chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Pjattaforma Elettronika għat-Tagħlim għall-Adulti fl-Ewropa

Blog

Tallinn Népfőiskola - az érdeklődési körökhöz kapcsolt alapkompetenciafejlesztés

23/05/2020
minn Éva Várszegi
Lingwa: HU

A Tallinna Rahvaülikool két ernyőszervezetnek is a tagja, a 70 taggal rendelkező Észt Felnőttoktatás Szövetségének, valamint a 13 tagú Észt Népfőiskolák Szövetségének. A népfőiskola a nemformális oktatásban hosszabb és rövidebb kurzusokkal járul hozzá a felnőttek oktatásához. A képzéseik szeptembertől májusig tartanak, önköltségesek, általuk kiállított tanúsítvánnyal zárulnak. Nyáron nyári táborok, intenzív kurzusok, előadások várják az érdeklődőket. Nincs államilag meghatározott tantervük, de vannak kötelező elemek, amelyeket a képzéseknek tartalmaznia kell. A népfőiskola kurzusaira bárki jelentkezhet, nincs belépőteszt. Statisztikájuk szerint a fő közönségük a 30-60 éves korosztály, akik a munkaerőpiac aktív tagjai.Népfőiskola

A népfőiskola célja, hogy jobb élethez kapcsolódó ismereteket szerezzenek a hallgatóik. Jellemző, az itt tanulókra a személyes motiváció. Tanfolyami képzéseik igen széles palettán mozognak. A képzések fajtái igen sokrétűek, a palettájukon megtalálható az idegen nyelvi képzés, a népi, ipar- és szépművészeti tanfolyamok, szakkörök, kulturális körök (kórus, színjátszás, zenei csoportok stb.) valamint előadássorozatokat is szerveznek a legkülönbözőbb témákban. A cél a lakosság kulturális, szociális és tanulási igényének kielégítése és ezáltal az általános kompetenciáik fejlesztése.

Nincs kifejezetten speciális alapkompetencia fejlesztő csoportjuk, de sok kurzus során fejlődnek ezek a kompetenciák (kommunikáció, írás-olvasás, számolás). A digitális kompetenciákat megcélzó kurzusaikban többek között megtanulják az érdeklődők, hogyan éljenek az okostelefonok adta lehetőségekkel vagy hogyan használják biztonságosan a szociális médiát, de emellett cyberbiztonsági képzések is vannak. Funkcionális irodalmi kurzusaikon, pl. hogyan írjunk novellát című tanfolyamon tanulnak irodalomról is és olvasnak példákat is. Vitakurzusokat is szerveznek, ahol a szónoki beszéd, az érvelési kultúra megtanulása a cél.

A hallgatók anélkül fejlesztik kompetenciáikat, hogy ez ki lenne mondva. A kézimunka jótékony hatása a mindennapokban már eddig is ismert volt. A kötés vagy a horgolás tanfolyamon azonban az alap matematikai műveleteket rejtve fejlesztik, hiszen a képzésben résztvevőknek ezeket a műveleteket el kell végezniük ahhoz, hogy egy-egy bonyolultabb mintát meg tudjanak kötni vagy horgolni. Egy kézműves foglalkozás mintájának, leírásának megértése ugyanakkor szövegértésre épül.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Qed jintwerew 1 - 1 minn 1
  • Éva Szederkényi's picture
    Köszönöm a híreket egy régi-új szempontú megközelítésről. Különösen a kézimunka beépítése a kurrikulumba okozott számomra meglepetést; volna esetleg internetes elérhetősége a népfőiskolának?