chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Самоуправляващо се, базирано на проекти обучение

10/09/2020
minn Maya Slavova
Lingwa: BG
Document available also in: EN

10/09/2020

От Lucia Iacovone

Език: EN

 

Защо образованите хора твърде често си падат по глупави измами и конспиративни теории?

Проблемът е, че никой не ни е научил да разбираме. Вместо това сме принудени просто да запомняме. Да бъдем достатъчно образовани, за да се справим добре на теста и след това да забравим това, което ни научиха, защото всъщност никога не сме го научили.

Разбирането отваря вратата за прозрение и помагане с данните. Разбирането е платформата, която трябва да преминем към следващото ниво ... запаметяването е крехка къща от карти, без основа. И мисленето относно „ще бъде ли това на теста?“ просто ни настройва да вярваме на следващото нещо, което трябва да научим.

Сега имаме шанс да превърнем връщането в училище тази есен (в Северното полукълбо) в самостоятелно ориентирано обучение, базирано на проекти, вместо да се впуснем към спазване на изискванията и седнали в столове и с моливи на тестовете. Изпратете проекта, доказвайки, че работи и след това го направете отново. Учене чрез работа. Самонасочването отключва способността ни да допринасяме за цял живот, докато подготовката за теста гарантира, че винаги ще бъдем на милостта на човека, който дава теста. Хората нямат право на собствени факти – а разбирането ни помага да открием важните.

От петгодишна възраст много деца са способни на самоуправляващо се, базирано на проекти обучение, ако сме готови да изключим телевизора и да приемем, че процесът няма веднага да доведе до търсени стандартизирани резултати от тестове. Можем да създадем модел на обучение на хората да бъдат любопитни, защото любопитството е двигател за учене ... то е по-малко предсказуемо, но далеч по-мощно от сегашната алтернатива: Създаване на желание да го преодолеем, съчетано със способността да вярваме, каквото и да ни казва човекът на властта.

Ученето отваря вратата към бъдещето, в което бихме искали да живеем.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email