Skip to main content
News
Aħbarijiet

UNESCO webinar - Kultura i obrazovanje tokom pandemije COVID-19

U organizaciji UNESCO-vog Instituta za cjeloživotno učenje (UIL) organiziran je webinar na kojem su učesnici razmijenili iskustva i primjere dobre prakse o načinima funkcioniranja sektora obrazovanja i kulture tokom trajanja pandemije COVID-19.

Kulturni i obrazovni sektori širom svijeta su pretrpjeli ogroman udarac usljed pandemije. Ipak, mnogi gradovi, među njima i članovi UNESCO-ve Globalne mreže gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika (UNESCO GNLC) su na kreativan i inovativan način odgovorili na krizu.

Istaknuto je da je kultura ljudima trebala i tokom karantina pa su mnogi umjetnici organizirali koncerte i druge kulturne događaje od kuće, što je dokaz da kulturu ni virus ne može zaustaviti. Ipak, ne može se sve što čini kulturu predstaviti kroz digitalni svijet.

Sektretarka UNESCO-ve  Mreže kreativnih gradova Denise Bax predstavila je nekoliko inicijativa kreativnih gradova koji su iskoristili moć kulture, umjetnosti i kreativnosti da se suoče sa izazovima pandemije.

Tako je Bogota, kreativni grad muzike, pokrenula projekt koji je imao cilj da ojača socijalne i međugeneracijske veze. Španska Terasa je pokrenula inicijativu kojom je pokazala kako se kroz filmsku umjetnost može boriti protiv pandemije, dok je kineski Hangzhou razvio projekt o digitalnoj tehnologiji i storytellingu koji stanovnicima olakšava pristup kulturnom nasljeđu.

Svi ovi primjeri pokazuju da je kultura ključna u promovišenju različitih oblika obrazovanja.

Predstavnik meksičke Pueble Luis Gonzales kazao je da je ovaj grad kreirao online platformu za neformalno učenje koja ima za cilj da promoviše emocionalnu inteligenciju kroz brojne vježbe.

Diane Tabagh iz australskog Vyndhama rekla je da je ovaj grad nastojao olakšati i ojačati saradnju među uposlenicima različitih sektora tokom trajanja pandemije kroz online obuke, podršku mentalnom zdravlju, savjetima za vježbanje, zdrave obroke i Facebook razgovore.

Kulturni događaji su bili dostupni i stanovnicima mađarskog Pečuha tokom trajanje pandemije. Predstavnik ovog grada Balazs Nemeth rekao je da su organizovani online muzički festivali, virtuelne posjete muzejima i UNESCO-vim svjetskim baštinama, virtuelna predavanja i slično.

Na kraju webinara je zaključeno da su ljudi širom svijeta shvatili značaj kulture te da će tek sada početi otkrivati blaga kulturnog nasljeđa, te da je nužno razmisliti na koji način kultura i obrazovanje sarađuju i kako se ta saradnja može unaprijediti za bolju budućnosti svih ljudi.

Login (0)

Trid tikteb artiklu?

Toqgħodx lura milli tagħmel dan!

Ikklikkja l-link t’hawn taħt u ibda ibgħat artiklu ġdid!

L-aħħar diskussjonijiet

EPALE 2021 Thematic Focuses. Let's start!

We invite you to enrich what is set to be an intense year ahead with your contributions and expertise! Let's start by taking parto in this online discussion. The online discussion will take place Tuesday 9 March 2021 from 10 a.m. to 4 p.m. CET. The written discussion will be introduced by a livestream with an introduction to the 2021 Thematic Focuses, and will be hosted by Gina Ebner and Aleksandra Kozyra of the EAEA on the behalf of the EPALE Editorial Board.

More

Diskussjoni ta’ EPALE: Il-forniment ta’ tagħlim ta’ ħiliet bażiċi

Il-ħiliet bażiċi huma trasversali. Dawn mhumiex rilevanti biss għall-politika edukattiva, iżda huma rilevanti wkoll għall-politiki tal-impjiegi, tas-saħħa, soċjali u ambjentali. Il-bini ta’ miżuri ta’ politika koeżivi li jappoġġjaw lill-persuni bi ħtiġijiet bażiċi ta’ ħiliet huwa meħtieġ mhux biss biex il-Perkorsi ta’ Titjib tal-Ħiliet ikunu suċċess, iżda wkoll biex jgħinu fil-bini ta’ soċjetajiet aktar reżiljenti u inklużivi. Id-diskussjoni online se ssir f’din il-paġna fis-16/17 ta’ Settembru bejn l-10:00 u s-16:00 CET u se tkun immoderata mill-Koordinaturi Tematiċi ta’ EPALE tal-EBSN

More