chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Коју улогу пружаоци услуга образовања одраслих могу да имају у учењу на радном месту?

23/09/2020
minn Simon BROEK
Lingwa: SR
Document available also in: EN HU DE

/mt/file/workplace-learning-epale-5Workplace learning EPALE

Workplace learning EPALE

 

По мишљењу Симона Брука, како би се подржало учење на радном месту, стручњаци који се баве образовањем одраслих не могу само да буду пружаоци услуга образовања. Коју улогу могу да играју стручњаци који се баве образовањем одраслих у унапређењу учења на радном месту? Прочитајте овај чланак да бисте то сазнали.

 

Организационо понашање у подстицању учења на радном месту

Последњих година се све више истражује и анализира улога организационог понашања у подстицању учења на радном месту.

У том контексту, организационо понашање се односи на то како су организације организоване; како распоређују радне задатке, осмишљавају радна места, бирају запослене и вреднују нове вештине.

Истраживања (погледајте рецимо пројекат ENLIVEN) показују да понашање организација може да подстакне или отежа учење на радном месту. Чак и у истом привредном сектору организације могу да се знатно разликују по начину на који обезбеђују стимулативно и богато окружење за учење.  

Организационо понашање може да има општи утицај на учење, али такође утиче на то који ученици/радници су циљне групе политика обуке и које врсте образовања су подржане. Начин на који нека организација поступа може да подстакне учење у одређеној групи радника, а да обесхрабри друге, као што су они на пословима који захтевају ниске нивое квалификација, а може и да подстакне одређене типове образовања – рецимо, кратке обуке оријентисане на одређени задатак уместо усмерења на дугорочну формалну обуку.

Организације често нису ни свесне тога како њихова организациона култура и понашање утичу на потенцијал за учење. То може да наведе организације да нуде могућности обуке и да чак обавезују своје раднике да учествују, што једва да има било каквог ефекта у смислу повећања нивоа квалификација, задовољства међу запосленима и иновативног размишљања. Као последица тога образовање се посматра као терет за организацију, а не предност.

 

Аспекти који утичу на организационо понашање – потреба за стратешком оријентацијом

Неки аспекти утичу на понашање организација у погледу подстицања образовања. Овде помињем само неколико димензија:

  • Да ли је подела рада подстицајна за учење? Рутински задаци мање су подстицајни за учење од разноврсније понуде задатака.
  • Да ли услови рада и зараде мотивишу запослене да улажу у своје занимање и развој вештина?
  • Да ли је организација отворена да мења и унапређује начин на који се обављају послови? Организације имају – често имплицитне – стилове руковођења који подстичу или ометају запослене да се професионално развијају и да даље доприносе развоју организације.

Стога је за претварање организација у организације у којима се образује потребна стратешка и свеобухватна оријентација у којој се узимају у обзир природа посла, стилови руковођења, сарадња са другим организацијама, размена знања у оквиру организације, услови рада и зараде, као и могућности образовања.

То такође значи да и пружаоци услуга у области образовања одраслих треба да размотре своју улогу у тој стратешкој оријентацији. Када  пружаоци услуга у области образовања одраслих играју традиционалнију улогу и поступају само као „добављачи“ обука на основу потражње компаније/организације, то их чини саучесницима у неделотворној култури образовања.

 

Како пружаоци услуга у области образовања одраслих могу да успоставе културу учења и да промене понашање организација када је у питању учење?

Како би играли улогу у стратешкој оријентацији организација и указали им на могуће организационе препреке за делотворно учење, пружаоци услуга у области образовања одраслих не треба да заснивају своје услуге само на потребама које су изразиле организације или чак и сами запослени. Они такође треба да размисле о пружању услуга у организационом контексту: који аспекти организације треба да се размотре како би обука делотворно допринела развоју индивидуалних вештина, примени нових вештина у организацији, и на крају – иновацијама и унапређењима у организацији.  

Пружаоци услуга у области образовања одраслих чине кораке у том правцу. Пример из Словеније показује да компаније добијају смернице кроз пројекат подржан од стране ESF (Европског социјалног фонда) за подстицање сарадње између образовања одраслих и бизниса (пројекат Каријерне платформе за запослене). У оквиру тог приступа, пружаоци услуга у области образовања одраслих баве се предвиђањем потреба за вештинама (сектори, компаније, тржиште рада), одређују које вештине недостају, премошћавају недостатке који се односе на постојећу понуду у области стручног образовања и обуке и израђују прилагођене програме који задовољавају потребе за вештинама. Пројекат консултује компаније по питању одређивања дугорочних циљева и потреба за вештинама запослених у компанијама. Он такође пружа подршку особљу кадровске службе да развије планирање каријере (видети слику). Методологија овог пројекта се већ шире примењује у центрима компетенција за развој људских ресурса и подржава 91 компанију у развоју људских ресурса и 21.160 запослених у развоју њихових професионалних каријера, обуке и образовања.

/mt/file/workplace-learning-epale-4Workplace learning EPALE

Workplace learning EPALE

Како компаније спроводе Планове каријере?

(Дугорочни пословни циљеви компаније. Развој могућности за запослене у компанији. Припрема запослених и руководилаца кадровске службе за развој планирања каријере. Припрема Плана каријере на основу разговора са запосленима и руководиоцима)

 

Поступају као партнери, деле одговорности за обуку и професионални развој

Да закључим, како би организације које се баве образовањем одраслих имале своју улогу, неопходно је да функционишу пре као организациони консултанти и вође, него као пружаоци услуга у области обука. Они су мање „добављачи вештина“ а више „важни пријатељи“ и „партнери“ у организационом развоју и пружању услуга у области вештина. Пружаоци услуга у области образовања одраслих такође треба да изграде дугорочне односе са организацијама које подржавају и да науче да говоре језиком тих организација.  

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email