће одговорно поступају према животној средини, водећи рачуна о очувању земљишта на коме се узгајају састојци, које ће, захваљујући томе, годинама бити употребљиво. Тиме нећете само допринети заштити животне средине, већ ћете и помоћи угроженом становништву у стицању средстава за живот.  

Подстакните и колеге на позитивне промене на личном плану. На пример, представите или промовишите идеју доласка на посао уз помоћ бицикла. Обезбедите запосленима олакшице за куповину бицикла. Смањењем броја аутомобила на улици, смањује се и емисија угљен-диоксида и других штетних гасова, а коришћење бицикла има и позитиван утицај на здравље појединаца. Тако би се животна средина ван пословног простора побољшала услед смањења загађења. Олакшице за коришћење јавног превоза, као што су сезонске возне или аутобуске карте, такође могу да подстакну запослене да престану да користе аутомобил и допринесу смањењу загађења.
  

Тимске активности и еколошка освешћеност

Уврстите акције корпоративне друштвене одговорности у своје тзв. team building активности на послу, чиме ћете подстаћи формирање јединственог става према очувању животне средине. Постоје разноврсне активности за унапређење животне средине, а много тога можете да урадите с колегама. На пример, можете да одвојите одређено време за боравак ван канцеларије, на отвореном, и организујете неку активност која ће непосредно унапредити околину, као нпр. скупљање отпада или акцију чишћења одређеног терена. Можете и да замолите пријатеље и чланове породица колега да их спонзоришу, а прикупљени новац да донирате некој од организација за очување животне средине.

Сађење дрвећа је још једна могућност. Данас бројна предузећа подржавају сађење дрвећа са сваким продатим артиклом. То је случај са компанијом Етнис (Etnies) која производи обућу. Она за сваки продати пар обуће засади по једно дрво. Можете, такође, да организујете дан за садњу дрвећа, када бисте вашим запосленима дали слободно преподне или поподне за добротворне акције.


Team building tree planting activity

Фарбање игралишта или стварање зелених површина су још неке од опција којима би се и деца и одрасли подстакли да проводе време на отвореном, у природи. Можете и да контактирате са школама и градским већем како би вам помогли да одредите погодну локацију или да радите на унапређењу зелених површина у близини радног места. На пример, да уредите простор за паузу на отвореном или да претворите неискоришћене кровне површине у прелепе кровне баште.

Већина компанија сваке године спонзорише једну или више добротворних акција. Једна од акција коју одаберете може да буде усмерена на животну средину. Прикупљајте новац за њу током целе године. Догађаји које организујете могу да буду у виду спонзорисаних спортских такмичења или такмичења у издржљивости, продаје торти и колача које донирају колеге или пак акција размене књига.

 

Зелена деценија 2020–2030.Office roof garden

Година 2020. уводи нас у нову деценију у којој ће предузећа и потрошачи засигурно преузети већу одговорност за животну средину, а различите организације би требало да се постарају да не заостају за тим. Позитиван став може да донесе различите погодности компанијама и да допринесе одржању пословног промета. Почетком године, саопштите запосленима које промене ћете донети како бисте показали да вам је позитиван утицај на животну средину приоритет и уверите се да су сви сагласни.

Како бисте остварили максималан позитиван утицај на успех вашег предузећа, постарајте се да промене саопштите и својим корисницима или купцима: искористите предности друштвених мрежа и рекламне поште како бисте их обавештавали о иницијативама корпоративне друштвене одговорности и напретку акција за прикупљање новчаних средстава.

 

Možda ćete biti zainteresovani i za:

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Qed jintwerew 1 - 1 minn 1
  • Kadi Kass's picture
    See on minu arvates väga oluline teema. Inimesed viibivad nii suure aja oma aktiivsest elust tööl, et selles keskkonnas tehtud otsused, ülevõetud hoiakud ning tarbimisharjumused annavad suure mõju ka igapäevaelusse. Eestis on algatatud keskkonnaprojekt Teeme ära! Tean, et ka see on üks hea ettevõtminie, kuhu minna koos kolleegidega. Hea võimalus teadvustada keskkonnahoiu olulisust ning üksiti ka suurendada meeskonna ühtsust. Sellest on välja kasvanud ka ülemaailmne kampaania, World Cleanup Day, mis sel aastal toimub 19. septembril 2020. Jagan linki ka https://www.worldcleanupday.org/